Крваве паре Новака Ђоковића

1. септембра 2014. at 22:27 198 коментара

Љубодраг Симоновић
E-mail: comrade@orion.rs
Скини текст:
Крваве паре Новака Ђоковића

Крваве паре Новака Ђоковића

         Србија пропада, а српски народ нестаје… Банде криминалаца отимају нашем народу фабрике, руднике, земљу, воду… Полиција пребија раднике… Војска нема чамце ни батеријске лампе… Милијарде евра сваке године бивају пребачене на рачуне у иностранству… Одиграва се завршни чин отимања Космета… Трећеразредни политичари са Запада долазе у Београд да нам постављају ултиматуме… Убедљива већина младих жели да напусти земљу… Кога то занима? Судећи по новинским извештајима и телевизијским емисијама – никога. Питање свих питања је да ли је Новак Ђоковић победио на неком турниру и колико је новца „зарадио“.

          „Фондација Новак Ђоковић“ уложила је, у августу ове (2014.) године, пар стотина хиљада евра у опремање дечијих вртића и забавишта. Још један „хумани“ гест „нашег великог шампиона“ који је добио подршку јавности. Шта се крије иза ових „хуманитарних“ акција?

          Наши „врхунски спортисти“, на челу са Ђоковићем и Дивцем, применили су метод који одавно користи пљачкашка „елита“ на Западу: да користи несрећу обесправљених радних слојева да би створила ореол „доброчинитеља“ и купили јавност. Који ће човек који има самопоштовање да користи туђу несрећу да би себе рекламирао? Онај ко стварно жели да помогне, он то ради без помпе.

        Новак Ђоковић је само у 2013. на турнирима и од реклама „зарадио“ преко 27 милиона долара. Не постоји податак да је платио порез Србији – чији је држављанин. Колико Новак Ђоковић и други „врхунски“ спортисти, тренери и спортски менаџери дугују нашој држави? Када се имају у виду године које су за нама, ради се о стотинама милиона долара и евра.

          Ули Хенес, легенда немачког фудбала и најуспешнији менаџер „Бајерна“, осуђен је у Немачкој на 3,5 године затвора због утаје пореза. Отац тенисерке Штефи Граф био је осуђен на 7 година затвора због манипулације са пореским листама своје ћерке. Шта је са нашом државом? Због чега су утајивачи пореза из света професионалног спорта изнад закона? Да ли се ради о додворавању масама, или о систематском поткупљивању политичара, државних службеника и новинара од стране „врхунских“ спортиста?

         Како је могуће да „врхунски“ тенисери за победу на неком турниру добију више од 2 милиона долара? Да би зарадио 2 милиона долара просечно плаћени радник у свету треба да ради 500 година! Ђоковић и његове „колеге“ из света тениса тај новац „зараде“ за неколико сати „играња“. Због чега тениски циркузанери добијају новац о коме радници не могу ни да сањају? Које друштвене вредности стварају тенисери? Оно што они заправо „раде“ је пребацивање тениске лоптице са једног на други део терена.

    Играчка техника у спорту нема еманципаторски, већ забављачко-циркузанерски карактер. Она је средствo за производњу „спектакла“ са којим треба интегрисати људе у владајући поредак. Са њом се не развијају истинске људске моћи, већ облици манипулације и уништавања људи као културних и природних бића. Савладавајући играчку технику, спортиста се обрачунава са својим духовним и играчким бићем. Што је „већи тенисер“, спортиста је мање човек. Он постаје својеврсни фах-идиот како у менталном, тако и у телесном смислу. „Тенисер“ је облик у коме се човек отуђује од себе као човека.

           Да би се схватила права природа „врхунског“ тениса, треба имати у виду ко плаћа светску тениску „елиту“. То су, пре свега, „добротворне“ фондације Била Гејтса, „Монсанто“, највеће светске банке, „Пума“, „Адидас“, „Кока-кола“… Ђоковић, Надал, Федерер… су кловнови најмоћнијих капиталистичких кланова и као такви заштитни знак савременог капитализма. Они су јуришници „новог светског (америчког) поретка“ који уништава човечанство и живот на Земљи. „Врхунски спортисти“ спадају у 1% светске богаташке „елите“. Јахте, куће и поседи, ексклузивна одмаралишта, боравак у најскупљим хотелима, огроман новац у западним банкама… Они су органски део богаташке „елите“ која влада светом. „Посебност“ Ђоковића је у томе, што своје рекламне паное поставља преко целих зграда и што диже себи споменике по Србији!

          Све веће суме коју добијају тенисери пропорционалне су све већој беди у којој се налази све већи део радничке популације у свету. „Спорт је најјефтинија духовна храна за радне масе – која их држи под контролом!“ – то је златно правило спорта до кога је дошао Пјер де Кубертен – званично „отац“ модерног олимпизма. Спортисти не стварају друштвене вредности, већ деполитизују потлачене и на тај начин служе очувању владајућег поретка.

        Тенисери нису „представници својих нација“, већ јаничари најмоћнијих капиталистичких корпорација које користе спорт да униште националне културе и национално-слободарску самосвест. Спорт је круна „мондијалистичког“ погледа на свет, а модерни олимпизам је прва и најважнија мондијалистичка религија. Истовремено, тенисери су трчећи рекламни панои највећих капиталистичких корпорација и као такви произвођачи потрошачког менталитета – који је покретачка снага „потрошачког друштва“ које све интензивније угрожава опстанак човечанства.

          Новац који „зарађује“ и „поклања“ Новак Ђоковић је крвави новац који су капиталистички зликовци отели од радника и са којим плаћају спортисте-најамнике да „испирају мозак“ потлаченима и стварају од њих покорне идиоте.

      „Навијати“ за Новака Ђоковића и његову тенисeрску братију заправо је давање подршке џелатима човечанства да докрајче свој монструозни „посао“: да се обрачунају с критичко-мењалачким умом и униште живот на Земљи.

* * *

Advertisements

Entry filed under: 01. Tekstovi na Srpskom. Tags: , , , , , , , , , , , , .

Украјинска криза – Отварање пандорине кутије ТВ Монтена: Гости Љубодраг Дуци Симоновић и Бранко Калуђеровић

198 коментара

 • 1. Dr. Miodrag Kulic  |  5. септембра 2014. у 03:01

  Postovani Duci
  Kada bi bilo potrebno potpisao bih svaku rec u Vasem tekstu. Vi ste u ovom kratkom tekstu, po ko zna koji put, ogolili destruktivnu i morbidnu funkciju vrhunskog profesionalnog sporta. Sportski gladijatori su, kako pravilno isticete, manekeni i zastitni znak grabljivog kapitalizma. Nazalost i nas Novak Djokovic, mlad covek sa nizom pozitivnih ljudskih vrlina, je saucesnik u unistavanju covecanstva od strane pljackaskog kapitalizma. Da li je on svestan da ucestvuje u kapitalistickom zlocinu prema ljudskom rodu? Ne verujem, jer da jeste, mogao je imati sasvim drugaciji odnos prema svojoj karijeri i novcu. U svetu u kome u svakoj sekundi umre bar jedno dete od gladi – sto je direktno prouzrokovano kapitalistickim sponzorima vrhunskog sporta, ravno je zlocinu platiti nekom teniseru 30 miliona EUR za prebacivanje lopte preko mreze, ili 100 miliona EUR nekom fudbaleru za pravljenje „taktickog faula“ – jedna tipicna tvorevina kapitalistickog Zapada koja je eufemizam za nesto oteto od drugog, za lopovluk. Novac koji ide u dzepove Nadala, Novaka, Ronalda i drugih „idola“ je upravo otet iz usta te umrle dece i mnogih drugih unesrecenih.
  Neko ce braniti Novaka tvrdeci da je on sve uspehe postigao svojim velikim radom i pozrtvovanjem, i da su kritike njegovog delovanja neumesne i zlobne. I jos ce pridodati argument, da on nije napravio ovakav svet i odnose u njemu. Da, ali problem je da u svetu postoje zlocinci ali i oni koji saucestvuju u njemu i kao takvi ne mogu biti mera vrednosti u nekom naprednom i zdravom drustvu.
  A jedna od Vasih snaznih poruka, koja je vezana za zloupotrebu vrhunskog sporta u porobljavanju, osiromasenju i otudjenju ljudi, je da se moderno drustvo nalazi na putu samodestrukcije i da je krajnji trenutak da ga spasavamo!
  Moram reci, nisam protivnik vrhunskog sporta kao ljudskog delovanja gde se ljudi takmice I unapredju sebe kroz vece stvaralstvo i pobede. Ali kao sto profesori, vrhunski naucnici, hirurzi na Zapadu imaju limitirane plate ali i zdravstveno osigranje i penzije, tada takav jedan zdrav i moralan pristup mogao bi se primeniti i na vrhunski sport. Ali da bi se krenulo u tom pravcu treba demontirati danasnji pljackaski kapitalizam (Raubkapitalismus).
  S postovanjem za Vasu dugotrjnu borbu protiv ovog potonjeg zla.
  Dr. Miodrag Kulic, fizicar
  Nemacka

 • 2. Аца  |  5. септембра 2014. у 10:04

  У хуманитарне сврхе за месец дана дао сам дупло више пара него Ђоковић за годину дана. Он је дао 1% свог прихода, а ја 2%. И ником ништа.

 • 3. Симо Петковић  |  5. септембра 2014. у 10:49

  Поштовани Дуци,

  Усудићу се да вам унеколико противречим. Иако верујем да сте суштински у праву што се тиче природе врхунског спорта, мислим да можете да унесете и једну клицу прагматизма у своје посматрање. Наиме, на који начин неко може поправити и учинити друштво бољим?

  Ви сте сада у стању да својим размишљањима и друштвеним деловањем можете да утичете на мисао и свакодневно делање одређеног броја људи, али за то вам је требало барем 30 година истрајног рада, читања и учења, а пре тога сте били на путу да постанете Владе Дивац свог времена. Изабрали сте свој пут у складу са својом природом, пореклом и историјским тренутком у ком сте живели и за то сте платили своју цену. И ви и они који су са вама и поред вас живели.

  Да ли можете да замислите неког врхунског спортисту да данас са 23 године има онолико прочитаних књига колико сте ви до тог доба прочитали? Па они до шеснаесте године имају већ 10000 сати тренинга, а ви сте тек тада почели да тренирате кошарку. Времена су се променила, спортисти су жртве система, а онај мали проценат који успе да се издигне јесу мамци који држе машину у покрету.

  Новак Ђоковић је тек сада дошао до тога да се издигао. Колико би се новца у касу Србије слило да он ту плаћа порезе не знам (колико знам, награде на турнирима се опорезују у земљи где се турнир одржава), али у мојим очима је боље да својим новцем чини добра дела по Србији него да се само слика са џет-сетом у Монаку у који су га одвели још док је био тинејџер. Ваш отац је био убеђени комуниста и учио вас је неким принципима, а Ђоковићев отац је сирови капиталиста и његов принцип је новац. Човек се не може тек тако ослободити из круга у којем је.

  Како год било, на мене Новак Ђоковић оставља утисак једног човека који је способан да се развије и који жели да учини добро. Да се после од тога направи још нека фама, дижу споменици и лепе плакати приписујуем грамзивој околини и жељи власти да се веже за његове успехе. Слажем се да он јесте оруђе корпорација које га користе да остваре своје циљеве, али имам утисак да и он покушава да пронађе мисију као прави „представник своје нације“. Да ли је то уопште могуће у овим условима пост-капиталистичког хиперпотрошачког друштва, питање је.

  Нисам сигуран да је могућа револуција која ће променити свет тако да они који праве патике зарађују на једном пару патика више него кошаркаши који их рекламирају, али верујем да је могуће утицати да неки од тих кошаркаша осећају потребу да то врате назад онима којима је помоћ потребна. Друштвене и социјалне реформе за које се залажете су потребне, али је питање да ли су могуће.

  Свако треба да чини оно што може и да се одрекне онога што му је вишак, али како то пренети сваком појединцу? Зар нису људи све то што су и Русо и Хјум и Ниче говорили. Зато мислим да свако мора да пође од себе и да учини оно што може у датим околностима и да помогне и другима да учине то исто. Чини ми се да је Новак Ђоковић за то ипак један од бољих примера и сигурно није први којег треба нападати.

  А шта је он у ствари, видећемо за једно двадесет година. Надам се да ћемо то доживети, и ви и ја.

 • 4. Zaporožac  |  5. септембра 2014. у 14:22

  @Dr. Miodrag Kulic

  Osudjivati „profesionalni“ sport a imati pozitivno misljenje o amaterskom sportu je besmislica posebne vrste. Vi isticete da je amaterski sport mesto „…gde se ljudi takmice I unapredju sebe kroz vece stvaralstvo i pobede…“. Kako se to neko unapredjuje ubacivanjem lopte kroz obruc, ili sutiranjem lopte u gol, prebacivanjem loptice preko mreze itd? U fizickom smislu mozda i napredujete ali zar je to unapredjenje ljudskog bica? Kazete kroz pobede! Pobede koje vrste? Pobede koje podrazumevaju da vise puta od protivnika proguras loptu preko zamisljene gol linije? Niko ne spori da je bavljenje telesnom aktivnoscu jako bitno za psiho-fizicki razvoj dece i odraslih ljudi takodje. Obratite paznju, na „PSIHO-FIZICKI“ razvoj (na prvom mestu psiha). A kako to sport utice na psihu mladih ljudi mogu reci i razumeti verovatno mnogo bolje i od samog Ducija jer sam to na sopstvenoj kozi osetio. Koliko mladih ljudi u osnovnim i srednjim skolama trpi diskriminaciju, ponizavanja, nazivanje raznim imenima samo zato sto nisu tako sjajni u sutiranju lopte?! Koliko mladih ljudi budu odbaceni iz drustva svojih vrsnjaka, ismejani i getoizirani zato sto nisu „fizikalija“ ili nemaju dara za tu vrstu nadmetanja?! Odgovor je – PREVIŠE. To su tekovine sporta koji se forsira u skolama, i koji promovise primitivni individualizam i socijalni dazvinizam dok se telesna kultura zapostavlja. Telesna kultura koja razvija kolektivisticki duh i socijalizaciju mladih ljudi.

  Sport je losa pojava upravo iz razloga sto podstice takmicenje i nadmetanje koje je jalovog karaktera. Nasi dedovi u XIX veku (da ne idem dalje) nisu znali ni sta znaci ta rec sport, niti su igrali fudbal, kosarku, tenis i ostalo. Ali su zato bili fizicki spremniji od svih nas danas i ako su se i takmicili oko necega to nisu bila takmicenja jalovog karaktera vec vestine koje su bile jako vazne za obezbedjivanje vlastite i egzistencije citave porodice.

  Sto se profesionalnog sporta tice cini mi se da je Duci jednom prilikom lepo primetio da kada bi se zabranila reklama i reklamiranje raznih brendova u sportu, sport bi vrlo brzo prestao da postoji. Gotovo preko noci. Pa eto i taj Djokovic je pre par godina, u jeku najvece krize sebi kupio jahtu od 5 000 000 €. Da je zaista human kakvim zeli da se predstavi mogao se odreci tog „luksuza“ koji vec danas ne vredi ni 1/5 ulozenog novca i sagraditi 10 petospratnica sa po 20 stanova. Mogao je tih 200 stanova da razdeli besplatno najugrozenijim ljudima u ovoj zemlji. Ali on radije dodje i udeli donaciju nekom vrticu od 5000€ i tom sićom kupi mase…sićom koju njegova jahta proguta (javno se „zalio“ kako mu jahta trosi 300l dizela za sat vremena krstarenja) za nekoliko sati voznje.

 • 5. Ivica  |  6. септембра 2014. у 09:48

  Генијални Дуци ! Шта друго рећи ? Зашто се овакав човек не стави на чело ове посрнуле нације !?

 • 6. ns  |  6. септембра 2014. у 10:23

  hehe niste se dotakli stavke da se za svaki humanitarni prilog poreski obračun umanjuje za iznos priloga tako da i to što doniraju ionako moraju da daju, licemeri.

 • 7. vess  |  6. септембра 2014. у 11:56

  Treba se dotaCi i teme o penzijama sportista!!Jadno!!

 • 8. Beogradjanka  |  6. септембра 2014. у 12:10

  Ne kritikujte sportiste koji zive i rade u inostranstvu.DJokovic ima drzavljanstvo Monaka i tamo placa porez.Sto rece jedan covek-zar svi gastarbajteri treba da placaju potez Srbiji a ne zemlji gde zive i rade.

 • 9. Miki  |  6. септембра 2014. у 12:45

  Znaci, ja koja radim i prijavljen sam u inostranstvu, treba da placam porez i zemlji u kojoj zivim ALI i u Srbiji?!

 • 10. marina piacentini  |  6. септембра 2014. у 13:58

  BRAVO !!!!
  UVEK STE BRILJANTNI ..I TAKO ISKRENI G-DINE SIMONOVICU !!!
  DA JE VISE SRBA POPUT VAS, SRBIJA BI DRUGACIJE IZGLEDALA
  / kazem to, sasvim uverena da je tako, bez namere laskanja /
  SAMO NASTAVITE — ZNAMO DA CENU TOGA PLACATE, I TO DEBELO !!!
  ALI, IMA LJUDI KOJI TO CENE ..KOJI UPUCUJU PRIJATELJE I DECU DA RAZMISLJAJU U TOM PRAVCXU ..NARAVNO, U MANJINI SU, NA ZALOST
  pa oduvek je bilo vise govana, nego bisera ..

 • 11. nebojsa  |  6. септембра 2014. у 14:21

  gospodine…..gore napisamo je toliko nabacanih besmislenosti, da su me naterale da dam svoj komentar….vi ste pomesali Gucu i Exsit… a to ne ide…. ali, reagujem zbog samo jednoga…..proturili ste to da porez ne placa u svojoj zemlji… a sta mu je to dala Srbija i gde je bila kada mu je otac (od koga ovo sigurno necete cuti) prodao cak i stan u kojem su ziveli i kada je sina poslao kod Nika Bolitjerija sa zelenasem koji ga je sve vreme drzao za ruku i vodio na trening umesto tate…… a mogao je da dobije sponzorstvo da tadasnji predsednik teniskog saveza srbije Slobodana Zivojinovica, da nije gospodinu koji je dosao da ulozi u Novaka rekao, kako mali ima problema sa disanjem i kicmom a i otac mu nije sav svoj…. sada znate i zasto postoji tolika mrznja izmedju porodice Djokovic i pomenute „legende“… valjda se uplasio da ce ga neko nadmasiti….i koliko njegova zena i njena firma Grand placaju porez….. dakle, Novak nije od Srbije dobio ama bas nista i sta bi bilo sa tom porodicom da on nije mentalno bio jak koliko je kasnije pokazao da jeste…. a da li znate koliko kosta sekund reklame na BBC-U, ili slicnim televizijama, i dali ste svesni koliko sati je on izreklamirao svoju zemlju… i mislite li da joj nije dovoljno vratio a jos ce dao Bog…. a to sto zaista kompanije i likovi zajedno sa zemljama koje ni ja bas nesto ne ljubim placaju za taj sport.. pa zar treba da se buni ili da vrati pola… zaista vas ne razumem uz svo postovanje…

  Reci bilo sta lose za decka koji je dao toliko svojoj zemlji, ravna se prosto sa drskoscu i bezobrazlukom…

 • 12. Masa  |  6. септембра 2014. у 15:14

  Sta bi vredelo da Novak placa porez Srbiji kad bi to otislo u dzepove politicara. I bolje je sto da direktno ugrozenima.
  Drugo, bar u danasnje vreme covek moze da bira kako ce provoditi svoje slobodno vreme: baviti se sportom, citati, slikati, druziti se, putovati, pevati, baviti se naukom ili umetnoscu. Ne mora ga niko gledati, evo, ja ne gledam. Ali uvek je izuzetak bio cenjen, opravdano ili ne. Poluobrazovanih fizickih radnika ima nebrojeno. Zarade onoliko koliko im trziste priznaje vrednost njihove radne snage. Moze li Djokovic svima njima popraviti standard svojim porezom ili na drugi nacin ?

 • 13. aequus homonis  |  6. септембра 2014. у 15:50

  Ne mogu da shvatim da ima mozgova koji opravdavaju neplaćanje poreza u svojoj državi i to javno iznose u komentarima ovde. Ljudi, sasvim je normalna stvar da porez treba da se plaća državi. Od čega plate lekarima, profesorima, sudijama, vojsci i drugim radnicima u javnoj službi? Da su imenovani sportisti uredno plaćali porez moglo je da se izgradi stotine vrtića, umesto što se reklamiraju „humanitarnim donacijama“. I naravno da novac od prikupljenog poreza treba da se racinalno i namenski troši. Ti izgovori da će političari pojesti taj novac nisu opravdavajući. A između ostalog, taj isti Novak je imao besplatno školovanje i besplatno zdravstveno osiguranje u ovoj zemlji kao i svi mi. Eto šta mu je ova država dala, između ostalog, i to mnogo bolje obrazovanje nego u nekoj javnoj školi na zapadu…

 • 14. slobodan  |  6. септембра 2014. у 16:49

  Sve je ovo tačna žalosna istina,koja će ostaviti teške posledice na duhovni razvoj mladih generacija Na sceni je primena Eugenike,stvaranja postčoveka (gladijatora) i običnog zombija koji treba da shvati da su sposobnosti gladijatora najveće životne vrednosti kojima treba težiti i u njima uživati.Lično, Iritira me lažna humanost njihoviih humanitarnih fondova,jer u tim fondovima oni ne stavljaju ni jedan dinar iz svog džepa,a nikad ne prikazuju ko je i koliko u taj njihov fond dao novca.

 • 15. Mali Perica  |  6. септембра 2014. у 16:51

  O, Bože, zašto je Zemlja okrugla? Ja hoću da bude četvrtasta. Ima da napravim blog na tu temu i da prikupim more sledbenika.
  Tako je, u životu ima nepravde, među nama ima loših ljudi.
  Ali, gledajte ovako, ja napravim proizvod i ponudim. Ljudi ga kupe ili ne kupe. To je sve. Ako mnogo ljudi kupi moj proizvod znači da sam pogodio potrebu mnogo ljudi. Rastom mog bankovnog računa, raste i moj uticaj u tom potrošačkom društvu, upravo kod tih ljudi što kupuju moj prozivod.
  Problem je u tome što je kod nas u jednom momentu, pre izvesnog broja godina, taj proizvod bio cigarete, nafta – benzin, a nudili su je neki mnogo prosti i neobrazovani ljudi sa velikim m.dima! Tako je porastao njihov uticaj u našem društvu i evo rezultata.
  Pitanje je samo da li smo u stanju to da shvatimo, ili ćemo se i dalje lupati u grudi, posipati pepelom i kukati o svetskoj i ostalim nepravdama.
  Kako smo iz amaterizma prešli u potrošačko društvo? To je već neka druga priča.

 • 16. mojzivotblog  |  6. септембра 2014. у 19:25

  @Beogradjanka, porez u Monaku je toliko visok da je skoro nepostojeći. Nije se samo Nole toga dosetio, mnogo drugih poznatih dobročinitelja uživa u fiskalnoj klimi Monaka…
  Mnogo je bolje dati par miliona jednom u sto godina i izgraditi vrtić ili šta god, čisto da se zamažu oči jadnim ljudima u Srbiji, nego plaćati porez iznova i iznova…

 • 17. bogoboj  |  6. септембра 2014. у 19:42

  Draga gospodo, bivši drugovi, koliko znate – toliko i ne znate o čemu se radi. Velika je mašinerija koja radi iza svega toga.Svi smo mi sitne duše za velike stvari! A voleli, bi nije da nije – pare, pare…

 • 18. Zlaja  |  6. септембра 2014. у 20:09

  Ima ovde istine ali ima i dosta zablude. Tačno je da se profesionalni sport koristi kao opijum za mase. Ali, Bože moj, masa je uvek bila masa . „Jer je raja ka ostala marva“ , što reče Njegoš. Taj isti Njegoš koga su nam nabijali na nos tokom celog školovanja(sa ostalim književnicima, razume se) pa ga se retko kad seća radnička klasa koja je uvek radije trčala za cirkuzanima tipa Đoković.
  A što se tiče poreza, istina je da svako živi izbegava da ga plaća, pa time i profesionalni sportisti. Ali s druge strane, zašto bi ga i plaćali ? Šta je to država dala Đokoviću više nego ostalima, pa sad on da izdržava gomile džabolebaroša u državnoj upravi ? Nit ga je hranila, nit ga je školovala, nit je od njenih para napravio svoje bogatstvo . Pa što bi joj nešto i davao ?

 • 19. aequus homonis  |  6. септембра 2014. у 22:05

  Svi vi koji podržavate i opravdavate neplaćanje poreza, sutra ćete pljuvati zdravstvo kad se vi ili neko vaš razboli i ode kod lekara, gde su uslovi lečenja katastrofa. Onda se setite zašto treba plaćati porez…

 • 20. Šone Odžaci  |  6. септембра 2014. у 23:20

  Jednostavno ne gledam taj sport, od domaćeg sporta do onog vrhunskog..sve je to biznis i lova za kriminalce. Ni politika, ni estrada..ništa. A rulja ..rulja voli ono što joj se nametne, što reče Bora Čorba „Stoka ume da nervira gutaj što ti se servira“. Ponudite im knjihu o zdravlju..odbiće je, ali tabloide sa temama sa estrade, prljav veš „poznatih“ to neće odbiti…a iskreno nemam emocija za rulju….

 • 21. cmoktoronto  |  6. септембра 2014. у 23:59

  На жалост то је истина али осим Кустурице и Новака робови целога света не би знали шта је то Србија као и сами Срби не би знали ко су.

 • 22. Игор-Панчево-СРБИЈА  |  7. септембра 2014. у 01:13

  БРАВО ДУЦИ ЗА ОВАЈ ТЕКСТ!!!Свака написан реч је сушта истина!!

 • 23. Monika 181  |  7. септембра 2014. у 02:16

  Pa …ne moze da se kaze da niste u pravu…jeste- danas je gladijatorsko doba. Mislim da Novak nista ne duguje ovoj dziberskoj drzavi koja mrzi svoje gradjane, favorizuje domace izdajnike, manijake, silovatelje zena i dece, ubice, neradnike. On uopste nema potrebu niti jedan dinar da da ovde, a ipak je nasao sistem kojim moze da uradi i pomogne a da ovi lopovi iz predhodne vlasti i vlasti pre i ko zna koja ce jod doci, otmu. Zadatak drzave je da skoluje i sprema sportiste, pa ce onda sportisti da to i vrate. A ne da mene pita decko od 13 godina koji je juce ispao iz guzice, da li ce ON da igra u Spaniji, Italiji, Nemackoj fudbal. Zasto me nije pitao kako ce da unapredi svoj klub u svom gradu gde je rodjen i odakle dolazi. Roditelji te dece su gori, jer oni grabe i pitaju da li deca da im idu u inostranstvo… Vidite sada, …kad nema love nema ni entuzijazma. Novak je ipak ostao da igra za Srbiju!! Aaa uopste nema potrebe…Sta bi Ameri dali da imaju Noleta Jokera da se hvale, likuju..Mi kao narod smo nezahvalni i zato nam se to desava – sta se desava. I nece biti bolje, dok svoju kucu mrzimo!!
  Coveku treba cestitati na svim pobedama, zelji da svoje korene reklamira i da mladi budu poput njega, jer ce biti manje droge, vise sporta, vise postovanja i ljubavi. A svako svoj novac neka trosi kako zaradi.!!

 • 24. Aleksa  |  7. септембра 2014. у 02:42

  Stvari uvek mogu da se posmatraju iz raznih uglova i evo jednog koji ima veze sa krvavim parama.

  Zamislite dan, nedelju mesec, godinu … zivot coveka koji ima porodicu i nema krov nad glavom jer je mozda sa Kosovao izbegao, mozda Bosne mozda Hrvatske. Na zalost cesta pojava u nasoj dragoj Srbiji. Sta je u njegovoj glavi, kako se on oseca kao glava porodice koja ne moze da obezbedi OSNOVNO!

  E iz ugla tog coveka kome je dolar/dinar novakov dao krov nad glavom ili pomogao u resavanju bilo kog egistencijalnog problema treba posmatrati ovaj tekst. Nije krivica tog coveka sto je velik Brat promenio pravlia igre i odlucio da sve uzme za sebe a raji nista ne da! Nije Nole kriv sto je uspeo sledeci pravila igre velikog brata.

  Koliko god da je dao Novak ili bilo ko drugi i pomogao jednoj porodicu na neki nacintamo gde mozda drzava nije ni posmislila delije. Treba biti realan i shvatiti da blacenjem necemo nista postici a ko zeli da se bori … e taj smo voz odavno propustili, sad samo mozemo da sedimo na peronu mrtvog koloseka i naglabamo do sudnjega dana.

 • 25. Jaa  |  7. септембра 2014. у 08:22

  Ови што оправдавају неплаћање пореза са неком причом како њему држава ништа није дала нека погледају Америку, ни њеним грађаним држава ништа не даје али сви спортисти где год да играју и живе плаћају порез Америци!

 • 26. Sinisa  |  7. септембра 2014. у 09:12

  Dragi moji ljudi sve je to u božjim rukama, ali ceo svet je u vlasti zloga! Malo nas je koji se trudi da ispravi nepravdu, no i dalje možemo da pokažemo svoju dobru osobinu lošim ljudima nadajući njihove promene za bolji svet. Sve je to u bibliji iako je po nekima je dosta teška. Ipak većina ljudi ,umesto biblije u rukama, radije bi u kafani i tako traće život sve do sudnjeg dana.
  Zamislite da bi svi povinovali po božjem zakonu onda bi svet bio zaista lep, nažalost videli ste rezultat Eve i Adam! Grešnici kao i mi!!!
  Sto se tice sporta OK, a profesionalni sportaši i sve što je vezano sa parama nisu svesni da čine greh isto kao i vojnici. ???
  Komentar je čudan? Ne, nisam religiozan nego istražujem bibliju. I ostavljam vam dilemu da sami otkrijete put istini.

 • 27. sonja  |  7. септембра 2014. у 11:15

  Odavno nisam procitala nista sto bi navelo siroke narode mase da malo pocnu da misle…jer ljudi su prestali da misle,mozda su prestali i da osecaju jer su dovedeni na ivicu duhovne i moralne provalije,vodjeni instrukcijama onih iznad njih…sta reci,svaka cast za budjenje uspavanih mozgova!

 • 28. BOKI  |  7. септембра 2014. у 11:33

  Pazljivo citam ovaj text po drugi put i nemogu da se nacudim cudu koliko smo nenormalan narod. Strasno. Pitamo se za kako naziva autor texta ,, krvave pare,, Novaka djokovica ! dali se autor ovog texta zapitao kakve su njegove pare koje prima na ime plate koje nije zaradio bez ijedne trunke znoja ?! Svi bi mi da nam neko nesto da samo da ne radimo nista da sedimo kuci i primamo debelu platu. Daj da uporedimo primanja autora texta i bilo kog rudara koji radi po 12h . Djokoviic bi bio idealan ako bi dao sve pare tj podelio nama parazitima u Srbiji koji bi da ne zaradimo nista a potrosimo mnogo. Da sam na njegovom mestu nebi dao ni dinara vise mi to ne zasluzujemo. niko nista nije zamerio onom kopiletu Djindjicu Tadicu , Dinkicu, Kostunici , Cedi JOvanovicu, Milosevicu koji su su pokrali na stotine milijardi evra . g. Simonovicu kad pises nesto seti se ovih politicara koje sma ti nabrojao koji su pokrali i oteli sve od napacenog naroda u Srbiji ..pa tek onda pisi o Novaku Djokovicu.MI SMO JEDINI NAROD NA ZEMALJSKOJ KUGLI KOJI JE POKRAO SEBE POKRAO SVOJU DECU POKRALI SMO SVOJU CRKVU U KOJOJ KAO VERUJEMO U NESTO. imao bi jos mnogo toga da pitam autora ali mozda nekom drugom prilikom..

 • 29. Igor Padobranac  |  7. септембра 2014. у 11:38

  napokon proradio um covecanstva i tako da je neko rekao nesto vredno paznje tj pametno bravo

 • 30. Dragana Ivanovic  |  7. септембра 2014. у 12:06

  Duci Simonovic je legenda jugoslovenske kosarke, bio je proglasen za najboljeg igraca sveta 1970 kad je Jugoslavija osvojila zlatnu medalju na svetksom prvenstvu u Ljubljani. Igrao je za Zvezdu i Bamberg i ima titulu doktora nauka. Objavljivao je knjige u sportu, najpoznatija je „Pobuna robota“. Zalaze se za prave vrednosti u sportu. Tek pre nekoliko godina dobio je nacionalnu penziju i to na jadvite jade.

 • 31. Nenad  |  7. септембра 2014. у 12:33

  Slazem se sa gospodinom Ducijem u nekih 100% sta je napisao. Kriza je sve veca, kod nas se sve manje stvari prodaje osim jucerasnjeg hleba, u regionu je slicno, ne smem pomisliti kako je u zemljama Afrike gde ljudi zaista umiru od gladi, a zabavljaci u koje spadaju i vrhunski sportisti sve vise zaradjuju.
  Ja bih da se dotaknem onog sta „Novakoljupci“ ponavljaju iz dana u dan. „On salje pozitivnu sliku u svet“, „zbog njega nas stranci vise cene“, „nema tih para koliko on nama vredi“. Da li bilo ko od Novakovih navijaca sada vise voli Svajcarsku jer je iz nje najbolji teniser svih vremena? Da li neko ima zelju da poseti Keniju ili nedajboze ulozi nesto u nju jer su odande najbolji atleticari koji „salju pozitivnu sliku“? Da li je uspeh Nadje Komaneci pre 40 godina pomogao Rumuniji i Rumunima u doba diktature, da li smo mi drugacije gledali na na taj narod zbog jedne vrhunske sportistkinje? Ne budimo smesni.

 • 32. Danijela  |  7. септембра 2014. у 16:22

  Zasto bih ja koja živim i radim u inostranstvu, plaćala vama porez u Srbiji!? Ta država mi nije dala ništa, samo me je oterala od svojih najmilijih. Deo novca koji teško zaradim pošaljem svojima u Srbiju, koji oni potroše tamo! I to je mnogo koliko moja država zapravo zaslužuje ili bolje reći ne zaslužuje. Rekla bih da i Vi ovakvim tekstom skupljate jeftine poene isto kao i ta kapitalisticka mašinerija! Ne znam ko ste, ali osim redova da svet šou biznisa zarađuje previše, Vaš tekst i nema previše smisla.

 • 33. Danijela  |  7. септембра 2014. у 16:38

  Ponavljam, zbog čega da ja vama plaćam porez u Srbiji, ako tu ne živim i ako tu ne zarađujem? Što sam dužna da dajem novac Srbiji, ako mi nije dala ništa? Zašto sam imala osiguranje i tu završila školu i fakultet sa kojima mogu znate šta da obrišem? I to kao dobru školu, pa šta mi to vredi kad ne mogu ništa sa svojim obrazovanje, znate gospodine, treba nešto i da se jede! Obrazovanje je svuda besplatno, kao i osiguranje, pogotovo u zapadnoj Evropi! Zapravo u Srbiji je trebalo plaćati 2000 mesečno ukoliko ste bili na birou, kakav apsurd, bez zaposlenja plaćati na mesečnom nivou nešto što i ne koristite! Ja ne znam sta je to omogućila Srbija ikome!

 • 34. Danijela  |  7. септембра 2014. у 17:00

  Novak ne živi u Americi već u Monaku. Surovi američki kapitalizacije se ne može porediti sa socijalnom Evropom. Ja živim u Americi, i izvinite, mom mužu i meni je Amerika dala posao, samim tim i sve ostalo. Ja novac zarađujem u Americi pa im zato i plaćam porez. Sportistima u Americi, država je „dala“ direktno ili indirektno, uslove za rad, uslove da postanu profesionalni sportisti i zarade novac kojim će platiti porez.

 • 35. Novosadjanka  |  7. септембра 2014. у 18:16

  Novak Đoković (ali i Divac koga ste takođe u tekstu pomenuli) su više dali ovoj zemlji i ljudima nego bilo ko. Sve je transparentno: koliko novaca, kome, šta je izgrađeno, šta je obnovljeno….
  Za Srbiju mnogi znaju zahvaljujući njihovoj promociji zemlje iz koje potiču! A ne mora tako! Mogu oni da se skrase na bilo kojoj tački zemaljske kugle, mene lično čak čudi zbog čega to ne učine kada ih ovde ovako pljuju i nipodaštavaju sve ono što su učinili za svoju zemlju!
  Pitam se, zbog čega bi Novak plaćao porez Srbiji, kada ovde ne živi? Zbog patriotizma? Zbog lojalnosti državi iz koje potiče? Ne, poštovani Duci, novac koji bi Novak ostavio u državnoj kasi bi otišao u džepove onih koji nam, godinama unazad, otimaju sve što se može oteti! Upravo kroz poreze! Koji svako, ama baš svako od malih ljudi dovedenih do prosjačkog štapa, mora da plati! Čak i oni, koji su, kao ja, nezaposleni i samohrani roditelji!
  Što se tiče toga da je Novak ubačen u mašinu i reklamira proizvode multinacionalnih kompanija, pitam vas: zbog čega da to ne radi?! Između ostalog i deo tako zarađenog novca, vraća kroz donacije Srbiji! Pitam vas, malo li je?!
  Ja lično, imam svoje stavove kao potrošač i ne može me niko ubediti da kupim neki proizvod (verujte da vodim računa o tome da bude iz fabrika i zemalja u kojima radnici koji proizvode te artikle, pristojno žive baš od svog rada), ukoliko ja to ne želim!
  Na kraju, mislim da ste ovim tekstom prenaglili. Jer, Novak ne mora ništa da vrati Srbiji! Iz prostog razloga jer mu Srbija nije-ništa ni dala!!!

 • 36. Драган  |  7. септембра 2014. у 18:49

  “Дати народу хљеба и игара“ На жалост, то је средство новог свјетског поретка који се успоставља јако дуго. Интересантно је како се баш он постао одједном и највећи Србин и примјеран православац. А уистину то је све маска којом се прикрива уништење овог народа, припреме за коначан ударац,док нем неше најсветије као што је вјера,култура,нација,историја,наше светосавље, наша младост и живот,узимају и њиме се храни највеће свјетско зло. У борбу против тога се морамо укључити сви који имамо свијест о томе да је све исфабрикована лаж. Лаж представљена истином. Подметнит нам је виртуелни свијет лаже наде. Лажна нада рађе заблуду, заблуда је већи гријех и од блуда. Она је мајка свих гријехова. Прихватимо ову борбу зарад оних који ће доћи послије нас.и зарад оних пред којима ћемо се наћи и бјеше прије нас.А потврда да су сви слуге исте је и следећи линк. Поздрављам Вас све!

 • 37. Драган  |  7. септембра 2014. у 18:54

  http://www.alo.rs/sport/tenis/navratilova-zaprosila-verenicu-posle-noletovog-meca

 • 38. DURO  |  7. септембра 2014. у 19:01

  DRAGI MOJI JA SE USRBIJI BAVIM MALIM BIZNISOM I NEMOGU KRAJ SA KRAJEM SVE PARE KOJE SAM ZARADIJO ULOZIJO SAM U PROIZVODNJU DIGO KREDIT DA ISPLATIM SVE TROSKOVE ALI SA KAMATOM 6 % MESSECNO I SAD SAM U PROBLEMU OSTAO DUG JA CIST ALI MORAM DA PRODAM HALU I OPREMU DA BI VRATIJO KREDIT TO SE ZOVE BIZNIS A DRZAVA STRANCU DAJE 10 000 E PO RADNIKU I KOMPLETNU INFRA STRUKTURU …
  DJOKOVIC NEKA ULOZI U PROIZVODNJU KAO JA A NE DONACIJE KOJE SKUPLJA KO SLEPAC PO PIJANKAMA U SVETU NELJUDI KOJI SU SRBIJU ZAVILI U CRNO

 • 39. Небојша  |  7. септембра 2014. у 19:36

  @Драган,

  Да, да, то су те „западне вредности“. Нема му спаса, пропашће, он већ тоне у „живо блато“ којим се самозатрпао до гуше…

  Martina Navratilova surprises partner Julia Lemigova by proposing at US Open 2014

  Будућност је у свету Словена!
  Они су нова нада човечанства…!

  Ой, Роза Румяная – Сербская народная песня

  Линк ка видео прилогу на YouTube
  Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

 • 40. Небојша  |  7. септембра 2014. у 19:41

  BOKI,

  Да, ми смо стварно ненормалан народ, а главни представници те „заразне“ вирусо-аномалије су разни „BOKI-ји“ попут тебе, јер да је то тачно, твој коментар најбоље то потврђује. Суштина је у томе, да је маса кукавичког српског народа, и младо и старо, услед немања елементарне жеље и храбрости да се УЈЕДИЊЕНО бори за своју нормалну егзистенцију, нормалан живот своје породице, за српски колективитет, за српску ПОНИЖЕНУ, ОД ИЗРОДА НА ВЛАСТИ, НАЦИЈУ која је у изумирању (ако се срби не отрезне већ једном…!), добровољно прелази у табор губитника, где је масама терен „борбе“ виртуелно-компензациони свет (ту значајну улогу игра спорт, тенис са „успесима“ Ђоковића, ватерполиста, одбојкаша итд…, спортски преноси и сл., ради пасивизације маса у замени реалног и живог живота, спортом, као духовном дрогом, која треба да „убије“ здрав разум у човеку, критичко-мењалачку свест, жељу за борбом за своје боље сутра …) који обезбеђе технологија у неограниченим количинама (телевизија, робовање мобином технологијом, разне ТВ „Фарме“, „Прељубници“, пинковизије, интернет и сл.).

  И тако кукавичке масе, које кад позовеш на протест испред Народне Скупштине, ради неке неправде, пљачке народа и безакоња ове сервилне кукавичке квислиншкле власти, једва да дођу око 200 људи на протест из двомилионског Беогарда и остале Србије, али зато на најмањи медијски „миг“ да масе изађу и дочекају „победника“ Ђоковића, ватерполисте, одбојкаше… за тили час окупе се испред Народне Скупштине хиљаде и хиљаде људи, 50.000 … 100.000 …

  Даље…

  Свако из те масе добровољних губитника и преласка у робове (већина српског народа у том колективно-идентитетно-националном смислу), има неког свог јунака (Обилића, Карађорђа) из света спорта, филма, ТВ „Фарме“, „Прељубника“, „Сулејманије“ или ИТ технологије (игрице) … који се у том компензативном виртуелном заумном свету „бори“ уместо њих (BOKIJA) за боље сутра у реалном егзистенцијалном животу, који је све тежи и тежи. А биће још и тежи, ако се хипнотички залепимо за „победе“ Ђоковића, ватерполиста, одбојкаша, пливача итд… и не боримо се у реалном егзистенцијалном Свету и Животу, за бољи живот: свој, своје деце, својих унука и будућих покољења…!

  Зар су наши храбри и достојанствени поносни српски преци гинули кроз историју, проливајући у потоцима и рекама милионску крва (Косовски Бој, I и II српски устанак, I и II светски рат…) борећи са за нас, за нашу бољу будућност-садашњост, још тада нерођене, да би ми ДАНАС ЊИХОВИ ПОТОМЦИ, уз флашу пива урлали кад Ђоковић на „бојном пољу“ „победи“? А врло добро знамо, да нам је у реалном животу, живот све гори и гори, пун беде, понижавања … у галопирајућој владавини неморала и немилосрдног рушења свих људских и хуманих вредности од стране најгорег друштвеног муља којег смо икада у историји имали на врху државе..!

  Може Ђоковић да освоји и хиљаду Вимблдона, да би кукавичка понижена маса славила „своју“ победу, међутим, та „наша победа“ неће нам обезбедити бољи реални-свакодневни претежак живот, ВЕЋ НАРОДНО-УЈЕДИЊАВАЊЕ И БОРБА У РЕАЛНОМ ЖИВОТУ, тамо где си спреман да добијеш и пендрек у гузицу, па и метак на крају крајева, … бити спреман на жртву, АКО ЈЕ ПОТРЕБНО, то је изгубио садашњи „српски“ народ и интелигенција, за разлику од наших вечних, поносних и Храбрих Предака…!

  Ја сам укратко рекао оно што говори и Дуци, и наравно, добровољни робови не воле кад неко попут Дуција покуша да отрезне хипнотисаног роба, и одмах ускачу у одбрану свог „јунака“ (себе) с којим су се поистоветили и идентификовали, а да ли се ради о разним Ђоковићима или ватерпоистима, не мења ствар, суштина је иста, будући да је ствар у систему, не у појединцу, манипулативни ГЛОБНАЛНИ СИСТЕМ ствара робовласничке државне режиме и робове.

  И зато ће се надаље јављати још разних „BOKIJA“ да коментаришу (увредљиве коментаре одмах бришем!), јер кад човек изгуби илузију, остаје му само понор страха и хаоса који чучи дубоко у психи, у подсвесном, а суочити се са тим је врло, врло незгодно, и зато је лакше уз флашу пива узвикнути:

  „Ура..! Ђоковић је освојио Вимблдон!! Браво Србине!!!…“

  Овај наш „BOKI“ из горњег коментара је савршен пример овога о чему причам, он живи (добровољно одабрано) у том суженом атомизираном губитничком свету, зато и не зна елементарне ствари о Дуцију, да Дуци иако има 65 година, никада није примао никакву плату, јер је био критичар свих режима, како Милошевићевог, тако и Ђинђићевог, Тадићевог, зато никада није ни могао да нађе посао, да има плату и да се њоме издржава, а срећа је што као заслужни спортиста прима националну пензију, иначе не би ни динара имао.

  Ако се српски народ САМ, не чекајући Русе, не побуни против Вучићевог издајничког режима, биће то „Смак света“, за Србе, и ту му ни једна „победа“ Новака Ђоковића не може помоћи…!

  Видим да се многи пецају на донације „познатих и славних личности“, попут Ђоковића, и сл., а ретко ко увиђа, да је то знак пропале пљачкашке државе, јер ако нека држава дође на тако низак ниво, да јој ситуацију у обдаништима донацијама поправљају „познате личностИ“, а не сама држава којој је то елементарна дужност и обавеза, то је знак да народ треба да се избори борбом за своје боље сутра, да доведе часне људе на чело државе, а не да призива и прижељкује донације „познатих личности“, да то истиче у први план, јер то је прихватање ропства, народе мој.

  Дуци Симоновић о Зорану Ђинђићу

  Линк ка видео прилогу на YouTube
  Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

  Дуци Симоновић – О Новаку Ђоковићу и спорту

  Линк ка видео прилогу на YouTube
  Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

 • 41. предузетник са ослонцем на баштицу и козарство  |  7. септембра 2014. у 20:54

  На сеоској заветини за столом седеше : на челу стола најбогатији домаћин који је уједно и колачар ,поред њега свештеник, ћата,учитељ ,лекар,пандур ,ветеринар,трговци ,затим разни мајстори а на крају совре домаћинов комшија који је и најсиромашнији у селу. За време свечаног ручка домаћин се хвалисао својим доброчинством али и уједно задиркивао свог комшију сиромаха.У једном тренутку сиромах се обрати домаћину објашњењем како је сво то доброчинство добро и велико али сиромах позва сведоке којима је он чинио малим средствима али свим оним што је имао у кући те прозове угледног домаћина даи он бар једном у животу да све што има.

 • 42. предузетник са ослонцем на баштицу и козарство  |  7. септембра 2014. у 21:12

  Србском народу понос одржавају само победе Ђоковића и спортиста у неким екипним спортовима (нарочито тамо где има по која пара да се музне).Оног тренутка када срби не буду имали више прваке у спортовима подићиће се димна завеса и схватиће се сва огољеност система у коме живимо.Срби уместо што троше време гледајући како Ђоковић лупа лоптицу неколико сати за један меч могли би да прочитају Закон о раду ,прво предходни а потом и садашњи а који ниједан не ваља.Ако као предузетник кажем да закон о раду није добар по становништво и радничку класу а предузетник сам -„газда“ (мрзим реч газда ,то се може бити над имањем .стоком ,не над људима) онда ми се ваља веровати.Наш Дуци који је искрени левичар човек од поштења са вером у људе труди се да нам отвори очи и хвала му за тај несебични рад.Свако ко мисли да је фамилија Ђоковић амбасадор доброчинства тај се грдно зајебо.Као десничар и у Бога верујући волим да чујем и прочитам Дуцијеве речи јер заиста свака његова реч нас наводи наразмишљање о томе како и ми сами требамо бити бољи.А то је Богоудно дело ово што Дуци чини.Дуци ,хвала ти нек ти Бог увек дарива здравље!

 • 43. предузетник са ослонцем на баштицу и козарство  |  7. септембра 2014. у 21:38

  Данијели из иностранства .Поштована госпођо Данијела ,у овом тексту није реч о људима који раде у иностранству и Ви се беспотребно осећате прозваним .Али ако кажете да Вас је држава истерала ,објасните нам зашто сте истерани ,можда се ту нешто може помоћи да се вратите у своју родну земљу.Али Ви сте напустили бојиште уместо да се борите управо да више нико не буде истеран из своје земље Ви се овде дусате и срдите на један текст који је написао човек који је могао да бира дестинације по белом свету где би дебело уновчио своје знање ,звање и једноставно име своје .Међутим овај човек је ту међу нас несрећне Србе које држава још увек није протерала јер многи немају где побећи а многи и нежеле бежати већ желе градити своју земљу унаточ свим препрекама које стоје .Уместо што без разлога се ставате у критизера бољеи сврсисходније би било да мало навратите у Србију и нанекој јавној трибини изнесете свој проблем по рецимо темом „Зашто сам истерана из Србије“ и под темом „Шта људи у Србији требају чунити да неби били истерани из Србије“
  Свако добро ,Бог Вам здравље дао!

 • 44. Dragan Lukic  |  7. септембра 2014. у 22:12

  A sta vi novinari radite? Zivite od para koje ljudi daju da bi citali vasa licna misljenja koja nisu cesto ni blizu istine. Novak ne bi ttrebao takvim Srbima da da ni prebijenu paru, jer takvi kao ti ne znaju da cijene ono sto im se ppokloni. Novak placa porez tamo gdje je prijavljen sa boravkom a to je Monaku. To sto je on odlucio da napravi nesto za svoju otadzinu takvi kao ti pokusavaju da omalovaze umjesto da kazete HVALA. Sto se tice visine nagrada na turnirima tu se slazem da su prevelike ali i to sto oni rade ( jer profesionalni sport je rad) i jeste vrsta umjetnosti. Mozda ti nisi nikada uzeo reket u ruku i ne znas koliko je tesko nauciti igrati i koliko je potrebno uloziti i rada i novca da se tako nesto savlada. I ti ne pises ove kolumne za koricu hljeba nego za novac i to siguran sam ne za tako malo novca, tako da ne bih druge gadjao iz staklene kuce .

 • 45. Zoran  |  7. септембра 2014. у 22:40

  Ne dirajte Đokovica niti bilo kojeg uspjesnog sportistu jer oni jednostavno funkcionisu po ustaljenim regulama tog kapitalistickog svijeta! A da je moglo biti drugacije… dakako da je moglo, a sto nije nije kriv Novak vec mi, mi smo dozvolili da nam zatamne horizont nade u pravedano drustvo, sami smo unistili toliko dobroga sto su nasi narodi zajednickim snagama uz velika odricanja stvorili. A onda je dosla demokratija u ime koje i za koju smo svjesno izgubili ljdskost a danas dostojanstvo! Gdje su bili Љубодрагdrazi, dr. Miodrazi, intelegencija koja danas sebi daje za pravo da osuđuje Novaka sto je postao kapitalisticki забављачкi циркузанер a ne mafijas ili istetovirani vlasnik 20 stanova po Beogradu ili jos plemenitije, placenik na istoku Ukrajine. I zato ne omalovazavanjte Đokovica. On je po svim pravilima „demokratskog“ drustva svojim radom, odricanjem stekao privilegiju da za jedan prebac loptice preko mreze uzme 10000 dolara posteno i dozvoljeno.

 • 46. jovan  |  8. септембра 2014. у 06:55

  Kako moze da duguje porez ako nije drzavljanin zemlje? I to sto daje uopste ne mora. Plus kakav moralni aspekt i odgovornost ima kad mu Srbija, kao ni mmogim drugim svojim državljanima nije dala nista? A tek o tome da srbija te poreze prasta mnogima kao rukom odneseno necu da pricam.

 • 47. Небојша  |  8. септембра 2014. у 21:47

  Љубодраг Симоновић Дуци: Визија будућности

  Линк ка видео прилогу на YouTube
  Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

 • 48. vojo m.  |  9. септембра 2014. у 09:59

  Duci ja sam Tebe postovao kako kosarkasa i postenog coveka – tako i sada mislim , ali si preterao. Djokovic je jedna vredan momak van seriski sportista – i nije on taj koji kreira pravila ? A sta da kaze necu ja da igram jer ste vi mafija…..i nikom nista. Razmisli malo ,molim te.

 • 49. Симо Петковић  |  9. септембра 2014. у 12:18

  Поштовани Дуци (тј. Небојша као ПР),

  мало сам се детаљније упознао са вашим радом, ставовима и наступима током ових протеклих пар дана. При томе сам увидео да је мој приступ ипак исувише везан за појединачне случајеве и практичну свакодневицу, Дуци посматра све у дубљој визури општег случаја и заједничког обрасца, добро-лоше, црно-бело.

  За мене је и поред свега Новак Ђоковић позитивна особа и волео бих да има више таквих, као што бих волео да има и више таквих као што је Дуци, сигурно. Једина разлика између њих је што да Новак није Новак, систем би направио неког новог (и за мене вероватно лошијег) уместо њега, а Дуци је јединствен.

  Сада ме само занимају одговори на два питања:

  Прво, какав је Дуцијев став према „Врлом новом свету“ Олдоса Хакслија, може и референца на неку његову књигу где се тога дотиче или изјаву, ако постоји?

  Друго, претпостављам да је Дуцијев одговор за спас човечанства са „ивице провалије на којој се налази“, револуција. Ко треба да изведе ту револуцију, где и како би се успоставио „природни однос међу људима“ после ње? Како би се регулисала материјална база друштва после те промене?

  Хвала унапред

 • 50. Janko  |  9. септембра 2014. у 13:54

  Nadasve zanimljivo!!!
  Proćitao sam članak, kao i sve komentare…dosta istine (iz različitih aspekata naravno) i dosta poučnih stvari.
  Da, istina, država nam je prevršila i katastrofu, šta je sledeće ne znamo, ali budimo sigurni da će nam Kučić i Pačić već nešto gusto zakuvati popraćeni elitnim političkim đubretom iz parlamenta.
  Pitam se samo, zašto ovaj narod uvek mora da jede g**** za male pare!?!?

  Kažem vam Gospodo, grešiti je ljudski, a ponavljati ih Srpski!

 • 51. Небојша  |  9. септембра 2014. у 14:11

  Поштовани г. Симо Петковићу,

  Дуци због своје заузетости радом на књигама и матерјалима које преглеђује, нема времена да одговара на коментаре, јер и за то треба трошити време, џоњати интернетом, а као као што већ рекох, Дуци је ионако заузет радом, тако да Дуци никада не одговара на коментаре. Дакле, не што не жели, већ зато што нема времена.

  Поздрав.

 • 52. jelenamilosevic13  |  9. септембра 2014. у 16:37

  Da li to znači da da sport treba da se ukine?
  I fudbal i košarka i ali SVAKI sport je finasiran krvavim parama, ako ćemo tako i ZAŠTO se onda proziva samo jedan Đoković koji pomaže?
  Tužno i žalosno, uostalom kada već kritikujete, dajte i rešenje kako da se njegova pomoć zameni na nekrvav način!
  Ovaj čovek je uradio više nego masa onih koji samo kukumavče a u suštini ne zalsužuju da dobiju ni dinara za svoje nerad …
  Fudbal i košarka su najviše vezani za kocakanje odnose živote običnih ljudi, ali naravno to nije važno.

 • 53. antiglobalista  |  9. септембра 2014. у 17:38

  U unistavanju nacionalno-kolektivnog duha naseg naroda(kao i svih ostalih naroda) posebno je idikativno unistavanje-degradacija kolektivnog sporta i „procvat“ individualnih sportskih disciplina.Licno nemam nista protiv tenisa ili bilo koje druge individualne discipline ali smatram da je ovakvo stanje direktna indikacija losih drustveno-socijalnih procesa.Niko ne zeli da bude deo kolektiva,individualizam je prevladao u srpskom sportu(kao i u drustvu)…a mediji deluju kao katalizator ovog degenerativnog procesa…dodajte tome i skoro urodjenu predispoziciju naseg naroda ka idolopoklonstvu,bilo da je rec o politicaru,sportisti ili bilo kome uspesnom i imate recept za kreiranje otupljene asocijalne mase koju je lako kontrolisati…

 • 54. Joksa  |  9. септембра 2014. у 18:08

  Koliko znam taj Novak je postigao svoj uspeh iskljucivo uz pomoc svoje porodice uz mnogo odricanja i truda. Drzava tu nije dala ni banke. I sta sad, da plati porez ovde, pa nije lud. Od drzave nije dobio nista, i ne treba da joj da nista, pa ni to jedno obdaniste. Politicari su pokrali do sada hiljadu obdaniste kako su se smenjivali. Iskreno kad bi moj sin bio u bilo cemu uspesan kao Novak. Dao bih mu zadnji dinar, odveo ga do granice i zakleo da pocepa pasos i da se nikada ne vrati.

 • 55. anonimus  |  9. септембра 2014. у 18:20

  ima logike. znam da se covek nije nikada pokazao kao iskvaren na bilo koji nacin,ali ne stima bas sve. neko ko otvori fondaciju koja ce pomagati ljudima a pritom je milioner koji ce uskoro postati i milijarder (ako vec nije) a donira jednom godisnje 100 000 dolara,je dosta sumnjivo u istinitost namera. podjem od sebe. jedva nekada skrpim da kupim sebi nesto,ne radim,moji ne zaradjuju dovoljno da mogu da priuste odlazak kod rodjaka (pa je internet divna stvar gde se cujes sa svakim a ne moras dodatno putovati i trositi novac koji ne znas gde pre da das) a jos manje meni da udovolje nesto jer je naci posao u mom gradicu veoma tesko. ali,kada imam nesto parica (da li dobijem od dede ili prodam neku stvarcicu koju ne koristim preko neta) kupim sebi sta mi treba i ostatak uvek dam za nekog.. sitno je,ali ja nemam vise. a da imam te milione kao sto on i ostali imaju,dala bih pola sigurno barem za bolesnu decu koja cekaju transplantacije. toliko decice u srbiji poumirase zbog tih para a niko nije ni trepnuo. svi okrecu glavu. da se razumemo,nema srbija milione decice koja cekaju za pomoc,tako da pomoci onim ugrozenim da ne umru je itekako za staviti prst na celo. mesecima se razvlacila prica o maloj tijani koja je mozda i mogla da prezivi da su reagovali cim se culo za nju,ali niko nije obracao paznju. tako da me zanima,koliko je srce tim „junacima“ kojima je i ovaj narod pomogao da budu to sto jesu a ne mogu da pomognu kao da nece imati za osnovne potrebe narednih mesec dana do plate. zalosno je kako opravdavamo neke koji ne vide decicu koja umiru a moze im se pomoci. koliko ima jos decice koja cekaju po 10-30 000 eura za operacije koje ce im pomoci a koliko srbija ima milionera koji ne reaguju? samo ti srbijo navijaj dok ne dodje i tvoje dete na red i vidis ko su milioneri. vazda je sirotinja drugima pomagala i uvek ce,od bogatasa nema nikakve vajde,samo reklamiranje sopstvenog imena a znamo da i te reklame kostaju. tako da,nije ovo clanak koji treba da se pljuje vec da se dobro razmisli o pravom licu tih ljudi. ko moze da cuva silne pare dok neko dete umire a zna da moze tim papirima da spasi deciji zivot??? ja ne mogu. a vi?

 • 56. dara andrejic  |  9. септембра 2014. у 19:36

  Da li kinezi placaju porez srbiji i da li prodaju robu preko fiskalnih kasa? to vam je nebitno, a takj Nole nesto dobro sto nas predstavlja u svetu pa nije fer da ga tako blatite.

 • 57. milica  |  9. септембра 2014. у 19:59

  Boze koliko zlobnih i nemoralnih komentara,dali svi vi koji kritikujete Noleta posli prvo od sebe,kakvi ste vi?Stvarno smo kao narod zasluzili da nestanemo,ne treba nam neprijatelj,sami sebe ce mo ubiti.Sve sto je vredelo u ovoj zemlji,i ko je pokusao da bilo sta dobro uradi je ubijen,proteran ili pobegao sam.Sta ste svi vi uradili da se stanje promeni,svi koriste lov u mutnom,dali je neko pokrenuo da se ovi lopovi i mavijasi kazne i oduzme ono sto su pokrali.Dali njima neko trazi da plate porez,posalju neko dete na lecenje,ne mi samo da kritikujemo i pljujemo,a zivimo slicno njima.Ja i dalje cenim Novaka,i uvek cu,on je mnogo vise ucinio za svoju zemlju,nego svi mi zajedno,sta bi vi,sve da mu uzmete,pa i dusu,i opet vam nebi bio dobar.Preispitajte prvo sebe i svoje posttupke,pa onda krenite na druge.Nebi me iznenadilo da Nole vrati srpski pasos,jer ga Srbija nije vredna,dokle god ima ovakvih koji pluju po svemu.Njemu licno zelim svu srecu u karijeri i porodici,i da se ne oscvrce na zlobne komentare,On je za mnoge prvo covek.

 • 58. Страхиња Јованчевић  |  9. септембра 2014. у 23:06

  A sto da placa porez u Srbiji?
  Sta mu je to Srbija dala?
  Gde ce taj porez da zavrsi? U dzepovima onih poslanika.
  Bolje da sam izgradi nesto, da zna gde su pare zavrsile.

 • 59. Novosadjanka  |  9. септембра 2014. у 23:38

  @Anonimus
  Nije mi jasna jedna stvar: O.K. u Srbiji se najteže oprašta uspeh a Nole je uspeo kako nikad niko iz ove j….e zemlje neće i svi se odjednom kačite za to koliko je, u dolar, dao u ove ili one humanitarne svrhe. Sumnjate u njegove dobre namere.
  A da li iko od vas ikada posumnja u „dobre namere“ jednog Todorića, Matijevića, Miškovića….ma svih onih koji nam otimaju, koji mom detetu od usta otkidaju i trpaju u svoje džepove?! Da li je ikada iko od vas posumnjao zbog čega oni ne odvoje zanemarljive deliće svojih, na tuđoj muci stečenih pa se zato opravdano mogu nazvati krvavim, novaca?! Niko se to ne pita. Kao što se niko ne pita ni koliko mesečno zarade isti ti „veliki, sposobni biznismeni“ izrabljujući nas i dajući nam mizerije od plata?!
  Kažete da Novak, s obzirom na svoja primanja, daje zanemarljivo malo. Pa šta bi trebalo?! Da sebi ostavi deliće svoje zarade a sve ostalo pokloni Srbiji?! Neće biti baš da ste u pravu.
  Ne mora Novak ništa, ama baš ništa ovde da daje. Iz prostog razloga što niko nije stao iza njega, kao predstavnik zemlje, kada se videlo koliki je talenat i šta će moći, uz podršku, da postigne. Nikoga nije imao sem svoje porodice.
  I, ako je nekome dužan, onda je to samo i isključivo ona-njegova porodica!

 • 60. Miodrag  |  10. септембра 2014. у 00:53

  Gospodine Simonoviću, Novak jeste državljanin Srbije, ali on živi i radi u montekarlu kome plaća porez, pa ako bi plaćao porez i Srbiji to bi bilo dvostruko oporezivanje, što je nezakonito. Ali ako ćemo po vašem, onda i naši radnicii koji rade u Nemačkoj zaradjuju nemoralne „krvave pare“, jer ne plaćaju porez Srbiji, već logički Nemačkoj u kojoj trenutno žive i rade, što je sasvim normalno. I naši gastarbajteri su kao i Novak državljani Srbije, i oni plaćaju samo jedan porez, stranoj zemlji u kojoj žive i rade, isto kao i Novak, ali samo su Novakove pare „krvave“ ne i pare srpskih gastarbajtera?

 • 61. Novski  |  10. септембра 2014. у 03:15

  Zanimljiv tekst,hvalai ljudima za zanimljive komentare,lepo je cuti razna misljenja.
  Novak nije ukrao,prevario,muljao,kupovao dilpome,niti mu je ko poklanjao ocene,niti je imao uticajnog roditelja da ga postavi na neko mesto gde ce neradeci nista uzimati drzavne pare,nit je neko od politicara za koje uopste ne znamo odakle im pare.
  Momak je trenirao ko lud svaki dan i zaradio od tenisa pobedjujuci protivnike.
  ogromne pare je zaradio,e da li je kriv za to?Pa nije zaradio bi ih neko drugi.Svako ima svoju ulogu na ovom svetu,njegova je da bude mozda najbolji nas sportista ikad.
  Normalno je da nije normalno da se toliki novac vrti u sport i da jedan fudbaler zaradi 350.000 funti nedeljno,nesto sto i jedan profesor na fakultetu tesko zaradi za zivota.Ali uplitati Novaka u stanje u nasoj drzavi ili mu sta bilo prebacivati nije promisljeno.
  E sad,koliko ce on dati bilo kome je njegova licna stvar i stvar vaspitanja.A nazvati njegov novac krvav novac je malo degutantno . Pojedinac danas ne moze menjati drustvo,ali moze sebe.Budi promena koju zelis da vidis u svetu.
  Ulazim u filosoiju polako,a to nije lepo.
  Pozdravljam vas dobri ljudi, samo malko vise obzira i uvidjajnosti i svima ce nam biti lepse.

 • 62. Ostoja  |  10. септембра 2014. у 09:28

  Ljudi,
  najteže je nekome ko štrči iz okoline(pameću, lepotom, ličnim uspehom..), i zbog toga okolina želi da ga izjednači ili napravi nižim čak od sebe, tako dajući sebi prividan osećaj vrednosti.. slažem se da društveno uređenje naše današnjice nije idealno, niti dobro za čoveka kao celinu, i jeste sebičan sistem zapadnog kapitalizma, korporacija koje sve gledaju kroz novac, ali ljudi kao pojedinci treba da budu svesni toga i da pokašaju to da promene tako što će jedan deo svojih znanja i veština pružiti onima kojima je to potrebno bez naknade(lekar-leči, pekar-hrani…sportista-bavi se sportom..). Svi znate za čuveno pitanje iz domaćeg filma „Čiko jeli sav ovaj lebac tvoj?“, kada i „Čike“ shvate suštinu i svi mi ostali..Hvala Novaku Đokoviću što je čovek, a nama svima želim da budemo dobri ljudi. Nije sve u materijalnom, a ni u duhovnom, treba naći zlatnu sredinu..
  srdačan pozdrav,
  O.T.

 • 63. Darko  |  10. септембра 2014. у 09:50

  Postoje zemlje u kojima porezi ne postoje. …. U te zemlje spadaju Monako, Bahami, Luksemburg, San Marino, Panama, Sejšeli i Linheštajn.BEZ DODATNIH KOMENTARA !

 • 64. Gordana Jovic  |  10. септембра 2014. у 10:03

  Postovanje svima!
  Da je Duci bio glumac ili bilo sta drugo,razumela bih ovakvu njegovu reakciju.On je bio sportista,reprezentativac i ovako da pise o sportu!?
  Neko sam ko ceni i postuje Novaka-hvala mu sto postojiKazete da mu je novac krvav?Mozda i jeste,ali je sve to isto tako i krvavo zaradio.On sam,svojim znojem i odricanjem,niko mu to nije poklonio.Da kojim slucajem sve pokloni drzavi i da nema novca da ode na sledeci turnir,da li bi mu ta ista drzava dala par stotina hiljada evra-ne bi!Za svaku nedacu koja nas je zadesila Novak je davao,za zemljotrese,poplave,manastite,bolesnu decu…..niko nije tada rekao necemo krvave pare nego su svi uzimali….Ne mogu da shvatim jedno-ako ne dajes za porez OVDE, a radi se samo o porezu,onda imas krvave pare,da placa porez ovde,onda bi mu bile-sta,ciste,oprane pare?Narod ga gleda i bodri,Kazete da je profesionalni sport kapitalisticko zlo.Mladi i uopste oni koji gledaju sport na tv-u i bodre nase sportiste su u zabludi?Pa da nije tog tv-a i da nismo i vas Postovani Duci gledali i navijali za vas,ne bi smo ni znali ko ste!Sad,drugi je problem sto ste vi bili profesionalni sportista pre 44god.minimum,pa je bilo manje novca ulozeno u sport,manje para i premija….ne verujem da ste tada celu svoju platu i premiju poklanjali svom narodu i drzavi.Ili isli na sve turnire,takmicenja i ostalo a da ste sami finansirali kao sto Novak sve sam finansira od onog sto osvoji.Niste,nego vam je sve placala JUGOSLAVIJA i vas klub,nju ste predstavljali i svoj klub….Drzava Srbija koliko ja znam ne finansira Novaka vec on nju!!!!!!!!!!!!Drugo,visinu za premiju turnira ne odlucuje Novak.Da li ce Adidas,Puma ili neka druga firma koja je sponzor turnira dati pare za gladne u Africi ili sve uloziti u taj turnir-njihova stvar.Tu se Novak ni Nadal nista ne pitaju,njihovo je da izadju na teren i igraju najbolje sto znaju.Zasto se svi funkcioneri,poslanici i svi oni sto imaju platu preko 50 000din.ne odreknu za gladne,bolesne,za obnovu Srbije a ostave sebi onoliko koliko ima i prosecan radnik ove drzave?Ako svi oni smaraju da nam je dosta toliko i nasa plata iznosi toliko u proseku(blago onom ko je u ovom proseku),zasto ostalo ne poklone?Znate li nekog takvog?Ja ne znam!Znam samo da svi grabe i kukaju da im treba veca plata!Onoliko koliko Novak ulozi u jedan vrtic,oni na sluzbena kola potrose za mesec dana,pokradu pet puta vise pri sklapanju posla pa samo Novak ima krvave pare!Ako cete i dusu da mu uzmete,onda pokusajte i to da umirite svoju zavist i zlobu.Ali nije Novak jedini sportista ove…gde su fudbaleri,kosarkasi,odbojkasi…zasto onda guramo decu u sport,zasto gledamo da ih usmerimo da rade nesto zdravo,da se sklone sa ulice…Da ste kojim slucajem bili Vi na mestu Srdjana Djokovica,sumnjam da bi ste drugacije uradili…ili mozda rekli sinu da se mani tenisa i postane pekar,lekar ili nesto cime nece da bruka ovu drzavu?Ova drzava nije nista dala Novaku,on njoj jeste,mnogo!Da li je neko od politicara,tajkuna i ostalih dusebriznika dao pola miliona evra?Nije,male im plate,A da,mozda je Novak trebao sve da da drzavi da pokrade i skloni na sigurno…mozda bi ga vise neko cenio a i tada bi sitne duse u to videle zaveru da Novak koristi tu drzavu…..Ostavite Novaka i gledajte sebe,pocistite prvo svi u svom dvoristu…zapitajte se svi kada ste zadnji put ucinili neko dobro delo,vratili nekom novcanik,telefon…poklonili nekom nesto….Novace,ako jednog dana odlucis zbog ovakvih da zauvek napustis Srbiju-razumecu te i podrzati te…..ali,opet ces ove biti kriv ako tada nekoj svojoj drugoj drzavi pomazes…mozda ce te oni vise ceniti i voleti….Ja hocu i tada!

 • 65. Ivan S Jeftic  |  10. септембра 2014. у 11:19

  Dragi moj Duci,
  Bio si i ostao nezaboravna legenda , čovek, ličnost… Veliki sam Partizanovac, ali i jedan od mnogih koje su sportisti učili kako se voli svoj klub a poštuje protivnik. Sećam se punih tribina Pionira, žagor, pesme, nervozno išćekivanje izlaska igrača…Izlaze Partizanove legende oko mene urnebes, poznati slogani…A onda tajac..muk, pojavljuješ se ti Legendo nad Legendama… Bio si poseban, i tada kao i sada si mnogo pričao, pa si trenirao sa cuclom u ustima….
  Bilo je nekoliko velikih momenata koji su pokazivali tvoj karakter, čistotu i plemenitost…
  Svetsko prvenstvo u Ljubljani, kada si pobedio Amere, sa svojim nezadrživim uraganskim ulascima pod koš…Nisu ti mogli ništa..A tada si bio voljen i slavljen širom države…i šire..
  Onda Minhen. Doping Portorikanaca i dvoličnost FIBE i šlihtanje Titovih političara da savijemo glavu i dobijemo dangu umesto krivaca. Ti si se dogovorio sa drugarima iz reprezentacije da budete do kraja dosledni, da se poštuju Pravila i suspenduju krivci. Ali, bio si izdan. Kao čovek, drug, kolega, najbolji od najboljih!…Pokupio si se i vratio u Beograd , ali si ipak rekao svima u lice ko su , šta su i šta misliš o njima…Svi smo bili uz tebe…Ja sam te često sretao kod Pravnog u žutoj kišnoj kabanici…I uvek sam ti se poklonio legendo…
  Ovo vreme ima svoj komentar, i svako od nas ima svoj ugao gledanja…
  Kada si ti u pitanju oprezno biram reči, da ne bih povredio osećanja koje gajim prema tebi Legendo. Ti si prošao najteže trenutke koje jedan čovek može da prođe. Navikao si na razne udarce.
  Ali, ovog puta se ne slažem sa tobom…
  Završio si Pravni fakutet i treba da znaš da Novak nije ostvario „promet“ i zaradu u Srbiji…Tamo gde je radio i zaradio plaća porez i on se ne pita hoće li da plati ili ne.
  Kao čovek u ovo vreme kada su kriminalci i kurve sa ibarske , političari sa lažnim diplomama, foliranti i lopovi u redu na “ šalteru“ gde svaki cent koji uđe u Srbiju ide njima a glupavom narodu se velikodušno deli demagogija, Novak ne duguje -baš ništa!
  Pokušao je da napravi Turnir, minirali su ga na svakom koraku. Pozdravili su njegovo odustajanje jer nije ni u jednoj od partija koje nam piju krv već 30 godina. Po ugledu na svog idola Tita , koji je bio doživotni Predsednik i oni su jednoglasno birani u svojim partijama. I traju, menjaju odela, džipove, svako od njih po nekoliko telohranitelja, decu im voze u strane škole…
  A vama Novak nije po meri!?
  Da vas pitam a vi me ispljujte:)
  Što se niko od vas nije javno zapitao što nam ode bez ijedne suze država za koju izginuše naši dedovi Solunci, koji su nemo posmatrali odricanje od SVOJE otadžbine sa balkona narodnog Pozorišta 1945?
  Kome smo je dali, šta tražimo sada… Oteraše nam Vladara, jednog a dobismo stotine gazdi koji su zaštićeni uredbama i mogu SVE-doživotno!
  Ljudi moji, ovo je sve posledica i biće još gore.
  Lepo se živelo za vreme Tita? U vremenu Narodni heroja sa dva svedoka , sa debelim penzijama i petosobnim stanova i vilama na brdu srama tkz Dedinju. Nemam komentar. Svako neka sebi odgovori na to pitanje…
  A ja vas pitam…
  Novak je glavni krivac? A što se ne pleni imovina Karića, vila „Jelena“ zamkovi na Dedinju…uz „kuću cveća“…Što ne pominjete Miru Slobinu i njena velika autorska dela. Od čega živi sada drugarica Predsednica, šta je sa Njenim imanjem na Dedinju, deci velikih sinova naših naroda i narodnosti.I mnogih Dedinjaša, debelguza, nezasitih …Iz kojih prihoda plaćaju ogromne budžete za te vile ili su kao i u vreme Tita na našem budžetu-„rebalansu“! Što se samo u predizbornim kampanjama obračunavaju sa duhovima koji pokradoše ono, pokradoše ovo- popljačkaše budžete…Omladinu zavode i šalju na rušenje i paljenje imovine, tretirajući to gnevom naroda! A toj istoj omladini uskratiše budućnost, mladost, pravo na zaljubljivanje , zezanje…
  Neka se svako od mojih mladića i devojaka uporedi sa nekim od svojih vršnjaka na Zapadu. Trebalo bi da im bude sve jasno. Neka svaki građanin Srbije voli svoju Srbiju kao što ameri vole svoju USA. Baš me briga šta oni rade. Ajde da sredimo naše dvorište, da poštujemo zakone, da uvedemo red. Oterajmo ove titove pionire i počnimo da živimo život iz početka.
  Daj Bože da neko kao Novak bude predvodnik jedne nove Srbije.
  Čime vas je to povredio, oštetio, posramio…

 • 66. louie  |  10. септембра 2014. у 12:06

  Ljubodraze svaka ti cast ,narod gladuje a gleda Djokovica I navija da pobedi ,pobedio srbin Sa lopticom I narod se nahranio ,,,,izgubio Na us open I narod Patti a on ode Na zasluzeni odmor jadan se umorio Mora pod hitno U Monte karlo da dodje sebi .I citava nacija tuguje I jedva ceka kad ce da se oporavi I da Nam donese nove pobede to Nam je hrana . Dosta vise Novaka ceca njene dece Lukasa severina I svih ostalih silikonski, gaste tv I Na spavanje sutra je Novi tezak Dan Na poslu .ljubodraze bio si I ostao I uvek ces biti legenda a za mene si sad veliki covek ,ti Kao javna licnost smelo I hrabro kazes istinu sto ti je Na dusi a pederi po svome pederlukuju.pozdrav od Ljubomira Louie Mudrinic 44 Arlington street Gorokan 2263 Australia evo I’m I telefon 0403128764 pa nek zovu

 • 67. nebojsa ristanovic  |  10. септембра 2014. у 12:24

  Поштовани, не бих се освртао на изворни текст већ искључиво на досетљиве опаске (срб: коментаре прим. прев) људи који су га прочитали. Има ту довитљивих и паметних размишљања и човек са стране (срб. аутсајдер прим. прев.) би могао доста тога да научи. Сам текст је пут оправдане огорчености, међутим немојмо се залетети јер како каже изрека „Пробај да јашеш једну миљу у Индијанчевим мокасинама, онда сиђи са коња, прошетај и види како му је“

 • 68. Uros  |  10. септембра 2014. у 14:28

  Drzava iz koje svi beze,jer moraju..nemaju ljudi sta da jedu! A zamisli,covek koga smo birali odlucio je da bi trebalo da se smanje plate i penzije!! A ZASTO SE NE BI POVECALE?!! Jadni smo, i duzni svima..Ko kaze da nikad nije imao potrebu da pozajmi od nekog ziveci ovde-taj LAZE!! A tvoja briga Simonovicu je Novak?? On je problem sto nemamo?Zapitaj se malo gde skripi! Kivan si ti na sve ostalo,al eto,ne mozes da kazes pa si se obrusio na njega. Momak je celog zivota radio za to sto sad ima,mogao je i da ne uspe-ne bi mu drzava pomogla ni najmanje da je bilo tako,i ti to dobro znas! Ali,uspeo je i samo je njegova dobra volja da li ce nesto dati ovoj smesnoj drzavi zvanoj Srbija ili ne..a mi dobro znamo sta nam ona pruza, tj. NE PRUZA!!

 • 69. Владимир Јанковић  |  10. септембра 2014. у 14:46

  Колико ја знам Новак плаћа порез редовно али не Србији (јер је „велики Србин“) него Монаку. Новац за хуманитарне акције даје као и сви богаташи на Западу да би му порез био мањи и то даје УНИЦЕФ-у а тек они одређују неку мању суму за србску децу. Такође, Новакова мајка је Хрватица, то је изјавио и Новаков отац за новине. Подржавали су Тадића а сад подржавају Вучића.

 • 70. lil  |  10. септембра 2014. у 17:07

  SVAKA CAST PISCU OVOG TEKSTA.

 • 71. Veran  |  10. септембра 2014. у 20:46

  Ne treba zaboraviti da su mnogi ljudi u svetu za Srbiju (bar u nekom lepsem svetlu) culi upravo zahvaljujuci Novaku, posle svega sto nam se desavalo od Milosevicevih 90-tih. A s druge strane znamo koliko je Srbija marila i koliko mari za nase talente (od Tesle do danas) – toliko da su mnogi najveci i najtalentovaniji otisli iz nje. A to u vezi s porezom mi ne ide nikako u glavu. Znaci li to da i svi gastarbajteri koji zive i rade u inostranstvu treba deo prihoda da izdvoje i placaju porez Srbiji, bez obzira sto su poreski obveznici zemalja u kojima zive i rade? Ako je to u pitanju, onda i NOvak treba da placa porez Srbiji. Probem kod Srba je inace i taj da kad god se neko po necemu izdigne iznad ostalih, pa bio on i br. 1 u svetu, treba naci razlog da se takav neko pomene u negativnom kontekstu i to od strane ljudi koji poput Ducija, ukazuju na ono sto je svima ocigledno a to su sramne zarade vrhunskih sportista. I ma koliko Djokovic bio samo simbol u celoj njegovoj prici, ostaje gorak utisak da momku koji je i svojim ponasanjem i patriotizmom i stalnim pominjanjem Srbije nasu zemlju zaduzio vise nego bilo ko drugi u nasoj novijoj istoriji, jos prebacuje sto svoju plemenitost pokazuje minimalnim finansijskim izdvajanjem. Imam utisak da su licne frustracije navele autora da napise tekst „Krvave pare Novaka Djokovica“. Bolje da je pisao o krvavim parama u domacem sportu, sportskoj mafiji i sl, a ne o posteno i krvavo zaradjenom novcu Novaka Djokovica, ma kako nam se cinili sramno veliki iznosi nagrada koje osvajaju vrhunski sportisti poput njega

 • 72. Световид  |  11. септембра 2014. у 00:56

  Драги Дуци, и драги сви остали који ћете можда прочитати мој коментар.

  Да, слажем се са Дуцијевим погледом на капитализам, то јесте зло које веома брзо уништава планету, посебно потпомогнуто глобалистичким тенденцијама владара света. Слажем се и са погледом на професионални спорт. Сумануте су количине новца које се сливају у џепове људи који умеју да шутну лопту, или пак оних који умеју да мотивишу поменуте да је шутирају, а да не помињемо тек оне који тргују тим стварима.

  Но, не слажем се са нападом на гладијаторе који у целом том систему ипак највише муке имају. Ударати лоптицу десет сати дневно је посао тежак за психу. Да ли толико пате и менаџери, тренери, власници производњи спортске опреме? Није крив Ђоковић што је тај систем направљен, било је то давно пре него што су његови преци и помислили да ће једног дана имати наследника који ће живети у овом времену.

  Спорт јесте забава, али није једина. Када не би постојао маси би се очи замазивале нечим другим. Ударити на спортисте је исто као и одсећи гуштеру реп. Порашће нови час посла.

  А сада о апсурду текста о коме је реч. Плаћати порез држави? Не само овој држави, већини држава света. Но, посебно овој држави. Управо је једини начин да се удари по аждаји званој капитализам, која и опстаје захваљујући владајућим слојевима, да се обустави плаћање СВАКЕ дажбине. Звало се то некада намет, па десетак, па глоба, па порез, па такса, па порез на таксу, па се онда порез разгранао, на порез на имовину, порез на лични доходак, порез на добит, порез на промет, па се порез на промет преобукао у порез на додату вредност, и тако редом. Јесте, део пореза заврши тамо где би требало да заврши. Но, шта ћемо са оним великим делом који заврши тамо где не би требало? Није Ђоковић мађионичар који узима новац од нас. Он понешто поклони, било то много или мало, није важно. А нису мађионичари ни они који узимају поменути новац. Да су мађионичари па да скинемо капу, наклонимо се и аплаудирамо им за трикове којима нас обмањују. Не, они су отимачи, силеџије који нас пресретну на улици, у стану, кући, на послу, где год да се нађемо, и ако им не дамо оно што траже, прете нам затвором или додатном новчаном казном. Када они не би били то што јесу, лако би се донели закони који би нас заштитили од многих зала овог света. Рецимо, лако би се донео закон о забрани коцкања, чиме би нестале кладионице које баш тај професионални спорт чине популарнијим него што би иначе био. Познајем опако велики број људи који не би ни гледали спортска надметања да се нису претходно кладили на иста. Лако би се донели закони о правом ограничењу трговинских маржи. Лако би се држава децентрализовала. рецимо, држава се буса субвенционисању стамбених кредита у београдском насељу Степа Степановић. Но, шта то заиста значи за грађане? Рецимо, стан који вреди 50.000 евра ће у периоду од 20 година платити 65.000 евра. Да није субвенције тај износ би био 80.000 евра. Дакле, државу (то јест све нас, остале грађане, јер се то плаћа управо из дажбина које ми плаћамо) тај један стан кошта 15.000 евра. Тих 15.000, као и оних 15.000 које банци плати корисник, иду директно у џепове власника новог светског поретка. Уместо тога, држава би за тих 15.000 евра, том појединцу који би да купи стан, могла да купи кућу у Банату, или у околини Чачка, или Бора, Неготина, са 25 ари земље, и тако не досели још једну несрећну душу у велики, прљави град, него удоми још једног становника тамо негде одакле људи одлазе, и то управо због те исте државе.

  Георгије није убио аждаху тако што јој је одсекао реп, већ главу.

 • 73. Trix  |  11. септембра 2014. у 03:35

  Ovi sto glorifikuju Djokovica, da li zaista mislite da on moze da vam donese bolju buducnost ? Ja cu cam odgovoriti, NE MOZE ! A zasto ne moze i zbog cega su debilni svi oni doceci, orgijanja na njegove uspehe itd, je vec stvar elementarne logike i obrazovanja.On je vrhunski sportista, nema sumnje, ali zapitajte se sta je on vama-ali zaista.Da li su ti ti njegovi uspesi na bilo kakav nacin povezani sa vama? Nemojte da zivite tudje zivote.Iskreno meni je zao svih tih ljudi koji fanaticno proslavljaju njegove uspehe, a zive u bedi i nemastini.Nemojte me pogresno shvatiti, daleko od toga da je Novak Djokovic najveci problem, ovo je vise simbolicno, ima i daleko malignijih pojava kod nas.Samo vi navijajte, urlajte, neka Djokovic pokori ceo svet, vec je pokorio Australiju(Australian Open), Veliku Britaniju(Wimbledon), ne znam da li je osvojio Ameriku, slabo pratim, ali uveren da se sprema na nove pohode i osvajanja; zar ne vidite, Leteci Cirkus Montija Pajtona.Srbija je definitivno teska obolela.

 • 74. Jelena Cvijic  |  11. септембра 2014. у 06:55

  Hm kao majka „bivseg tenisera“ nemogu da ostanem nijema na ovaj tekst. Da je „krvav novac“ to i jeste jer je dosta krvi i znoja u njega ulozeno. U samom tekstu zamjenjeno je nekoliko tema i segmenata.
  1.Licni moral i korist jednog sportiste.
  2.Patriotizam jednog sportiste
  3.Vrijeme u kome zivimo
  4.Zanemarivanje truda, borbe i odricanja citave porodice.
  Mi Srbi lako zavolimo i jos lakse zaboravljamo.
  Taj isti autor teksta neka se pozabavi visom politikom nase lijepe majke Srbije i upita zasto je njegova vlada dozvolila recimo recimo Americkom VRHU kupovinu topionica gdje su istopili srpske tenkove i oruzje i unistili srce jedne drzave -VOJSKU, a zatim doveli iste u propast.
  Licno mislim da vlasnik gore pomenutog teksta zeli samo malo vise medijskog prostora a ne zna kako da to zadobije.
  Poreski radnici neka rade svoj posao i pritiskaju na placanje poreza sve pa i sportiste, sportisti neka rade svoj novac neka zaradjaju za sebe i nasa obdanista i bolnice. Ako nista bar nisu svoju drzavu prodali i izdali.

 • 75. milan  |  11. септембра 2014. у 14:28

  gladijatori su uvek bili iz siromasnih zemalja, narod njegov ga bodri i gleda i bitno je da slave pobedu njegovu a leba im ne treba

 • 76. sevicaleksandar  |  11. септембра 2014. у 22:50

  Reblogged this on medijska okupacija.

 • 77. Nemac  |  12. септембра 2014. у 12:10

  Postovani gospodine Simonovicu,

  cenim Vas kao velikog sportistu i pre svega kao coveka koji je iskoristio svoju sportsku popularnost da digne glas protiv nepravde, nehumanosti,dvolicnosti i svega drugoga negativnoga sveta i sistema u kome svi zivimo. Vrlo ste nepravedni prema Novaku Djokovicu a pre svega Vas nije nije u redu.
  Obrazlazem: Novak Djokovic je drzavljanin Srbije koji je kao i milioni drugih od nas odlucio da zivi negde drugde a ne u Srbiji. Svi mi iz rasejanja radimo, zivimo negde drugde i shodno tome placamo i porez na nase zarade negde drugde. Kakvu obavezu imam ja prema Srbiji sa moji 2000 zarade koje zaradjujem u inostranstvu. Pomenuli ste Ulija Henesa. Uli Henes je Nemac sa boravkom u Nemackoj i njegov prekrsaj je da je novac zaradjen u Nemackoj sakrio u Svajcarsku i da na dobijene kamate od glavnice nije placao porez Nemackoj. Boris Beker je takodje osudjen novcano i uslovnom kaznom jer je porez placao tamo gde je bio prijavljen ali je bio permanentno pracen gde je ustanovljeno da je u proslosti iako negde drugde bio prijavljen provodio vise od pola godine na teritoriji Nemacke a zakon je tu jasan. Gde boravim vise od pola godine tu boravim i tu moram placati porez. Isto je bilo kod Stefi Graf samo sto je tada napravljen kompromis da ona o tome nije nista znala pa je njen otac poturen kao krivac i osudjen da ne bi ona bila osudjena.
  Ubedjen sam da bi Novak dobio dobio milione kada bi pristao da igra za bilo koju drugu drzavu sveta, da mu je do para.
  Svi mi smo robovi NWO i samo je pitanje za koliko para robujemo, neko za manje neko za vise. Ja moram platiti svoje racune i podici svoju decu pa mi jako ostaje malo prostora za delanje protiv NWO-a.
  Niko meni nije kriv sto nisam zaradio do sada pristojan novac ili se nisam bavio nekim drugim zanimanjem koje je moralno u Vasim ocima opravdano.
  Svako dobro Vam zelim!

 • 78. Bob Mal  |  12. септембра 2014. у 14:12

  Duci – legenda Yugoslovenskog/Srpskog sporta i idol kosarkasa ondasnjeg (i ne samo tog) vremena! U sustini se slazem sa njegovim konceptnim principima a koji se odnose ne samo na sportiste nego i gluma, politika i druge dobro placenih ali neproduktivnih zanimanja. U stvari sportisti su mozda „najblizi zasluzi“ onog sto su placeni zbog dugogodisnjem mukotrpnog rada i treninga – sto se ne moze reci za „one druge“.
  Na zalost Duci je koristio primer Novaka Djokovica kao metaforu (u nedostatku boljeg izraza mog dugogodisnjeg gastarjbaterskog recnika) celokupnog problema „nagradjivanja zabavljaca“ u poredjenju sa radnom snagom koja pokrece (poljo)privredu, obrazovanje, zdravstvo i druge delatnosti koje beneficiraju drustvo u celini. Posto sama pomena Novaka Djokovica u negativnom kontekstu izaziva provocira (prosecnog Srbina) to je i sansa veceg „tiraza“ kao i sredstvo da natera ljude na razmisljanje.
  Ali posto nikad nista nije kompletno „crno ili belo“ tako i Ducijeva gledisa su uglavnom povod za diskusiju jer svet i dalje ide nekim svojim tokom vodjen svim nasim kompleksnim i inperfektnim ljudskim karakteristikama!

 • 79. Небојша  |  12. септембра 2014. у 14:59

  Љубодраг Дуци Симоновић о Зеитгесту

  Линк ка видео прилогу на YouTube
  Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

 • 80. Duško  |  12. септембра 2014. у 20:17

  Kao neko ko voli i podržava sve naše sportiste moram da ispravim grešku koja se pojavljuje u mnogim komentarima. Nije da niko iz Srbije nije baš ništa uložio u Novaka. Jelena Genčić jeste. Mislim da se radi o 2300 časova ( besplatnih) tenisa . Kao žena koja je pre Novaka trenirala Mimu Jaušovec, Moniku Seleš i mnoge druge pitanja za ljude koji žive napolju : Koliko košta čas takvog trenera? Koja je njena materijalna motivacija bila? Da li znate za njena druga dostignuća? Da li ste uopšte čuli za nju? Da li smo toliko novca ( vremena) uložili u lekare, fizičare, filozofe itd.? Koliko joj je vremena bilo potrebno da ubedi Novakovu okolinu da će biti šampion? Da li je ličnim autoritetom omogućila da nastavi treniranje kod Pilića? Da li je bila na slavlju u Londonu , prilikom osvajanja Vimbldona? Bili su Tadić i Šerbedžija , valjda kao Novakovi školski drugovi. Koliki je sponzorski ugovor Novakov s Telekomom, mislim na godišnjem nivou? Da li će neko iz inostranstva više koristiti usluge Telekoma zbog toga? Da li je Telekom Koka Kola ili BMW? Da li su ovde svi ludi? Kad budemo shvatili o čemu Duci priča biće kasno za bilo šta, bar kod nas, a oni koji žive vani će valjda misliti da je bolje što nas više nema. Uzgred , i da bude jasno , mislim da su svi koji su otišli uradili pravu stvar za sebe , da to nikom ne šteti ali ih i ne čini stručnim za deljenje saveta.
  Jer prvo behoše rudari i mornari , potom tesari i zidari, zatim inženjeri i
  drugi stručnjaci a sledeće su valjda lepe devojke. Kao da s Hunima imamo posla. I na kraju , istine radi Pupin i Tesla su iz Austro- Ugarske otišli za SAD, a MILANKOVIĆ je čak iz iste države došao u Srbiju. Nije baš da je bio bilo ko. Možda ne na nivou ovih koji ostavljaju komentare ali ima ga i u kosmosu.

 • 81. Milan  |  12. септембра 2014. у 21:54

  Za sve koji pominju porez poznatih sportista: u Nemackoj, primera radi, zemlji kojoj Srbija nezaustavljivo jednostrano i jednozeljno srlja u zagrljaj kao svet(l)om uzoru koji nema alternativu, svi nemacki vrhunski sportisti koji su u posedu nemackog pasosa (ili dvojnog od cega je jedan nemacki, poput Djokovica) bez obzira gde zive i gde im je zivotni domicil, prema tamosnjem zakonu MORAJU da placaju porez Nemackoj. Zbog takvih su uvedeni cak porezni inspektori koji proveravaju sasvim legalno njihovu pokretnu i nepokretnu imovinu u Nemackoj i inostranstvu. Pa neka svako izvuce svoj zakljucak.

 • 82. Brzotrz  |  13. септембра 2014. у 02:54

  Toliko se plaćaju vrhunski sportisti. Može to nekom da se svidi ili ne, ali to je tako. Nije Novak doprineo tome da je radnik, čovek, građanin, ove zemlje bedan, da bedniji ne može biti. Jel Novak kriv za to? Momak je isključivo zahvaljujući svojoj upornosti i svom radu postigao to što jeste. Veliča i reklamira ime svoje zemlje uvek i svuda, a šta je ta, njegova, zemlja uradila za njega?Jel njegova krivica što je Srbija bedna, nacionalno izgubljena i neostvarena, što više ljudi umire nego što se rađa, što nema posla, što su privreda, industrija, selo uništeni itd,itd…Najlakše je tako, u svojoj bedi, pljuvati sve koji žive bolje. Za sve naše jadove okrivimo imućnije od nas, pa i Novaka Đokovića. A dal’ je to baš tako, mudri moj narode…?!?

 • 83. Sanjin  |  13. септембра 2014. у 11:38

  Duci je uglavnom u pravu, ali mislim da griješi u nekoliko stvari.Prvo, ne bi trebalo da kao primjer uzima Novaka.Zašto to mislim? Vjerujem da su mnoge stvari ovdje izrečene o Novaku istinite, ali to će da izazove animozitet naroda prema Duciju, jer narod prosto voli Novaka.Duciju nije potrebno da na sebe navlači gnjev nego da širi svoju priču i zadobija njene pobornike.A na ovaj način dogodiće se da će Ducija narod odbaciti.Drugo, nek se raduje narod pobjedama košarkaša,odbojkaša,tenisera,atletičara,plivača i dr.Šta nam drugo ostaje ovako poniženim,nego bar malo radosti.Tu nema ništa loše.Mada shvatam Ducijevu poentu i oko toga.No bojim se da će mnogi pogrešno shvatiti.

 • 84. Ljiljana  |  13. септембра 2014. у 19:58

  Za mene je Novak Djokovic Srbin koji pobedjuje strani kapital i multinacionalne kompanije. Sta je sve morao da uradi i kakva je ponizenja doziveo zato sto je Srbin i sto uzima njihove „krvave pare“, a ne idu njihovim pulenima.
  Duci do sada smo te podryavali ali si sada preterao sto se tice Noleta. Ako je promovisao nesto onda je to Srbija.

 • 85. Радослав  |  14. септембра 2014. у 03:43

  Из готово свих коментара на овај текст лако је уочити да њихови аутори нису прочитали ниједну Дуцијеву књигу, нити бар неколико најбитнијих Дуцијевих текстова. Да јесу:
  1. Дуција не би препознавали и ословљавали као „спортску легенду“ него као великог друштвеног мислиоца;
  2. знали би да је овај текст само један егземпларан и конкретан осврт на капитализам и спорт, и да се у њему практично примењују закључци до којих је Дуци дошао у свом научном раду;
  3. да се у том научном раду Дуци бавио историјом и филозофијом спорта, те да је у својим књигама сасвим аргументовано показао да је спорт антихуманистичка и антихумана творевина, да подразумева раскид са континуитетом хуманистичког развоја, да је у својој основи антикултуран, да није настао природно и спонтано (као уметност или религија, на пример) него као средство политичке идеологије капитализма, односно фашизма;
  4. знали би за бројне примере из спорта према којима је Ђоковићева квазиетичка пракса један готово баналан случај.

  То што су аутори коментара толико испровоцирани да дају одговор и „појасне“ ствар некоме чији рад уопште не познају, не сведочи, међутим, само о недостатку њихове лектире. То показује и колико је дубоко спортска митологија (коју Дуци одлично дефинише као „капиталистичку квазирелигију“) уткана у духовност савременог човека и његов поглед на свет: толико да је лакше одрећи се елементарне људске логике и етике него сопственог емотивног света који је изграђен на спорту и спортској пропаганди.

  Шта је потребно да човек схвати колико је бесмислено живот провести у јурењу за лоптом? И да се упита да ли има смисла да неко ко је цео свој живот посветио убацивању лопте у кош или махању рекетом има неки битан друштвени статус, а поготову такав какав имају спортисти данас? Какве везе има ударање лоптице и трчање по терену са културом и са националним питањима? Зашто би на скупу посвећеном одбрани Косова и Метохије говорили неки Бодирога и неки Ђоковић? Какве они везе имају с тим? Зашто је њихово мишљење битно? Зато што за паре трче за лоптом? (Колико је, на пример, на том скупу говорило наших историчара, чије ће књиге остати целој нацији, а чији је друштвени статус такав да за њих знају само њихови студенти? Ниједан.)

  Да би могао да се разуме овај Дуцијев текст, мора се прво имати емотивна дистанца према спорту и спортистима. И онда ће се схватити да Дуци заправо говори о п р љ а в и м п а р а м а које зарађују спортисти и због чега су те паре прљаве, а не о личности Новака Ђоковића. То јест, говори о друштвеном виду његове личности. Ђоковић је за то добар пример, јер је у овом тренутку најпопуларнији спортиста код нас.

  Коментари се углавном тичу пореза и износе се свакакве бесмислице у одбрану неморалног поступања „наших“ спортиста. Па ако су н а ш и , што узимају друга држављанства? Што Ђоковић не наступа испред заставе Монака? Тамо где су ти паре, тамо ти је домовина. Ако је то етички исправна ствар, или ако бар сам Ђоковић тако мисли, зашто он сам не говори слободно о томе? Што ће му адвокати? Он је, јавно, дао 100.000 евра за помоћ једном српском манастиру на Косову. Добио је Орден Светог Саве од наше Цркве. А некаква комора за неговање коже коју он користи кошта 200.000 евра. Није ли то крајњи снобизам? Чији ту орден треба да добије? И док људи немају хлеба да једу, док има на милионе незапослених и угрожених, нема ниједног људског протеста – само партијски митинзи, геј-параде и дочеци спортиста! Како изгледа Ђоковићев дочек? Као гранд-парада: цела фамилија се изређа на бини – тетке, бабе, стрине и маса свима аплаудира; појави се неки Кинез – власник фирме коју рекламира Ђоковић – и маса опет аплаудира; на крају наступи бенд „Тап 011“ и са Ђоковићем заједно пева „Да ли би прала наше гаће, маче…“ и маса аплаудира. Наравно, уз директан пренос на РТС. (Зар не чујете сада Дуцијеве речи: „Па колики идиот мораш да будеш па да аплаудираш Ђоковићевој баби или неком Кинезу-милијардеру?! Или да слушаш такво смеће?!“)

  Је ли то „успех у животу“? Да ли то треба да буде узор деци? – „Будалаштина!“

  🙂

  Велики поздрав за Дуција!

 • 86. Petar  |  15. септембра 2014. у 15:12

  Dragi Duci

  pink generacija ne shvata da kapitalisti nemaju domovinu…

 • 87. Nikola  |  15. септембра 2014. у 15:29

  @radoslav Ne moraju se procitati sve njegove knjige da bi se shvatio njegov tekst, dovoljno je cak da se procita jedan njegov clanak, da bi se shvatila poenta clanka, zar ne? Ja nikada nisam video da je Lav Tolstoj objavio jos jednu knjigu – „Rat i Mir – uvod u razmisljnanje Lava Tolstoja“.
  Takodje, ako njega oslovljavaju kao „sportska legenda“, zasto nije zabranio da ga tako zovu i da povuku sve njegove snimke sa televizija, jer sve sto je on uspeo u zivotu je „prljavo i pokvareno“ u ovom kvazi kapitalistickom svetu. Sto nije poceo sa naslovom – Krvave pare Ducija? Naravno, jer je Novak Djokovic sada u zizi paznje, i hteo on to sebi da prizna ili ne, to mu smeta, bilo u obliku poreza koji ne placa ili nekih drugih „izmisljenih“ stvari. Ovim clankom se daje utisak da je bolje da je Novak Djokovic obican seljak, koji je trenutno bez posla. On tada ne bi imao problema sa placanjem poreza, jer ni nema posao. Bilo hteli da prihvatite ili ne, to je poruka ovog teksta. A kazem poruka, jer, ma kako on hteo da ukaze na mane „kapitalistickog sporta“, zasto on nije prestao da igra i sve svoje pare poklonio Srbiji. Neki ce reci da tada nije shvatao ono sto sada shvata, ali to bi bilo pogresno. On je ucestvovao u tom sistemu i dobro ga zna, i bas zato sto je ucestvovao, zna toliko pojedinosti koje moze da blati, a nije, dok mu je prijala popularnost sporta.
  Ako Novak Djokovic moze da se budi u 6 sati ujutru da trenira, a ima sve pare sveta, e bogami mogu i JA! To je poruka koju smo svi dobili gratis, a koju bezobrazni i gramzivi ljudi ne mogu i ne zele da shvate. Niste ni svesni koliko je radnih mesta otvoreno samim tim sto nas Djokovic predstavlja. Licno sam imao primer kada su me stranci pitali za kojeg tenisera navijam, i gde kada sam rekao – za Novaka Djokovica, jer on je iste nacionalnosti kao i ja. Odusevili su se, i ishod dalje da ne govorim. To je bio samo pocetak.
  Tako da, ne dirajte Novaka Djokovica, a ja idem da ustajem u 6 ujutru da radim na sebi da uzdignemo ovu zemlju, jer ako to moze Novak Djokovic, bogme, mogu i ja!

 • 88. Vlaja  |  16. септембра 2014. у 10:07

  Крваве паре Новака Ђоковића…. Јесте ли ви људи нормални? Да ли је то Новак некога убио у међувремену а ја нисам стигао да се информишем о томе?
  Најбоље је да нико не даје ништа у добротворне сврхе па ће свима нама бити много боље, нарочито оним сирочићима, бескућницима, протеранима и осталима којима треба помоћ.

  Кажете да је дао мало?

  Није морао ни толико.

 • 89. asacorakovic  |  16. септембра 2014. у 11:09

  Поштовани Никола, твој коментар сведочи колико је Дуцијев текст тешко разумети ако се претходно не познаје његов научни рад. Није ствар у томе да се „прочитају све књиге“, него да се бар знају основна полазишта са којих Дуци критикује спорт. Има овде на сајту доста његових теоријских текстова и текстова који се баве историјом спорта, и ако их стрпљиво прочиташ уверен сам да ћеш на ово о чему сам пишеш гледати другачије. И сам ћеш се изненадити чињеницама које ћеш открити.

  Из твог коментара се види да ни не познајеш Дуцијеву биографију. Дуци је, поред осталог, успео да магистрира на правима и докторира на филозофији, напише осам књига и научи четири-пет језика. Шта је ту прљаво и покварено?

  „Niste ni svesni koliko je radnih mesta otvoreno samim tim sto nas Djokovic predstavlja.“ – Ово стварно звучи као пародија.

  Национално препознавање са неким спортистом при сусрету са неким странцима врло је чест случај са нашим људима и уопште људима из сиромашних земаља. Не видим зашто бих неког Немца, на пример, доживео пријатно зато што је и Томас Ман Немац, или непријатно зато што је и Хитлер Немац. Потпуна бесмислица. Сваки је човек личност за себе. Углавном људи немају о чему другом да причају осим о спорту, и то је тужно.

  (Пример са Толстојем је, иначе, лош пример. Случајно сам студент књижевности. Толстој је на последњих стотинак страница „Рата и мира“ дао сопствено тумачење историје као саставни део романа, хотећи тако да се сама проблематика романа разуме у складу са његовим разумевањем историје.)

 • 90. Nikola  |  16. септембра 2014. у 11:46

  Moj dodatak na Ducijevo globalno razmisljanje, i rizikovajuci da ispadnem totalni duduk posto nisam procitao nijednu njegovu knjigu, ali sticem takav utisak preko clanaka.
  Vidim da u svojim tekstovima preovladava kritika kapitalistickog drustva, sa cim se slazem, kapitalisticko drustvo je daleko od idealnog, i sto duze postoji sve vise njegovih negativnih stvari izlazi na videlo. Mada i ne toliko da izlaze na videlo, nego ljudi ga vremenom kvare kada vremenom vide rupe u njemu. (Ako je neko razmisljao o tome, znace na sta mislim). Ali „unistenje“ kapitalizma do cega bi nas dovelo? Ako ne bude kapitalizma, kom drustvenom uredjenju da se okrenemo? Feudalnom, Socijalistickom, Komunistickom, Autaritatnom, Robovlasnickom? Ukoliko postoji bolja alternativa, ja i verujem mnogi bi voleli da se to promeni, ali MORA postojati alternativa. Ukoliko ne postoji alternativni sistem, vraticemo se na neki stari ,losiji. Tako da umesto kritke kapitalistickog sistema i trosenja energije na dvolicno i licemerno kritikovanje sistema koji smo svi stvarali i u kojem svi ucestvujemo, bolje da se energija usmeri ka istrazivanju, izucavanju ljudskog ponasanja, zelja, potreba i da se smisli novi alternativni sistem koji ce da zadovolji ljudsku zelju za srecom i sigurnoscu na bolji nacin nego kapitalisticki sistem. Do tada, vredjanje sistema, bez razradjene alternative i bez svog licnog primera predstavlja kuknjavu i nemoc pojedinca da se izbori sa svojim zeljama i svojim potrebama.

 • 91. Nikola  |  16. септембра 2014. у 12:12

  @asacorakovic Moram da dam komentar za citanje Ducijevih knjiga. Da procitam nekoliko knjiga nekog diktatora i koja je pozadina zlocina koje je uradio, u pravu si, vise bih razumeo, cak bih mozda neke stvari i vremenom i opravdao, ali to bi bilo daleko od onoga sto je dobro i pravedno, tako da ne prihvatam komentar da moram da procitam njegove knjige da bih razumeo o cemu govori. Dovoljno je napisao da se razume. I primer sa Tolstojem, on je svoja misljenja dao na kraju knjige, a ne na pocetku, pre nego sto citalac i krene da cita. Ako bi morao citalac da procita poslednjih 100 stranica da bi shvatio o cemu je „dovraga“ taj Tolstoj i pisao u predhodnih nekoliko stotina stranica, onda je trebao stvarno da ubaci svoje misljenje na prvih 100 stranica.
  Sto se tice Ducijevog obrazovanja, tu si ubacio stvari koje nisam ni rekao. Niti sam spominjao njegovo obrazovanje niti sam njegovo obrazovanje nazvao pokvarenim. Kritikuje „pokvareno“ ponasanje ljudi, koji rade isto ono sto je i on radio, a , ne negirajuci cinjenicu, i on je i sam bio svestan svih tih istih stvari dok je isto to radio, koje verovatno idalje i radi. Zasto covek koji nije imao snage da promeni nesto dok se bavio sportom, nego sada ocekuje da sada to drugi urade, a cinjenica je da nije? Svet se menja polazeci od sebe

  Inace, Hitler nije Nemac nego Austrijanac, no nema veze. Ljudi vole pobednike i uspesne ljude. To je nesto sto nikakav sistem ne moze da promeni. To je jednostavno tako. Mi smo mala zemlja i mnogi nisu ni culi za nas. A kada stranci cuju, e pa cekaj, ti si potekao iz zemlje odakle je Novak Djokovic koji je uspesan, ali i pored toga sto je uspesan, on je dobar covek. To je ono glavno – zato sto je dobar covek. Predstavlja nas kao normalne, kulturne i disciplinovane ljude. Mogu sa razlogom da prebrode svoju sopstevnu barijeru predrasuda i da kazu, dobro, mozda Srbija i nije tako losa. Ne govorim o tome da ljudi pricaju o sportu kada se vide. Da sada cujes da je neko u Liberiji izmislio nacin da covek putuje svemirom neverovatnom brzinom i da se moze stici do susedne zvezde za sat vremena putovanja, ili da su pronasli nacin da poboljsaju energetsku efikasnost za 1000 puta, sta bi rekao? Rekao bi wauu, cekaj, pa ko su ti ljudi, zasto im ne damo sansu?

 • 92. Nikola  |  16. септембра 2014. у 13:04

  „„Навијати“ за Новака Ђоковића и његову тенисeрску братију заправо је давање подршке џелатима човечанства да докрајче свој монструозни „посао“: да се обрачунају с критичко-мењалачким умом и униште живот на Земљи.“

  Moj poslednji komentar.. Ovo je wordpress sajt? Vlasnik americka kapitalisticka firma. A citanje ovog sajta je davanje podrske jos vecim dzelatima, koji su uveli internet i koji kontrolisu svaki sadrzaj na internetu i koji citaju nase misle i oblikuju ih po svojoj meri.
  Koliko sam upucen, bar tri milijarde ljudi koristi internet i provodi vreme na sajtovima, ogromne pare se zaradjuju zbog toga, a mi postajemo jos gluplji. Gde umesto da upoznajemo najvece tajne nauke, mi gledamo kuce i mace na youtubu. Pitam se ko podrzava veceg dzelata.
  No, oduvek je bilo lakse kritikovati nekog drugog.

 • 93. заштитар  |  16. септембра 2014. у 14:34

  Драги Дуци, с тобом нема шале. Покренуо си лавину. Намерно си изабрао Новака за пример, да би твоје идеје што даље одјекнуле. Промућурно. Просто чујем како одјекују…. Све си у праву, иако нисам читала твоје књиге, оно мало са нета што видим – свака ти је ка Његошева. Али – не дирај Новака. Зашто да не, питаће се људи? Ево овако. Од свих 87 коментара, тј. опаске, само један се сетио Јелене Генчић. По мојој теорији, Јелена Генчић је онај прави разлог што је Новак посебан. Препоручујем колегама коментаторима од 1-87, као и целом добронамерном и осталом гражданству мале земље Србије на брдовитом Балкану, да претраже по нету нешто о Јелени Генчић, о њој лично, о њеној породици, од кога потиче.

  Она је усепла да удахне малом Нолету оно што ниједан тенисер нема, мада је многе значајне тренирала. Новак је био онај небрушени дијамант и она је својом генијалном интуицијом то препознала. Као што знамо, Јелена Генчић је била историчар уметности (паралелно је студирала и филозофију) и то одушевљени историчар уметности, врхунски. Радила је на РТС-у као новинар у редакцији за културу и у образовном програму. Ако је неко мислио да су постојале две, греши. То је ОНА Јелена Генчић која је урадила нпр. легендарну емисију о српским средњевековним минијатурама. А шта је сад па то, питаће се наша техничка интелигенција. То су руком осликане, „илуминиране“, старе рукописне књиге, као нпр, Мирослављево јеванђеље. Ко би се од масе нас историчара уметности усудио да обради такву једну велику, деликатну и широким масама апсолутно непопуларну тему? Само Јелена Генчић. Својом докуметарном емисијом отворила је ТВ публици прозор духовности српске средњевековне минијатуре. Ту духовност успела је својим педагошким надахућем да пренесе на Новака. Она је Новаков духовни вођа.

  Видимо да Новак за победу захваљује небесима, крсти се, љуби земљу, има скромности и захвалности, јер није само његов труд заслужан за победу, већ му је то и дато. Многи су од њега јачи, спремнији, бржи, имају бољи сервис (а он стално проналази мрежу), бекхенд, форхенд и сва та нечувена чуда и вештине, ма свако има нешто боље. Али, код Новака побеђује не тенис, већ духовност, и срце у јунака. Стога молим Дуцијеве „секретаре“ који нас обавештавају о његовом раду, да му пренесу најлепшу молбу, да нађе други илустративан пример за своју теорију коју изузетно поштујем, те да се окане Новака – јер он је отеловљење српске духовности, а има и лик као са фреске. Све позивам да поново посете Сопоћане, да се увере. „Нек се радује народ“ (коментар 83), јер народ и несвесно препознаје оно „нешто“ у Новаку и то је толика моћ за идентификацију са правом духовношћу, да је довољно учинио за све генерације. Своје паре нека дели како хоће. Нека држава одузме од криминалаца. Ако сме.

 • 94. nikola  |  16. септембра 2014. у 17:32

  Zasto bi sportisti placali porez srbiji,zasto bi davali u humanitarne svrhe svoje pare,pa srbija ih je oterala u inostranstvo da prezive,u srbiji se sve prasta osim uspeha,trazite od politicara da plate poreze i da daju pare u humanitarne svrhe,njih ste postavili tu gde jesu i dali im ogromne plate a oni se nisu ni oznojali,samo im je muka oko izbora hoce li zadrzati pozicije i nezasluzene plate,skolovali su se u doba tita za dzabe a sad udaraju ogromne cifre za skolarinu. Pogledaj na precednika urugvaja i sve ce ti se kasti,ostavi se novaka, do nedavno i on je bio ko i ostali u srbiji sirotinja e kad se obogatio sad mu ne treba oprostiti treba ga oguliti i oteti to sto je napolju zaradio,a sta kazes na miskovica njegove pare nisu krvave,to su ciste pare i cist posao? Sportisti su nasa deca iz naroda, oni nas ponekad i obraduju iako je to samo dusevna hrana,za razliku od politicara i biznismena, koji nas bas nikad ne obraduju, pa makar samo i dusevno.

 • 95. Jadranka  |  16. септембра 2014. у 20:48

  Sramota me je da citam pojedine komentare. Svaki normalan covek treba da bude ponosan na svoje sportiste, a pogotovu na Noleta. Da njega nije mnogi nebi znali da Srbija postoji. A sto se tice poreza, tuzni komentari, momak je sposoban da zaradi dal prebacivao loptu preko mrezice ili u mrezicu to je njegovo. Hvala mu i za ovo sto je dao, mnogi su bili kao on ili malo ispod njega pa nikada nisu pomenuli Srbiju, a o porezu i da ne govorimo.

 • 96. Небојша  |  16. септембра 2014. у 21:02

  Љубодраг Симоновић Дуци: Трибина у Параћину 1996.

  Линк ка видео прилогу на YouTube
  Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

 • 97. Ljiljana  |  16. септембра 2014. у 21:18

  Ljudi koji prate sport ne znaci da su bez mozga i da ne vide sta se sve desava kod nas i u svetu, i obrnuto. Volim da gledam Noleta a takodje se slazem i sa Ducijevim kritickim odnosom prema kapitalizmu. Na zalost zivimo u takvom svetu, pa bolje je da Nole uzme te pare. Mozda bi neki bili srecniji da ih uzme neki Amerikanac ili mozda Nemac, Svajcarac

 • 98. С. Петковић  |  17. септембра 2014. у 14:15

  Ноћас сам гледао репортажу о Рајнхолду Меснеру, првом човеку који се попео на све врхове високе преко 8000 метара, првом који је препешачио Сахару, прешао Антартик итд. И тада ми је кврцнуло у глави. Ко је рођен да иде до екстрема, иде до екстрема, шта год било. И Дуци је такав, и Марадона, и Тарковски, и Микеланђело, да не набрајам. Откада је света и века било је оних који су хтели да се рву са медведима и оних који су хтели да скоче више у колу и оних који су хтели да подигну највећи камен. И људи су баш такве волели и они су још више вежбали да би били такви, и они поред њих су им помагали да вежбају јер је бити први до некога изузетног је част и не може то свако.

  Зар није и уређивач овог блога „први до Дуција“ и зар му то не чини на част? И зар није Дуци сада подједнако екстреман у томе што ради као кад је био спортиста и „пљувао и мокрио крв после тренинга“? И зар не би Дуци прихватио када би се сада нашао неки мецена типа Фридриха Енгелса који би финансирао издавање његових књига и плаћао му кров над главом? И зар није Дуци прихватио пензију заслужног спортисте (без наводника, искрено), јер то он и јесте? За ту (и мању) пензију један ливац треба да ради 40 година. И има ли смисла такво поређење?

  Дуци се бори против капиталистичког поробљавања човека и врхунског спорта као средства за његову социјалну анестезију, али да ли су ту врхунски спортисти криви па да буду распети на стуб срама? А шта је са масовним медијима, са дрогама, са потрошачким менталитетом, са свеопштом сексуализацијом друштва, са биготеријом религије, са интелектуалном проституцијом свуда? Да ли врхунски спорт омогућава да они опстану, или је он само једна могућност да се људи склоне од њих? Лако је рећи Кубертен је фашиста, а Лени Рифенштал уметница.

  Тешко је бити Никола Грбић или Саша Ђорђевић. Тешко је бити и Дуци. И треба упућивати врхунске спортисте на то колика је њихова моћ, говорити им шта могу да покрену. Колико значи њихов пример. Колико би људи Дуција слушало да није био врхунски спортиста? Колико људи жели да чује шта хоће да им каже један Ђорђевић или Ђоковић. Ако кажу праве ствари, можда могу нешто и да покрену. Дуци филозоф може да допре до 1-2 посто становништва, који би и онако читали неког Канта или Кардеља ( 🙂 ), a Дуци спортиста може да допре и од Пере ложача и до Мике орача и до цара Тројана и до Марка Краљевића и у томе је ствар. Лакше је променити Ђоковића па народ, него народ па Ђоковића.

  Ако и онако имамо мало времена за спас и промене, онда не можемо да натерамо све да читају Чехова да би били бољи људи. Пустимо их да гледају Ђоковића. Нека праве децу као он, нека воле једну (или максимално две) жену у животу као он, нека помажу коме могу, нека се држе своје несавршене породице као он, нека подржавају пријатеље и кад падну као он, нека буду Срби као он, нека буду деца као он… и тако цео живот.

  Није лако бити ни Новак Ђоковић. Ако он падне…

 • 99. Radomir  |  17. септембра 2014. у 19:49

  ..Toliko komentara..i SVI ste vi u pravu…. Njegovo je pravo izbora „dati ili ne dati…“….

 • 100. s.s.  |  19. септембра 2014. у 08:08

  pare su samo pare. ogromna energija koju mi ne umemo da nosimo, pa ih zato i ne stvaramo. stvar zrelosti i pojdinaca i društva. drugo je pitanje kako ih zarađujemo ili kako ih pojedinci zarađuju. u svakom slučaju mora se živeti u skladu sa vremeno, pare se moraju zarađivati, kao što se i način njihove zarade mora platiti. sve se plaća. zato je novac sinonim za otplatu nekih „dugova“ koji nam se ne dopadaju i zato uvek povika na one koji ga imaju. nikad na one koji ga nemaju. univezum ima svoj princip ravnoteže ili poravnanja koji mi ne poznajemo. autor teksta pokušava da se bavi temom univezalnosti društvenih i civilizacijskih tokova na koje ni filozofija nije dala validan odgovor. takozvani „pravednici“ su gordi i gori od takozvanih „grešnika“. trn u tuđem oku je uvek veći od balvana u sopstvenom. u svakom slučaju društveni angažman ove vrste kritizerstva razvoja civilizacije, kao i svakog kritizerstva, nosi određenu težinu koja se opet mora platiti. kako i kada, to nije u domenu saznatljivosti čoveka.

  jedna pričica daje dobar uvid: lopov ukrao svecu jedino što je imao, malo otrcano ćebe sa kojim se pokrivao. svetac nije odreagovao. pokaja se lopov i postide nad mirnoćom sveca i vrati mu ćebe uz izvinjenje i molbu da ga nauči kako da on bude pravednik kao svetac, a ne lopov kao on sam. i svetac ga mirno pogleda, i neuzdrža se ovom prilikom od komentara: čini ono što činim ja. u tom trenutku obojica zaspaše i probudiše se sutradan: lopov je postao svetac a svetac lopov.

  i zaista, da li gospodin Simonović može znati šta je to na ovom svetu pravedno a šta nije. ne znam ni ja. gledište sa dve različite obale je drugačije. ovo vreme nam samo otkriva više nego ranije da svaka civilizacija ima svoj dekadentni period koji mora da se završi, jer to je jedini način da se strvori nešto novo. ni jedna revolucija ne pomaže niti je donela nešto novo. posle svake revolucije, čak i intelektualne, svetac se uvek budio kao lopov, i obratno. evolucija je neumoljiva. individualizam je odlika ovog vremena, samo jedan deo razvoja u okviru te evolucije. tu spada i Novak, i gospodin Simonović, i moja malenkost, nema razlike, samo što jedan ima para, a drugi… sigurno ne u tolikoj meri, jer u suprotnom ne bi pisao ovakve tesktove… mene svako na toj listi možete potražiti na dnu… a zašto je to tako. moja baba kaže: ne znam, ali je tako od kako je gavran pocrneo.

 • 101. Небојша  |  22. септембра 2014. у 07:27

  Немам много времена, мислио сам да се не јављам са својим образлажућим коментарима, желео сам само да их пропуштам, да Дуци и сви ми видимо реалну слику јавног мњења тог обичног човека-грађанина Србије, будући да су блогови, форуми и разни сајтови на интернету, једини медиј где обични људи могу да изразе своје мишљење поводом нечега. Судећи по овим коментарима који су уперени против Дуција, ја сам запањен ниским нивоом свести појединих коментатора, њиховом дечјом незрелошћу, да не кажем нешто грубље, да се неко не увреди, јер изгледа као да су их писала нека деца, неки кинци или пак одраси људи са дечјим незрелим умом, али заиста.

  Зато ћу са пар коментара раскринкати неке нетачне изречене ствари о Дуцију, доводећи их на истинит ниво.

  Рецимо, многи тврде да у ова 2 задња Дуцијева текста, о кошаркашима»и овај о Ђоковићу, Дуци пише тако како пише, јер „завиди Ђоковићу на заради“, као и нашим кошаркашима, што је тотална бесмслица ко иоле познаје Дуција, и лично, а и путем свих присутних прилога о њему са његовог блога и широм интернета, будући да је он јавна личност. Дуци све што критички пише, не само о спортистима и спорту, већ и о капитализму и свему осталом, пише на основу свог изграђеног става, према неком свом виђењу и схватању смисла живота, моралних и етичких вреднсти, а не због зависти према оним спортистима који зарађују пуно пара.

  Оно што сви највише знају о Дуцију, знају да је 1972. демонстративно напустио Олимписке игре у Минхену због допинговања порториканских кошаркаша и њиховог некажњавања, што је противно правилима. Само по себи се разуме, да је Дуцију до пара он би ћутао, не би се бунио, не би напуштао олимпијске игре, јер после тог догађаја добио је забрању играња за репрезентацију тадашње Југославије до краја своје спортске каријере, а то значи и мање пара, мање зараде. Критиковао је све владајуће режиме, тако да 35 година није могао нигде да се запосли као доктор права, а да му је до пара он би био уз све те режиме, не би „таласао“.

  Дивац је био беба, имао је 2-3 године када је Дуцију, једном од првих кошаркаша са бившег Ју простора, био понуђен профи-уговор, да игра кошарку у НБА лиги. Дуци је то одбио, а да му је било стало до пара по сваку цену, он би учинио супротно, данас би био богат човек, али у том случају он не би био то што заиста јесте, не би било ни његове критике капитализма, спорта, као ни књига које је до сада написао. Сви који који иоле нешто знају о Дуцију, знају за ове податке, и опет им не „ради кликер“, тако прост резон, да он не критикује спортисте и спорт због зависти, „јер они зарађују брдо пара“, већ на основу изграђених својих моралних ставова и начела, то је његов свестан избор.

  Затим, Дуци је више пута у својим наступима на разним малим телевизијама причао, како му је од властодржаца стизала понуда да се бави политиком у смислу уласка у одређене водеће странке, што је Дуци глатко одбијао, а то не одбијха човек који „плаче“ за парама. Нисам сигуран, немам времена да то сад поново преглеђујем, али мислим да је у овом наступу», Дуци причао како му је док је боравио у Немачкој, од стране једне виђеније политичке личности СФРЈ, нуђено да буде агент немачке обавештајне службе. Чим је то чуо, Дуци је ту понуду глатко одбио и рекао му да напусти његов стан, а то не ради човек који трчи за парама.

  Дакле, мислим да је та ситуација са парама и Дуцијем сада јаснија…

  Следеће…

  Просто нисам могао да верујем како појединци причају да је спорт добар за физичко, ментално и интелектуално здравље:

  Пеђа:

  „Ментално/интелектуално здравље је уско повезано са физичким здрављем. Шта би било када би деца престала да се баве спортом и време проводила у кафанама, по сплавовима, видео игрицама, уз алкохол и дрогу (на жалост, то се већ догађа)?“

  , јер се врло добро зна да се не један иоле значајнији резултат у спорту не може постићи без дрогирања допинг средствима, што је управо Дуци мали милион пута причао. По овом горњем коментару, ако би се којим случајем укинуо спорт, изгледа да би наша омладимна изумрла, јер, ето… осим спорта изгледа више нишата на овом свету не постоји, нема необавезног, нетакмичарског дружења, изградње другарства и међуљудских односа међу младима, постоји само ТАКМИЧАРСКИ спорт, а ако он не би постојао, то би био смак света, јер би омалдина „морала да се препусти дроги, криминалу“.

  Телесна култура и физичко васпитање, то је права ствар за младе, а не сурови такмичарски спорт, који уништава и физичко, и ментално и интелектуално здравље младих људи путем допинг наркоманије, разноразних стимулативних таблета, и сурово напорних тренинга који превазилазе границе издржљивости младог људског организма, због чега се и користе разна допинг средства, да се вештачки преавзиђу те границе, али за то се плаћа фатална цена, понекад и сурова, смрт! О томе говори овај Дуцијев текст:

  Да се не заборави – смрт Биргит Дресел!
  http://www.scribd.com/doc/222220/

  Користан је и овај Дуцијев текст да се прочита, као и видео прилог који следи после.

  Спорт у мочвари дроге:
  http://www.scribd.com/

  Љубодраг Симоновић — Дуци на СОС каналу, јануар 2003. — Допинг и спорт

  Линк ка видео прилогу на YouTube
  Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

  При крају емисије, Дуци је напоменуо једну веома битно ствар, а то је да се и деца од 10, 11 и 12 година допингују у великим клубовима.

  Посебно је битно напоменути, то једино Дуци прича, трагичну смрт кошаркаша бивше СФРЈ Трајка Рајковића, који је током светског првенства у Љубљани 1970. године, због несавесних лекара репрезентације, умро, а да ни до даан данашњег нема званичног извештаја од чега је Трајко умро!

  Срамота…!

  Да се не заборави! Смрт Трајка Рајковића!
  https://ljubodragsimonovic.wordpress.com/

  Затим, сећам се како је Дуци у једном наступу причао за чувеног атлетичара и светског рекордера Карла Луиса, коме је услед јаких допинг средстава које је користио, почела касније несразмерно да расте вилица, па је због тога био принуђен да попут пса ставља брњицу на вилици, да му се вилица не распадне

  Један верни посетилац Дуцијевог блога од самих почетака, Иван се зове, дао је у својим коментарима пуно корисних прилога који говоре о смртним случајевима младих спортиста услед допинговања. Доле испод су копије Иванових коментара. Родитељи, погледајте то пажљиво, пре него што одлучите да своју децу усмерите да се баве спортом, јер је спорт „добар“ за здравље.

  ……….

  Fudbaler sarajevske Slavije i mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine Stanko Zečević preminuo je u 19. godini, verovatno od srčanog udara.

  http://bit.ly/16kpmLh
  ……….

  Engleski fudbaler Mičel Kol preminuo je u 27. godini od posledica srčanog udara.

  http://bit.ly/Vbub1q
  ……….
  Преминуо српски веслач.
  Српски веслач Немања Нешић преминуо је на тренингу у Смедереву.
  http://bit.ly/L9Oad8
  ………..

  Smrt svetskog prvaka posle treninga

  Svetski plivački šampion Aleksander Dale Uen preminuo je iznenada u 26. godini, prenela je nacionalna federacija Norveške.

  http://www.b92.net/sport/na_vodi/plivanje
  ………..

  Преминуо српски веслач.
  Српски веслач Немања Нешић преминуо је на тренингу у Смедереву.
  http://bit.ly/L9Oad8
  ……….
  Умирања на спортским теренима се настављају

  Пјермарио Моросини, фудбалер италијанског друголигаша Ливорна, преминуо је данас у болници, пошто је на терену доживео срчани удар.

  http://is.gd/02yML9
  ……….

  Nekadašnji italijanski odbojkaški reprezentativac Vigor Bovolenta (37), preminuo je u subotu, nakon što je doživeo srčani udar tokom utakmice.

  http://www.b92.net/mobilni/sport/594210
  ……….

  http://is.gd/gQt5GX

  Преминуо Наоки Матсуда

  ТОКИО – Некадашњи јапански фудбалски репрезентативац и члан Мацумото Јамаге Наоки Матсуда умро је данас у болници у Токију у 34. години од последица срчаног удара. Матсуда се у уторак за време тренинга пожалио саиграчима на мучнину, да би се недуго затим срушио на терен где је остао да лежи без свести.

  После указане прве помоћи, хитно је пребачен у болницу, где је констатовано да је доживео инфаркт. Напори лекара да га реанимирају нису уродили плодом и Матсуда је преминуо не дошавши свести. „Матсуда је преминуо данас у један сат по подне”, саопштио је председник Јамаге Хироши Отсуки. Матсуда је за селекцију Јапана играо 40 пута, укључујући и Мундијал у Јапану и Јужној Кореји 2002. године.

  Матсуда је одиграо 385 утакмица за Јокохаму у периоду од 1995. до 2010. године и помогао тиму да освоји три титуле у националном првенству.

  Танјуг
  ……….
  http://www.b92.net/sport/id=523537
  Preminuo bivši skijaš Mika Milila

  Olimpijski šampion u nordijskom skijanju iz Nagana 1998. godine, Finac Mika Milila (41) pronađen je mrtav u svom stanu, a uzrok smrti još nije poznat. Milila je u karijeri osvojio šest olimpijskih i devet medalja sa svetskih prvenstava.

  „Smrt Milile najverovatnije nije povezana sa zločinom. Uzrok smrti biće predmet posebne istrage“, saopštila je finska policija.

  Milila je 2001. godine za vreme prvenstva sveta u Lahtiju bio pozitivan na antidoping testiranju, zbog čega je suspendovan na dve godine, da bi po završetku karijere priznao da je svesno uzimao nedozvoljena sredstva.

  ……….

  Nemci dopingovani u finalu SP 1954
  http://bit.ly/bsWgOb
  ……….

  http://sport.blic.rs/Ostali-sportovi/S
  Američki plivač umro posle trke

  Član plivačke reprezentacije SAD Fren Kripen umro je posle trke u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kripen je imao 26 godina i učestvovao je u trci na deset kilometara koju nije završio, a dva sata kasnije organizatori Svetskog kupa pronašli su ga mrtvog. Lokalni mediji navode da je problem bio u previsokoj temperaturi vode u bazenu, jer je još nekim takmičarima zbog iscrpljenosti posle trke ukazana lekarska pomoć.

  Plivački savez SAD saopštio je da je „duboko potresen“ ovom tragedijom.

  ……….

  Ovo je vec zabrinjavajuce, roditelji koji teraju decu da bilduju misice sa 5-6 godina starosti:

  http://bit.ly/bPrFcg

  ……….

  Активни фудбалер и бивши репрезентативац Иван Ергић о спорту као „опијуму за масе“:

  http://bit.ly/aojoXA
  ……….
  http://www.b92.net/sport/kosarka/v
  SMRT KOSARKASA U PORTUGALIJI

  Američki košarkaš Kevin Vajdmond iz lisabonskog kluba Ovarense preminuo je nedelju u poluvremenu utakmice sa Akademikom, koja se igrala u gradu Leirija.

  „U poluvremenu je sedeo u svlačionici,slušao je trenera i odjednom je pao“ sa klupe, Igraču je odmah pritekao u pomoć klupski lekar, ali je on na kraju preminuo“ rekao je agenciji Lusa predstavnik kluba Ovarense Žoze Eduardo.

  Kevin Vajdmond, koji je imao 24 godine, prebačen je odmah u bolnicu, ali lekari su samo mogli da konstatuju smrt. Utakmica izmedju Ovarensea i Akademike je odložena. Iz kluba je najavljeno da će autopsija tela preminulog košarkaša biti obavljena u ponedeljak.

  ……….
  http://www.b92.net/sport/fudbal/

  Fudbaler Espanjola Danijel Harke preminuo je iznenada u subotu u Italiji od posledica srčanog udara.

  Harke je razgovarao sa devojkom kada je pod nerazjašnjenim okolnostima dožveo srčani udar i prekinuo da govori. Fudbalera je prvi primetio njegov saigrač Korominas koji je ušao u sobu. Harke je odmah prevežen u bolnicu ali lekari nisu uspeli da ga reanimiraju.

  To je druga smrt fudbalera iz Primere za dve godine. Prethodno je preminuo fudbaler Sevilje, Antonio Puerta, koji je imao 22 godine.

  ………..

  Баш је „здраво“ бавити се спортом, нема шта. Како напредује технологија, тако напредују и разне врсте дрога, имајте у виду и нано технологију.

 • 102. Небојша  |  22. септембра 2014. у 09:36

  Судећи по неким коментарима, из текста о кошаркашима», ако не би постојао спорт који је „користан за здравље“, омладина би била изгубљена за живот, морала би да иде по кафанама, да се дрогира, да пије алкохол, а ко зна, вероватно и да се бави криминалом, да дилује дрогу итд. Видели смо у мом претходном коментару колико је спорт „користан“ за здравље, но када би хипотетички и био укинит спорт, нестао на неки начин… омладина би могла и те како да на здрав начин проводи слободно време. Прво, у оквиру школског система, могло би да постоји већ поменуто телесно васпитање, где би деца разним обичним вежбама (без допинга, наравно) јачала организам, исправљала би одређене ситне телесне аномалије као што је погрбљеност и сл., код онога код кога би се појављивале, радило би се на координацији покрета с обзиром на конституцију тела, развијајући тако природан и складан покрет, ход.

  А оно што је врх свега, дакле у слободном времену, то је боравак у природи у виду излета који су се некада практиковали у бившој СФРЈ, и то у оквиру физичког васпитања које је обухватало у свом садржају и телесно васпитање. Омладина се може и сама на тај начин организовати, али нема одговорне државе да је усмерава на тај начин, већ их препушта улици! Како с пролећа, лети и с јесени, тако се излети у природи могу организовати, или самоорганизовати, и зими.

  Погледајте како се то радило у мом Бору, дивота једна…! И младо и старо…

  Сви у природу, излет у околинми Бора 70-их

  Линк ка видео прилогу на YouTube
  Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

  А ево како су се организовали излети зими. Заиста, али заиста дивота једна…!

  Дубашница: Природне лепоте недалеко од Бора

  Линк ка видео прилогу на YouTube
  Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

  Зашто излети у природи не би могли и данас да се организују, или самоорганизују, у оквиру омладине?
  Лети, с пролећа, с јесини, зими.
  Уместо да се по цео дан чучи пред тв екранима и компјутерима.

  А…?

  Дружење, зезање, смех….
  Или је спорт баш све, бити славан, а не слободан, обичан човек?

 • 103. Небојша  |  25. септембра 2014. у 12:16

  Агресивне и јако емотивне коментаре не пуштам, не увредљиве, али набијене јаким негативним емоцијама према Дуцију. Мислим да су то претежно тинејџери, попут најуопорнијег M.D. а обично иду, као: они су поштовали Дуција, но Новак је велики Србин, а за многе и Бог, попут M.D.-а, и сад Дуци својим текстом вређа великог Србина и Бога, па зато и њих. Па онда, можда се и Бог „активира“, па како уме да награди, уме и да казни итд… итд…

  Оставимо тенис по страни и Новакове успехе, да видимо какви су његови критеријуми за поједине ствари, где се у ствари види профил особе. Свима је познато да од ове године поред једног мезимца пса, Ђоковић је набавио још једног, а ни више ни мање, наденуо му је име Тесла?!

  Ово је скинуто са Новаковог Ју Тјубе профила, погледајте како се Новак игра са Теслом…

  Novak practicing with his dog Tesla (Новак тренира са својим псом Тесла)

  Линк ка видео прилогу на YouTube
  Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

  Ово је директно спрдање са највећим и најславнијим Србином Николом Теслом! И најславнијем научником-генијем света! Иако је Србин, Тесла превазилази националне оквире, јер се посветио науци да помогне генијалним изумима целом човечанству, жртвовао је целог себе за тај циљ, свој приватни живот, потпуно се посветио раду за добробит целог човечанства, а његова Теслијанска наука донеће у будућности прави просперитет, кад пропадне ова капиталистзичка неман, то је евидентно, јер просто влада помама за Теслом и његовим делима, поготову у Русији.

  И, сад, неко име таквог, пре свега највећег Србина, даје псу, животињи?!

  То је такво једно блаћење Тесле, његовог имена и дела, па и самих нас Срба, да је то непојмљиво, јер сви се ми дичимо и поносимо Теслом. Добро, диче се многи срби и Новаком, али, гледајући суштинску бит човековог дела и живота, упоредити Новака и Теслу, то је тако немерљиво.

  Не могу да схватим да Новак није имао представу да ће давање Теслиног имена свом псу, бити бруталнио блаћење Тесле, да ће то бити убвредљиво за Србе као нацију, пошто то за нека његова мерила, њему лично изгледа није увредљиво. Али он, да је увиђаван и да води рачуна о националним осећањима свих Срба, пошто зна да се Срби каче за њега у овим смутним временима, и прате сваки његов потез, није требао да уради!

  Шта би било да сад нека јавна личност у Србији, којим се срби као нација такође поносе, свом псу да име Ђоковић?
  Ђоле, дођи … куц-куц…?

  Сигуран сам да би то било увредљиво за Ђоковића, а посебно за његове обожаваоце, који би се обрушили и вређали дотичног познатог Србина који би свом псу дао име Ђоковић.

  Е, животе животе, на шта су Славни Генијални Срби спали, да се њихова имена дају животињама, и то од стране „великих Срба“!

 • 104. Milan  |  26. септембра 2014. у 01:35

  Povodom ovog tvog komentara o psu, ostaviću ti link od vesti od pre neki dan sa stranica Politike.

  http://www.politika.rs/u-mimohodu-za-pse.sr.html

  Prema ljudima imaju odnos kao prema psima a prema psima kao prema ljudima.
  Veliki pozdrav

 • 105. Иван  |  26. септембра 2014. у 10:53

  Ако је Новак Ђоковић толико хуманитаран, нека се онда одрекне једне своје зараде за све оне мученике које израбљују по капиталистичким фабрика које праве тениску опрему, нека се одрекне ако сме! А што се тиче пореза, без обзира што држава Србија није ништа учинила за њега да би успео у тенису, ако неће да плаћа порез овој земљи, онда нека се не бори под њеном заставом!

 • 106. Jovan  |  29. септембра 2014. у 00:21

  Bravo Duci majstore…..pozdrav iz Crne Gore gdje se Novak svojevremeno ukljucio u politicku kampanju…..a i sada rovari protiv CG sa crkvom…..

 • 107. Goran  |  1. октобра 2014. у 16:03

  Podrska gospodinu Simonovicu !

  Branko Dragas je juce u emisiji Gnev Srbije rekao da smatra da zapad uveliko priprema zamenu (novog arlekina) sadasnjem vodji i da ce to upravo biti Novak Djokovic.

  Izgleda ce ova politicki angazovana porodica podobna (sluga) svim rezimima napraviti novi iskorak u svom politicko finansjiskom angazovanju u nasoj zemlji.

 • 108. Stevan  |  7. октобра 2014. у 05:11

  Postujem rad gospodina Simonovica, i ima mnogo istine u njegovim tekstovima koje citam redovno. Medjutim, imam osecaj da ovaj covek Nebojsa koji uredjuje ovaj blog nije u stanju prihvatiti drugacije misljenje nekih ljudi koji se ne slazu sa argumentima koje iznosi Simonovic. U sve postovanje Ducija, ja ne mislim uopste da Djokovic ima obavezu da placa porez Srbiji. Zasto?! Zato jer te pare nije zaradio na Serbian Open-u, nego igrajuci izvan granica Srbije. Samo da navedem primer. Na Open-u u Rimu je zaradio recimo 750 hiljada, i dobio od toga 500 posle uredno placenog poreza u drzavi gde je zaradio novac. Sta to znaci, da svaki gradjanin Srbije koji radi u Americi, Australiji treba pored tih zemalja da placa i porez i Srbiji zato jer je drzavljanin te zemlje. Pa to je prosto suludo. Koliko gradjana Srbije placa porez? Nek mi neko odgovori na to pitanje.
  Nisam uopste neko ko je zaludjen Novakom, niti smatram da bi on trebao biti uz rame Tesli, Pupinu, Kusturici itd kako ga neki uporno stavljaju u taj kontekst, ali da li je uopste taj decko imao izbora. Znamo pricu da je poceo da se bavi tenisom zato sto voli taj sport (a to je sad nesto drugo, ako su njegovi roditelji imali neke druge namere) ali na koji se nacin iscupati iz tog kapitalistickog sistema.
  Time sto cete baciti sve pod vodu, i otici u prirodu (sarkasticno) Mozda je to moguce bilo 60-tih i 70-tih godina, ali kako usmeriti decu na pravi nacin, ako stvarno imaju talenta za kosarku i zele da se bave tim sportom jer ga zaista vole. Mnogi od tih ljudi su pametni i obrazovani, Ima niz primera, koji su posle sportske karijere imali uspesne karijere bez da su se drogirali, plackali ljude itd.
  Po nekim stvarima Simonovic je previse ekstreman, i ne vidim uopste izlaz na ideje koje nam on daje.

 • 109. Небојша  |  7. октобра 2014. у 15:24

  @Stevane,

  Да, добро си приметио, тај човек Небојша не пропушта неке коментаре, не због тога што не прихвата другачије мишљење, већ зато што се понављају иста другачија мишљења, баш као и тај твој коментар, има их барем 50 сличних твом, о порезима, када се плаћа, а када се не плаћа, и затооо: „Ноооле не треба да плаћ…!!“, итд… итд…

  Зато, такве коментаре више не пропуштам, јер нису ништа ново, а у супротном, да их пропуштам, све би се претворило у зид плача и кукњаве.

  Него, сви ви који поштујете Новака као нациналну величину, не увиђате како Ђоковић вређа национални идентитет Срба, тиме што свом псу даје име Тесла, што је ван сваке памети. Доста њих и схвата то, али попут једног коментатора, све рционализују (његов 1 коментар нисам пустио) па кажу да је то што је Ђоковић свом псу дао има Тесла „неприкладно“, не кажу да је и увредљиво, што само говори колико је за њих Ђоковић „Бог“ који се не сме критиковати како треба, правом, мером, што се тиче тога да је свом псу дао име Тесла. Добро, можда је за њега и сличне то „неприкладно“, „неумесно“, а не и увредљиво, али исто тако ти и слични коментатори, као и сам Ђоковић, треба да знају, да је за 90% Срба увредљиво да неко псу да Теслино име, и да се треба имати у виду и тај важан детаљ, јер Ђоковић је јавна личност, критиковали га ми или не, он треба да води и о томе рачуна, о тих 90% Срба, али…

  Гледао сам то на Ђоковићевом фејс профилу, неки млади освешћени људи су исправно критиковали то, па су попут вас који почињете критички коментар намењен Дуцију: „Дуци, ја поштујем тебе и твој рад, твоје дело, али, ово што си урадио са текстом о Ђоковићу…“ почели и они, отприлике овако, парафразирам: „Ноле, високо ценим то што радиш, поносни смо на тебе и што смо Срби, али то ти је велика грешка да псу даш име нашег Тесле! Дај псу друго име Ноле…“. И после таквих коментара, упадају „браниоци Божанства“ да „објасне ситуацију“. Јер, гле чуда, то досад нисмо знали, да је Тесла чувени и славни Србин који је тако много учинио за човечанство, и ми сад треба да се поносимо тиме што је један пас добио име Тесла, јер забога, тако се „шири његова слава, као и слава свих Срба“.

  Тако ове Новакове обожаваоце, који се с правом љуте на Новака и његово именовање свог пса именом Тесала (а уједно Ђоковића обожавају и сматрају за великог Србина), праве на ретарде, јер као они наводно мисле да је Новак дајући свом псу име Тесла, хтео да намерно понизи Теслу, и да се исмејава националном идентитету Срба, а не да је тиме хтео да пронесе славу Тесле и свих Срба.

  Знају ови млади људи врло добро то, али исто тако знају да се имена чувених и генијалних Срба не дају животињама, псима, мачкама, да је то увредљиви како за те националне громаде код Срба, тако и за Србе као народ, јер ако баш желиш да користиш имена чувених и славних Срба, да прошириш њихову славу и славу Срба као народа, њиховог Рода, онда се зна да се таква имена користе за давање имена разним националним институцијама, па и грађанским институцијама наравно, а не животињама.

  Зато сам и дао паралелу да се кућним љубимцима даје име Ђоковић, јер многи „схвате“ нешто тек кад их заболи, па кад почну да се љуте, јер их вређа да се псима дају имена „великог Србина“, онда им само кажеш: „Па добро људи, бре Срби, као не схватате, тиме треба да смо поносни, јер је Ноле најбољи тенисер на свету, и тако пси са његовим именом проносе његову славу, славу свих Срба, нашег народа, чим залају. Не треба да се љутимо због тога, већ да се поносима…“, итд… итд…

  Наравно, то не би умирило оне Ђоковићеве обожаваоце који се љуте, само би још долило уље на ватру, али кажем, људи нешто схавте „тек кад их заболи“….

  Ова твоја опаска око мог прилога да се млади окрену дружењу кроз одлазак у природи (то је само једна од варијанти), да је то било могуће само 60-их и 70-их, а не и сад, је тако тужно и жалосно, барем за мој резон и схватање живота. То ми говори да сви који тако говоре, да су жртве капиталистичког модела и дресуре живота, а да нисте ни свесни тога.

  Чекај сад, значи млади људи више немају ноге ко млади 60-их и 70-их, па не могу да одпешаче 3-4 километара ван града у оближњу природу, да се смеју и зезају на чистом ваздуху и прелепој природи, јер ДАНАШЊА МЛАДЕЖ иде на штуле, не на ноге? А имају ноге кад треба да препешаче исто толико километара, чак и више, да би посетили „елитну дискотеку“ у граду у коме живе. Смрдљиву од дуванског дима, да се тамо опијају и дрогирају. Али, ееееј бреее Небојша: „То је данас кул“, „то је ин“ … „нису ти ово 60-е, 70-е“…

  Немам више живаца да објашњавам ове ствари, то би било тако мучно за мене, покушавао сам то више од 7 година на мом блогу, и на Дуцијевом кад сматрам да треба, у виду мог коментара на неки његов текст, као коментатор. Наравно, неки схавте, нису сви млади зомбизирани: компјутерима, мобилним телефонима, телевизорима, кафићима, дискотекама, хамбургерима, кока-колама, мек доналдсима, спортом….

  20% посто омладине у Србији, по мени, то су дивни освешћени млади људи којима је довољно 2-3 пута објаснити нешто да би схватили поенту и суштину нечега што им је само тренутно нерзумљиво, не и потпуно, али 80% су зомби који неће схавтити ништа. Напротив, што више улажеш труда да им објасниш нешто, они се све више увлаче у своје виртуелне светове, немају снаге да се „одлепе од те дроге“, чак шта више, све ће више и више бранити ту своју позицију разним рацинализацијама попут: „сад је друго време“, „некад је то могло, а сада не“ итд…

  Кад напуне 40 година „схватиће“ шта Дуци и слични причају, али биће касно, изгледаће измучено, исцрпљено, изгледаће старији и од својих родитеља. То се већ догађа…

  Али шта да се ради, свако је одговоран за свој живот, можеш ти да му причаш и причаш… али ако он не жели Својом Вољом и Бићем да се покрене, ту нема спаса, ту не помажу никакви Богови, само клизиш низбрдицом…

 • 110. Marko  |  9. октобра 2014. у 00:46

  Nepismeni narode!

  Ovaj veliki covek izgleda uzalud trosi svoje dragoceno vreme pokusavajuci da vam objasni neke stvari, ali uzalud – njegova vrla misao ne moze da dopre do vasih ispranih mozgova.

  Iz dan u dan se ponavljaju komentari – on ne treba da placa porez, pare je zaradio po belom svetu.

  Sto ne spomenete 1.5 milona eura koje je dobio od telekoma za reklame + 0.5 miliona eura za kampanju simbolicnog naziva „Ocistimo Srbiju“ + koliko vredi zemljiste u Kragujevcu koje mu je poklonjeno + sta se desava sa zemljistem na Novom Beogradu +… ?

  Kakva je situacija u dragoj nam Nemackoj,zemlji kojoj nasi velikasi streme? Da li je i tamo moguce imati Nemacki pasos, busati se u prsa nacionalizmom, a placati porez u Monaku? Nemoguce dragi prijatelji!!!

  Knjige braco moja, knjige, a ne zvona i praporci – Vi i Vasa deca trebate da budete stozer nove prosvecene Srbije.Ne pravite sebi i svojoj deci idola od obicnog ginjola i talentovanog udaraca loptice.

 • 111. Аца  |  16. октобра 2014. у 14:19

  У Србији је све више паметних телефона а све мање паметних људи.

 • 112. Аца  |  16. октобра 2014. у 14:28

  Небојша, не треба Нолету замерати на глупостима због тога што му је лоптица ударила у главу. И ниси у праву када кажеш да млади не иду у природу. Они једноставно на Фејсглупу кликну да воле неку слику природе и то је то.

 • 113. Despot  |  16. новембра 2014. у 08:33

  Šta sad oće gospodin Simonivić? A kakva je bila njegova karjera? Dali se i on obogatio od sponzora? Evo, u vikipediji piše da je igrao u kapitalističkoj Nemačkoj: http://sr.wikipedia.org/sr/%D0
  Pa mu je sad pod stare dane došlo da nekog kritikuje!? Lako mu je bilo da u Nemačkoj daje toliko koševa, kad švabe košarka ni u današnje vreme ne zanima, a kamoli onda. Što nije otišao u neku zemlju gde se u to vreme igrala najbolja klupska košarka, ili u SAD na primer? Ne slažem se sa ovim što je napisao, a u narednim redovima ćete videti zašto. Naravno, ovo ne pišem zato da bi branio Novaka od nekog – dovoljno je moćan da može sam da se brani ako smatra da je to neophodno. Samo želim da napišem kako to sve u mojim očima izgleda.
  Gde je bila ta država da pomogne Novaku dok je još bio mlad i zelen? Dali mu je nekad ministarstvo sporta makar jedanput pomoglo da se prijavi i ode na neki prestižni turnir u vreme dok je njegova karjera bila na početku, i samim tim i neizvesna? Njegov otac je svu imovinu i nekretnine davao u zalog kako bi obezbedio novac za odlazak na turnire. Gde je tada bila ta država da pomogne? Malo je falilo da ostanu bez ičega. Ko sedi u našoj vlasti, i gde bi završio taj novac ako bi i platio sve poreze? Šta bi država (političari) uradili sa tom novcem? Dali bi završio tamo gde treba? Uspeh Novaka i njegove porodice je samo njihov, i ničji više! Nikom ništa oni ne duguju! Ovako truloj dr\avi ni je nebih ni[ta ostavio – iz principa. Ne govorim o domovini, nego o državi kao instituciji. Ali u jednom se slažem sa Ducijem: Nemam lepo mišljenje o zapadu, šta više prezirem ga jer je tamo devijantan sistem vrednosti. Za novac se može kupiti sve: i laž i istina. Ali Novaka ne diraj, jer samo on i njegova porodica znaju kroz šta su sve prošli da uspeli. I to je sve bilo pošteno i čisto kao suza!

 • 114. Mim  |  16. новембра 2014. у 13:29

  Duci, dijelim misljenje sa vama o pogubnosti sporta i pretvaranju sportista u maskote. Ipak, mozda ne treba biti tako izricit. Novak je mlad covjek koji je zapljusnut jednim nacinom zivljenja u kojem skoro pa i nije imao vremana da se osvjesti. A smatram da je njegova ljubav prema tenisu cista i da nije iskvarena pohlepom. Sta ako neko voli sport kao sto ste ga vi voljeli, kako da se odrekne neceg sto voli samo zato sto je svijet okrenut naopacke? Bili ste kosarkas vrhunskog talenta, gledao sam nedavno finale svjetskog prvenstva 1970, uocljiva je vasa predanost, da ne kazem i fanatizam prema igri. Sportista na neki nacin mora biti ogranicen bez obzira na svoju inteligenciju jer postaje opsjednut sportom kojim se bavi. Po meni Novak je i normalan s obzirom na kakav zivot zivi i ko ga sve okruzuje, proganja, kakvi kapityalisticki predatori. Mozda ste malo prestorgi, ti ljudi su ipak mladi ljudi, nisu imali vremena da citaju Froma, Dostojevskog, Tolstoja i da grade duhovnu samostalnost. Ipak, po meni treba postaviti te sampione, jer ipak u njima i pored sveg marketinskog dzumbusa postoji i igracko bice.

 • 115. Vladimir  |  10. децембра 2014. у 05:48

  Besmislen tekst koji nije vredan opsirnog komentara.

 • 116. Sasa Milosevic  |  17. децембра 2014. у 07:52

  Reblogged this on Black Serbia and commented:
  Vredi procitati….

 • 117. Dobrosav  |  2. јануара 2015. у 09:42

  Duci je jedan od najboljih i najcasnijih sportista svih vremena.Zbog svojih vrlina i principa nije mu bilo dozvoljeno da uspesno nastavi karijeru,Potpuno je u pravu u svakoj od tema o kojima je javno govorio,ali nazalost,takvi ljudi su u manjini,covecanstvo je danas u sumraku civilizacije a nas u Srbiji „oslobadjaju“ od secanja na to sto smo nekada bili kao narod,pritom nas zaglupljujuci i pljackajuci Negativnom selekcijom i strasno mocnom uticajem oni koji zaista vladaju danas svetom i namecu nam „velicine“ kao sto su Divac,T.Karadzic,A.Vucic,T.Nikolic itd. Sto bi rekao jedan roker :“Zbogom Srbijo“

 • 118. Lazar  |  2. јануара 2015. у 16:07

  Porez se placa u mestu i drzavi gde vam je prijavljeno prebivaliste !
  Gospodine Simonovicu,za vreme vaseg kratkog profesionalnog kosarkaskog angazmana u Nemackoj ostvarili ste odredjenu zaradu pa kazite koliko ste poreza platili tadasnjoj Jugoslaviji ?

 • 119. toske  |  4. јануара 2015. у 00:51

  Novac od poreza bi i tako ovi naši lopovi opljačkali, a donacije u vidu obdaništa,škola itd. malo teže

 • 120. nemanjarakas  |  4. јануара 2015. у 01:47

  tekst je ozbiljan. za aksiome su uzete cinjenice, ne misljenje ni tumacenje niti emotivna reakcija. ima emocija, za moj ukus prenaglasenih ali ni u jednom momentu ne kvare jednacinu. ja uzivam da slusam ili ucestvujem u raspravi, neki put radi odrzavanja mentalne discipline i cistoce zakljucaka budem i djavolji advokat, ali ne ako to nije rasprava zasnovana na argumentima vec na emociji. to je svadja. nije zabavna. Da li je gospodin Djokovic nekome simpatican ili ne nije tema. Vladimire ‘ Besmislen tekst koji nije vredan opsirnog komentara ‘ me nije ubedilo da je tekst besmislen; naravno da Vama ni nije bio cilj da mene ili bilo koga ubedjujete vec ste rekli sta mislite i to je sasvim ok ali nije argument. Nas domacin ovde Gospodin Simonovic recimo u odgovoru gospodinu Comskom za jedan od aksioma ( druga i duga tema o kojoj nemam nista protiv da raspravljam ali bez emocija, dakle ne da se svadjam ) uzima nesto sto po mojoj proceni nije cinjenica. Ovaj tekst je po mojoj proceni odlican. Napominjem da se trudim a ne znam da li uspevam da sopstvene emocije o oba teksta i temama kojima se bave stavim van slike. Gospodine Simovicu, gospodine Vladimire i svi ostali uvazeni ucesnici u raspravi, moje postovanje i veliki pozdrav.

 • 121. Милорад Ђорђевић  |  5. јануара 2015. у 12:58

  Текст је неозбиљан и „хејтерски“, као и већина текстова г. Дуција, чиме он покушава да одржи имиџ „философа“, несхваћеног генија и сл. Међутим, због њему сличних, Моника Селеш је променила држављанство. И то јој је, по свој прилици, била паметна одлука. То је требао да уради и Новак Ђоковић. Срби својим сународницима најтеже праштају успех. На крају, правно „гледано“, по позитивним прописима Р Србије, Новак Ђоковић није резидент Р Србије и нема обавезу плаћања пореза за приходе које је остварио ван Србије.
  Дакле, без намере да улазим у полемику, мислим да треба дати „одушка“ људима који чине и дају било шта добро Србији, а да нису пре тога украли од Србије.

  Милорад Ђорђевић, антиглобалиста

 • 122. zoran  |  21. јануара 2015. у 12:22

  Dragi Duci,sto god ste do sada napisali ili izjavili je 99%tacno.Sta je to 1% sto kvari srecu i ne dozvoljava da se rese problemi?Moje je misljenje sto vec dugo Vi uocavate problem ali ga niko ne resava pa onda nesvesno „preterujete“. Stavio sam pod navodnike jer vi ustvari govorite istinu ali mi mediokriteti se uplasimo te stvarnosti i onda Vam sve pada u vodu.Zelim Vam puno zdravlja i voleo bih da procitam „umereni“ komentar o sadasnjoj vladi.

 • 123. Bojan  |  31. јануара 2015. у 11:57

  Aman ljudi o čemu mi raspravljamo,dali Djoković i ostali treba ili netreba da plaćaju porez zemlji Srbiji.Pa normalno da treba da plaćaju,to bi trebala da je zakonska obaveza kao u svakoj drugoj normalnoj zamlji sveta,a u srbiji u kojoj norod nema leba da jede to je ljudska i moralna obaveza.Ako mora baba na pijaci što prodaje kajmak na -20 za 100 dinara da plaća obaveze moraju i ove tako zvane patriote,ako neće daleko im lepa kuća.Leo Mesi je u Argentini tri puta bijo na sudu zbog sumnje da je utajio porez,normalna stvar.

 • 124. Bojan  |  31. јануара 2015. у 13:02

  Simonović je jedan od rijetkih ljudi u Srbiji,Bih,Crnoj Gori koji pokušava da ukaže na progleme.Zato na svom sajtu i ima samo 802 pratioca dok jedna Sandra Afrika ima možda pesto šesto hiljada možda i milion.I to sve u jednoj Srbiji,Bih,Crnoj Gori,gdje nikada nije bilo više fakulteskih takozvanih visoko obrazovanih ljudi.

 • 125. Саша  |  1. фебруара 2015. у 16:35

  ,,Због чега тениски циркузанери добијају новац о коме радници не могу ни да сањају?“

  Због тога што тенис као врхунски тенисери могу да играју само њих неколико, а у фабрици може да ради свако, замењиви су.

 • 126. miksi  |  1. фебруара 2015. у 23:09

  Srbin ce Srbinu oprostiti sve osim jedne stvari – USPEHA !!!

  tako da pljuvanje po Đokoviću a sutra že biti neko drugi,prekosutra treći………je u Srba sto bi Englezi rekli po defaultu!!

  Elem,pametnije je raditi nesto od svog zivota pa kad promenis sebe i Srbija a i svet oko tebe bice neuporedivo lepsi !!!

 • 127. Petra  |  4. фебруара 2015. у 12:42

  Ne slažem se sa Vama. A volela bih da napišete tekst o Miloradu Čaviću i njegovom pokušaju da u Srbiji radi, stvori nove generacije sportista i OSTAVLJA POREZ.

 • 128. SASA  |  4. фебруара 2015. у 13:19

  SVAKA CAST,CISTA ISTINA.

 • 129. vladimir  |  4. фебруара 2015. у 14:52

  bilo bi dobro da posle citanja ovog clanka pogledate i ovaj
  vrhunski-teniseri-janicari-novog-svetskog-poretka/
  ,tu su svi odgovori na pitanje zasto duci , po vama, ne prasta uspeh ,koji uspeh pitam ja vas ,zato procitajte clanak

 • 130. Rade Stefanovic  |  4. фебруара 2015. у 23:55

  Duci,mozda si ti dobar covek,verovatno su ti i namere dobre ali gresis u vezi Djokovica.Ko razune ,shvatice!!!!

 • 131. veselka  |  4. фебруара 2015. у 23:55

  slazem se sa Vama o svemu, ali bojim se da ste vi jedina lasta..

 • 132. Markus  |  5. фебруара 2015. у 02:18

  Ti si jedan napaceni covek, covek koji mrzi one koji su uspesniji i bolji od njega. Sta bi ti imao od tih para i da Novak placa porez, da ne bi mozda isle u tvoj dzep??? Pljujes i vredjas coveka koji je pokazao svima u svetu gde je Srbija i prikazao nas u najboljem mogucem svetu, ljudina koja je uvek tu da pomogne kad treba. Sta si ti uradio za Srbiju, STA????? Samo znas da vredjas i pises gluposti koje nemaju veze sa istinom. Boli te to sto nisi uspesan kao on, umesto da budes ponosan na njega kao predstavnika nase drzave… Puuuu!!

 • 133. Nenad  |  5. фебруара 2015. у 09:30

  Asketski pristup gospodina Ducija daje dijagnozu problema ali ne i resenje. Toliko ‘lesinara’ po Srbiji a vi ste se bas uhvatili za Novaka.Sta bi trebao da uradi teniser Djokovic da postane nacionalni heroj. Mozda da avionom iznad Srbije prosipa zaradjene pare u inostranstvu, u sitnim apoenima i time ublazi jede ovog napacenog naroda , a onda da svrati do poreske uprave i podnese uredno popunjeni PPP obrazac za ucinjeno ‘zlodelo’ otimanja para od trulih kapitalista po svetu. Time bi ujedno dokazao onima koji veruju u Deda Mraza da on zaista i postoji.

 • 134. Аца  |  5. фебруара 2015. у 10:14

  Markus, што пишеш глупости? Шта то Србија има од Ђоковићевог „представљања“? У каквом нас то светлу представља?! Можда ће да нас приме у ЕУ? Укључи мозак.

  Не заборави да има људи другачијих од тебе који не мисле само на себичне интересе.

 • 135. Dusan  |  5. фебруара 2015. у 10:19

  Prvo sam jako razocaran ovim tekstom. Da bi nesto ovako pisao prvo moras biti lepo obavrsten pre svega a ne da iznosis ovakve glupe cinjenice. Sve sto je postigao u zivotu, je plod zrtve njegovih roditelja i trenera,jer drzava nije imala kao ni danas sto nema sluha za uspesne sportiste i velike potencijale. Od usta su odvajali da bi danas bio ovo sto jeste, a pritom ostao dobar covek. I bas zbog tih lopova, koji bi porez stavljali u svoj dzep, on je uzeo drzavljanstvo da vodi poreklo iz Monaka, gde je porez minimalan, CITAJ OVO DOBRO! Kad su mu najvise trebali, svi su mu okrenuli ledja, e sada kad je uspesan svi bi da izvucu korist, epa nema. Pritom druga vrsta ljudi, gde spadas i ti, sede i kucaju ljubomorne tekste,glumeci neke patriote iz fotelje,vi koji nemate pravo ni da zucnete o njemu, dok on u svetu predstavlja drzavu na najbolji nacin, drzavu loja mu nista nije dala, a povrh svega preko svojih fondova pomaze ugrozenon stanovnistvu, a mogao je samo ledja da okrene. A za to vreme sta vi radite, kritikujete iz fotelje!!?? Svako ima pravo na svoje misljenje, postujem to, ali stvarno ne mogu da ignorisem obakve osobe, ovakve tekstove, i to od ljudi koji ustvari ne znaju nista o tenisu, i zrtvi koja se podnosi, jer predstavlja jedan od najskupljih sportova za treniranje, bio sam licno svedok toga dok sam trenirao. Poruka za tebe i slic tebi.: Ako vam se ne svidja ovo sto Novak radi, uradite bolje, jer svako zna da kritikujete, a zna li neko da uradi bolje!!???

 • 136. Аца  |  5. фебруара 2015. у 11:52

  Баш лепо представља државу. Коју? Монако?

 • 137. djordje  |  7. фебруара 2015. у 02:48

  duci ja mislim da si malo iskompleksiran, sta tebi smeta Novak ili divac, zaradili su veliki novac, imaju i fondacije,…. nisu oni problemi, napadaj neke druge npr. one koji su tebi smestali afere i ostalo. Ko je tebi kriv sto nisi namlatio milione od kosarke kad si mogao

 • 138. Nenad  |  7. фебруара 2015. у 15:12

  Svi mi koji gledamo sa kolikim se parama razmecu sportisti i to nas sekira ne vidimo da oni od svoje pete ili seste godine SVAKI dan rade barem po 12 sati. Kod tih ljudi nema temperature, kaslja, mrzi me ili slicnih stvari uz pomoc kojih se mi ostali izvlacimo od obaveza. Ima onih koji kazu da su posteno radili ceo zivot a ipak nemaju novaca, budimo posteni, ko od nas svaki dan ( i subota i nedelja, prvi maj, dan borca,osmi mart,….) radi 12 sati. NIKO!!. Ko od nas rizikuje sve sto ima za rad cilja koji je postavio sebi ( retko ko i zna sta mu je cilj u zivotu ). Da mene poznajete videli bi ste da „retko za sta ima pas da me ujede“ ali to koliko sam radio i kako su rezultat toga.
  Po mom skromnom misljenju Novak Djojovic posteno zaradjuje, plus tamo gde je nezgodno kaze ko je i odakle je, za razliku od nas koji sedimo ne radeci nista i uz to se medjusobno stidimo zemlje koja nam je istu sansu dala kao i Novaku.
  Gospodine Duci, sve sto ste rekli nema veze sa njima ima sa nama samima.

 • 139. Mim  |  8. фебруара 2015. у 15:25

  Ljudi moji govoriti da Simonovic zavidi Djokovicu je isto kao da kazemo kako zakleti vegetarijanac koji prezire ubijanje zivotinja i zivotinjsko meso zavidi covjeku koji je na sto postavio svinejce, jegnjece i telece pecenje. Oni kojima ide voda na usta kad vide ta pecenja ne mogu a da ne pomisle kako postoje ljudi koji ne zele da ih jedu. Naprosto, za njih su ti ljudi foliranti. E tako je i vama Duci folirant. Ne mozete da pojmite da neko ne zeli Djokovicev uspjeh. Slavu, uspjeh, vilu, jahtu, da mu na dobrotvornu veceru dolazi polugola Naomi Kembel itd… Shvatate? Novak Djokovic nije bitan, bitan je kao simbol kapitalisticke lazi. Pa zapitajte sebe iskreno da li bi radije provodili vrijeme sa svojim bratom, drugom ispred zgrade, sa svojom obicnom djevojkom sa kojom idete u pozoriste ili sa polugolom Naomi Kembel??? I zasto bi iko na ovom svijetu imao razloga da zavidi Novaku, Mesiju, Dzordanu, moj zivot je pesto puta ispunjeniji.

 • 140. djordje  |  10. фебруара 2015. у 11:12

  nije rec o polugololoj Naomi, ni da li je neciji zivot ispunjen, tenis je sport u kome je oduvek bilo mnooooooooooooooogo para. Setite se pocetaka, igrali su ga kraljevi princevi, danas oni nemogu da se bave javnim poslovima ukoliko zele presto pa imaju svoje pulene kojima omogucavaju da zarade, a oni u medjusobnim opkladama zaradjuju. NOLE IMA PARE I IMACE, OKO TOGA NE TREBA PRAVITI TEORIJE ZAVERA,bolje da oni zaradjuju novac nego narko karteli.

 • 141. objektivaN  |  15. фебруара 2015. у 10:08

  Српска емиграција плаћа порез држави у којој привређује. Не плаћа се порез на крвна зрнца.
  Да се разумемо, не каже се дијаспора, него – емиграција.
  Дијаспора су Јевреји, јер је дошао римски војник и најурио их из њихове земље. У Србију нико није дошао – па их најурио. Србе у емиграцији су најурили Срби из Србије и то из политичких разлога, а то чине и данас. Зато се каже – ЕМИГРАНТ, а не дијаспор… не знам како се даље спелује?…

 • 142. Predrag  |  17. фебруара 2015. у 08:22

  Pitaću Vas samo par stvari… Da li je Novak kriv što postoji tenis? Da li ga je on izmislio? Šta je to država njemu dala a da on to njoj nije vratio? Da li Srbin može da preboli tuđi uspeh? I na kraju koliko ljudski bezobrazluk treba da bude veliki da se ispiše ovo?

 • 143. Gordana  |  6. марта 2015. у 18:31

  Kakvo razocrenje u Ducija Simonovica-idola moje mladosti.

 • 144. nemanjarakas  |  7. марта 2015. у 19:55

  a i to sitno sto je ulozio, уложио је нпр. у Биљановац који је близу његовог завичаја. Све је то јадно и недостојно човека.

 • 145. Řadnik, ali pravi...  |  15. марта 2015. у 20:42

  „Krvave pare Novaka Đokovića…“ !
  Pitam se da li je autor ove nebuloze razmislio šta izjavljuje i šta poručuje…Čovek je negativac i nihilista svega postojećeg,utopista bez kriterijuma…sveznalica…Njih kad volem.
  Pa, mojku mu, ispade novak goriod trorista i masovnih ubica. Ej, krvave pare…
  I, kad upoređuje Novaka i radničku klasu u Srbiji, trebalo bi da malo analizira koliko to zaista čestito radi ta radnička klasa i koliko bi Novak postigao ukarijeri da je tako radio. Igrao bi „međuopštinsku ligu“ u Beogradu i to ne duže od dvadesete godine.
  Jeste njegov novac krvav, ali od krvi prolivene(metaforički rečeno) na treninzima, odricanja, vođenja računa o stotinama detalja.
  Duci je primer koji treba da sledimo. Skandalozno samopromovisanje.

 • 146. Dusan Stopic  |  17. марта 2015. у 07:48

  Zaključak je jednostavan, ovaj propali komunista od Ducija, pljuje sve što individue stvore svojim mukotrpnim radom i žele bas kao i 1945 oduzmu im isto „u ime naroda“.
  Nele je davno pre nego što je neko, ne njegovom voljom jer mu taj publicitet uopšte nije potreban, pomagao decu na Kosovu kada su naši političari im okrenuli leđa pa i vi mnogi koji ovo sada čitate. Crkve i manastiri je obnavljao, škole i obdaništa gradio….
  Ko je to od ovdašnjih fudbalskih zvezdi platio dinara poreza državi a za razliku od Neleta koji je državljanin Monaka, oni su Srbijanski državljani?
  Hajde ti fino nabi partizansku kapu na glavu i jurišaj na ove tajkune i političare koji pokradoše sve iz Srbije pa i Vojvodinu a uskoro i Sandžak prodadose. Šalji njih na Goli otok i ja ću prvi da ti se pridružim.

 • 147. nemanjarakas  |  18. марта 2015. у 08:35

  Веома је фрустрирајуће када човек види да сви аргументи света не вреде. Дуци је овде поставио необориву таутологију. Ово је најбољи текст прошле године који сам читао. Даме и господо, квалификације су знак немоћи. Аргументи су потребни. Срби су народ са највећим степеном колективизма и то није ништа добро. Укратко то значи да нас деценијама праве будалама и лажу и зато туђи успех, као нпр. овог Ђоковића људи доживљавају као свој. То је психоза.

 • 148. Sportista  |  21. марта 2015. у 07:23

  Citat: „Које друштвене вредности стварају тенисери? Оно што они заправо „раде“ је пребацивање тениске лоптице са једног на други део терена.“

  Rece Duci i ostade ziv. Kakva simplifikacija tenisa kao sporta. A koje drustvene vrednosti stvaraju kosarkasi? Ono sto oni zapravo „rade“ je ubacivanje lopte kroz obruc. Potpuno je logicno tako nesto pomisliti.
  Stvarno ne razumem. Tako potceniti jedan neverovatno zahtevan sport u kome se danas toliko tesko probiti, a da ne spominjem doci u vrh, izmedju ostalog zbog tog krvavog novca kapitalisticke dece koja imaju mnogo vece sanse u svemu. I onda se probije jedan nas bez icije pomoci, samo svojom mukom, svojim srcem, bicem, svojim svim sto ima.. Tekst je od starta bljutav, ali kada sam ovo procitao jasno mi je bilo da ima neceg vise ovde, neceg licnog, osim onog sto je napisano. Ali to licno nema veze sa Novakom, to nesto licno proganja samo njega. Kao profesionalni sportista trebao bi da zna sta znaci biti najbolji, mada nikada to nije bio ni blizu, ali je bar mogao da nasluti i oseti sta je sve potrebno da bi se bio najbolji. Jedno je sigurno, placao porez ili ne, za Novaka ce se u Srbiji znati dok je i Srbije, kao za Mohamed Alija sto u Americi svako dete zna iako je prestao sa boksom pre 40 godina. Voleo bih da vidim koliko dece u Srbiji danas zna ko je bio Duci Simonovic.

 • 149. Nik  |  26. марта 2015. у 19:19

  Ono sto mene zanima je sledece: zasto je Simonovic uzeo nacionalnu penziju na osnovu sportsih uspeha kada se odrekao profesionalnoga sporta?

 • 150. Аца  |  27. марта 2015. у 23:43

  Ђоковић је толики патриота да не жели да финансира ову власт па зато порез плаћа другој држави чије је држављанство узео. Није него…

 • 151. Miško Ruvidić  |  25. маја 2015. у 08:38

  U uopštenu kritiku celokupnog pravca u kome se svet kreće,bezdušno ste i sa mnogo jeda,drskosti i uvreda, ubacili jednu veoma pozitivnu osobu,koja ni od koga ništa ne traži,ima cilj i prema njemu se kreće.Uz to iako mlad, Novak Đoković je veoma svestan svoje mogućnosti da pomogne i on to i čini.Nećete valjda insistirati na tome da sportisti bojkotom sporta treba da menjaju ustrojstvo planete Zemlje. Jer to dovodi u sumnju intelekt a i zdrav razum koji vas je naveo da otvorite ovaj blog. Ako ste vi još uvek na nivou Če Gevare,ko vam je kriv. Na stranu to što je levičarstvo pokazalo svoje pravo lice i nije ništa bolje od kapitalizma. Samo na svoj način.Muke i utucavanja u mozak u kojima su živele generacije u levičarskim društvima nisu ništa pozitivnije za čoveka kao jedinku od tog „prljavog“ kapitalizma. I vi ste igrali košarku dok je Alija Sirotanović dizao normu u kopanju rude do besmisla i možda se radovao i vašem uspehu u delatnosti kojom ste se vi bavili.Takođe ne treba mešati neoliberalni koncept kapitalizma,koji je drugo ime za čistu otimačinu sa socijaldemokratskim društvima kakvih itekako ima u svetu.I gde se najbolje živi i u fizičkom, duhovnom i materijalnom smislu.
  BTW, kompetitivnost koju razvija sport,ako je zdravo usmerena, nosi sa sobom mnogo dobrih stvari. I nje ima i u amaterskom i profi sportu.
  Ako je sve i tako kako kažete zašto u onda u vreme kada ste vi bili vrhunski sportista sve države (i komunističkog i kapitalističkog usmerenja) davale sve od sebe da budu uspešne u sportu. Kakva je potreba istočne Nemačke,Kine,SSSR ..bila da se takmiči i pobeđuje u nečemu kao sport što je po vama zapadnjačka šarada nastala u poslednjih 100 i kusur godina?
  Zaboravljate i to da je po vrlo preciznim publikovanim istraživanjima najviše 10% svetske populacije sposobno za neki vid „preduzetništva“.Drugi imaju veštine koje to preduzetništvo koristi i plaća. Oni koji nisu sposobni, iz fizičkih i mentalnih razloga za ovu „utakmicu“ ,u soc-dem. društvima su itekako zaštićeni.
  I da zaključim. Govoriti o N.Đokoviću kao o nekom ko zarađuje „krvave pare“ veoma je nisko i jadno.Jer i vi dobijate svoju penziju koja dolazi delom i od prihoda naše „namenske industrije“ koja, kako znamo, proizvodi oružje i municiju. Da li to znači da ćete izigravati Gandija i gladovati iz principa?

 • 152. Аца  |  25. маја 2015. у 20:55

  Како су сви заборавили оно када је Ђоковић тражио да му се бесплатно да на коришћење део земљишта на Ушћу да би изградио своје тениске терене. Толико о томе да ништа није тражио.

 • 153. Дарко Бабић  |  18. јуна 2015. у 07:28

  ЕУ објавила прву „црну листу“ међународних пореских рајева
  Танјуг | 17. јун 2015. 23:31
  http://goo.gl/hLHp3V

 • 154. Milutin Popovic  |  1. јула 2015. у 12:41

  Eh ti ga Duci baš preteraPOŠTO VELIŠ DA NOVAK ZARADJUJE PARE OTVRAJUĆI OBDANIŠTA RADI SVOJE REKLAME, ZAR TI NE RADIŠ JOŠ GORU STVAR:Pljuješ ljude koji su na vrhu sveta u sportu da bi sam sebe reklamirao kao ‚‚pravednika‚‚ koji isteruje NA ČISTINU svakoga ko napravi sporstki podvig?!. DOBRO, ODGOVORI KOJE SI TI DOBROČINSTVO UČINIO ZA SIROMAŠNI NAROD SEM PLJUVANJA, POZNATIH SPORTISTA_ Zar Novak NIJE STO PUTA MOGAO DA UZME DRŽAVLJANSTVO BILO KOJE DRŽAVE I DA SASVIM ZABORAVI SVOJU ZEMLJU KOJA ZA NJEGOVE MUKE DA STIGNE DO OLIMPA NIJE DALA NI PREBIJENE PARE!?gDE SU HILJADE NAŠIH ZEMLJAKA KOJI SU OVDE ZAVRŠILI ŠKOLE I STEKLI NAJVIŠE DIPLOME,PA SEBE DOBRO UDOMILI U INOSTRANSTVU.jESU LI ONI IKADA(SEM ČASNIH IZUZETAKA) DALI BAR PARU DVE ZA SIROMAŠNJE U sRBIJI.Da bi ti se verovalo, moraš valjda u životu reći bilo koju dobru reč za nekoga, posebno za sportiste kaKAV SI NEKADA I SAM BIO!Ima svakako ljudi koji dobro zaradjuju, ali uperi svoj gnev na one koji su bez po muke izneli iz zemlje milijarde kojima nema traga!?Otkud posle Tita toliki Tajkuni i odakle im pare?Potegni buzdovan na one koji kradu zamajavajući narod da ih bira na mesta odakle se najlakše krasti može.zA NOVAKOBE PARE SE ZNA KAKO SU ZARADJENE.Taj novac ne ide na uštrb Srskog budžeta-Ali onaj koji se gubi u skoro svakoj transakciji sa ino pratnerima i dalje se odliva.Duci, pametan si čovek, mani se sportista.Daj malo evoluiraj pa svoj vispreni mozak
  uperi na one koji nam od Tita na ovamo neprestano uzimaju svaku mrvicu hleba!Kritikuj ali i pohvali.Ali kod tebe nikakve pohvale nema ostaj mi zdrvao i nek ti Bog pomogne!

 • 155. Brana_Floyd  |  1. јула 2015. у 16:45

  Da da, puno bi bilo bolje da je Novak ostao na Kopaoniku, nego što je otišao po taj „krvavi novac“. Bilo bi puno bolje i tom vrtiću bez tih 5000€ koje pominjete, bilo bi bolje i poplavljenim ljudima iz Obrenovca bez njegove pomoći… Ma celoj Srbiji bi bilo bolje da je ostao da čisti parking od snega ispred Grand hotela, nego što izigrava „cirkuzanta“ po svetu i zabavlja prljave kapitaliste, a samim tim i nas „bruka i ponižava“.
  Sportisti jesu preplaćeni, ali postoji bolji način da se to kaže, bez blaćenja i vređanja čoveka koji je radio na sebi i svom uspehu. Jesu i plaćeni od strane velikih korporacija koje ste nabrojali, ali zar ne pomažemo svi mi tim kompanijama sa svakom popijenom kokakolom i svakim parom kupljenih patika Adidas, Puma, Nike… On je izabrao svoj poziv kao što ste i vi birali svoj g. Simonoviću, ali ne treba ga stavljati na stub srama samo zato što je njegov poziv plaćeniji. Ipak ste malo nesmotreno prenaglili sa ovim člankom.
  Pozdrav.

 • 156. Bojan Bozovic  |  1. јула 2015. у 17:36

  Niste vi zasluzili jednog Novaka Djokovica, niti imate pojma 1% sta je on uradio za ljude i Srbiju.Nemam nameru ni da vam objasnjavam gde ste sve pogresili u tekstu i komentarima, bavite se svojim zivotima i pokusajte da pomognete samo delic koliko je Nole pomogao.Ljubomoru, zavist i ostale lose misli ostavite po strani i nemojte pricati o onome sto ne znate.
  Puno pozdrava

 • 157. jasmina m.  |  1. јула 2015. у 18:18

  ne mogu da verujem da ovako nesto moze neko da napise…da ih on nije opremio a ko bi? mozda vi? djokovica postuje planeta i popularan je i da a mi srbi ne volimo…ovo je tolila glupost i dugo nisam procitala ovakvo nesto…sramota.opremite mi lepo neki vrtic pomazite deci pa mozemo da pricamo dalje

 • 158. Аца  |  2. јула 2015. у 07:33

  Народ својата Ђоковићеве победе осећајући се лично важним и успешним. Због тога критике прихвата лично. 😀

  У суштини Ђоковић ништа није урадио за Србију. Што се тиче економије то су мрвице које даје Србији и то би свакако морао да плати на име пореза.

  А у вези друштвених ствари, свет ће само још више да мрзи Србију јер им узимамо медаље.

  Ето шта је урадио.

 • 159. M.Jo.  |  2. јула 2015. у 11:00

  Aa sta je sa NBA kosarkasima i sta je sa fudbalerima? Sta je sad neverovatno u tome sto su placeni teniseri kad su svi ostali sportisti isto toliko precenjeni sa finansijske strane? Sta je da bokserima koji ne zarade 2 nego 52 miliona po mecu? KRVAVI NOVAC NOVAKA DJOKOVICA?!!! Pa bolje Novak da mi uzme pare nego Jelena Karleusa i Lady Gaga, ako cete vec da gledate s te strane. A sto se reklama tice, nasred Beograda, preko cele zgrade, stoji reklama Pharella Williamsa, ako neko ovde uopste zna ko je on, i placamo da nam dodje Snoop Dogg. I 50 centa smo platili nenormalno mnogo, a navodim njih zato sto oni cak nisu ni nasi, a nisu ni predstavnici kulture, pa su opet zaradili od beogradske arene, EXIT festivala i „izotimanih radnika“ ne radeci apsolutno nista. Ajde bar da su prebacivali lopticu sa jedne strane na drugu. Ovak tekst nije nista osim lecenja licnih frustracija, da je trebalo da se govori o kapitalizmu i onima koji od njega profitiraju, sigurno se ne bi govorilo o Novaku Djokovicu. A, da se razumemo, da ste Vi dolazili do boljih rezultata i bili svetski prvak u kosarci godinama uzastopno, sigurna sam da ne biste odbili milionske cifre jer Vam je zao vasih napacenih radnika. Sramota je sto ste objavili ovakav tekst. Sramota i vredjanje inteligencije.

 • 160. Alibaba  |  2. јула 2015. у 11:01

  Postoji jedna mala zamerka, Novak Djokovic je stacioniran u Monte Karlu, u drzavi u kojoj ne postoji placanje poreza i kao takvo uredjena zemlja, Novak nema nikakvu obavezu da daje pare Srbiji, ovo je jedan clanak iskompleksiranog coveka koji ne ume da postuje i ceni uspeh, svidelo se to vama ili ne, Djokovic utice na bolji imidz ove zemlje, ako vi imate nesto protiv boljeg imidza zemlje onda ste vi taj koji je u stvari glavni negativac, ovaj tekst je klasicna nebuloza…

 • 161. oliver  |  2. јула 2015. у 12:56

  Ti si izfrustriran covek…
  Nekada sam voleo da te slusam i citam. Na zalost, iz tebe sada izvire samo zlo… Zao mi te je, Duci.

 • 162. m.s.  |  2. јула 2015. у 16:21

  Kakva glupost!!! Gospodine gde je bila Srbija kad je Novak pocinjao svoju karijeru? Gde je bila Srbija kada je Novak morao da plati svaki trening, svaki deo opreme, sve troskove turnira…? E sad kada je uspeo i zaradio neki kes sad je lopov, pokvaren jer neda deo kolaca koji je sa mukom zaradio bez pomoci Srbije. Ali vidite dragi gospodine taj „pokvareni“ Novak se nije odrekao Srbije i ako nije imao nikakvu pomoc. Velica je gde god stigne ponosi se sto je Srbin. A i da je dao samo jedan dinar u dobrotvorne svrhe opet je vise dao nego sto je Srbija dala njemu. A sta cemo sa drugim sportistima koji muku muce sa treninzima i opremom i mole za pomoc Srbiju da bi bili sto bolji i uspesnij? Kada budu uspeli onda ce se Srbija setiti da postoje? A setice se i takvi kao vi da ih pljuju da im umanjuju uspehe. I za kraj zelim svim sportistima iz Srbije da budu tako pokvareni

 • 163. Maja  |  2. јула 2015. у 16:32

  Sport ne treba gledati. Svaki covek treba da se bavi sportom ili fizickom aktivnoscu. Isto vazi i za muziku. Ne treba se drugima diviti, vec raditi na sebi i svirati neki instrument amaterski, makar bili netalentovani za sport ili muziku.Sportska takmicenja su borbe, zato i mogu da se porede sa gladijatorskim borbama. Po komentarima se tacno vidi ko je vatreni navijac i obozavatelj Djokovica, a ko nije. Novak definitivno zna sta radi, sa kim i cim mora da se susrece, jer je pristao na tu igru za slavu i novac. Naravno, kao i kod najvecih holivudskih zvezda, novac je zaista ogroman, ali samim tim oni koji novac dobijaju, moraju da postupaju po pravilima onih koji su taj sistem organizovali. Novac u svetu pravi 99% ljudi, ali se veci deo novca sliva u dzepove 1%. Sistem je tako napravljen. Meni je gledanje i pracenje profesionalnih sportista potpuno nevazno u zivotu, jos od moje desete godine kada je moj deda dobio infarkt dok je gledao neko svetsko prvenstvo gde je Jugoslavija bila u finalu. Tada sam vec shvatila da to pracenje sportista moze da bude opasno za zdravlje. Ali, stalno sam se pitala zasto neki sportisti i neki glumci i neki muzicari dobijaju tako mnogo novca. Zasto su oni posebni? Zato sto su pristali da zavode narod, da ga narod obozava, da ih narod idealizuje, da se narod zbog njih medjusobno svadja, da narod ne bi obracao paznju na stvari koje se desavaju u 21 veku, a svasta se desava, samo mnogi su zauzeti pracenjem zivota njihovih idola da to primete.

 • 164. Srba  |  2. јула 2015. у 16:35

  Neverovatno koliko mržnje, zlobe zavisti koncentrisano u jednom čoveku.Jedino ne znam šta je to ovaj pametni gospodin Duci što je izmislio toplu vodu uradio za Srbiju?Pljuvati jednog Divca Novaka i druge sportiste koji su zaradili novac a on nije zašto gospodine.Vama niko nije kriv što kad ste vi bili neki nazovi sportista u sportu nije bilo para.Najbolje da Novak baci reket kupi stado ovaca pa da Srbija prrocveta. Svaki dolar koju su ti ljudi zaradili je zarađen krvavim radom a ne bilo čijoj krvi.Šta je on ili bilo ko dobio od Srbije šta gopsodine.Šta on to treba da vrati kome od koga je to on oteo?Sram Vas bilo ko ste Vi uopšte da bilo šta govorite o Novaku.

 • 165. Glas Savesti  |  2. јула 2015. у 19:54

  Iz ovog čoveka progovara zavist, pakost i zloba. E, Duci, konačno si pokazao pravo lice. Zašto se ne pitaš koliko zarađuju političari i tajkuni?. Oni bukvalno pljačkaju ovaj narod. A Novak nikome ništa ne duguje, jer ni od koga ništa nije ni dobio. Ako nešto dâ, to je njegova dobra volja. Mnogi ne bi dali ni toliko. Iz Simonovića progovara jedan neostvaren, iskompleksiran i zavidljiv čovek. Jedan kvazi patriota.

 • 166. Baban  |  2. јула 2015. у 20:42

  Njegov trud, njegova stvar.
  Mozda on na jednom turniru osvoji brdo stotina hiljada eura, ali ulog je ogroman. Kad bi to bilo tako lako, zasto vi niste teniser? Ici na treninge dva puta dnevno svakog dana, u medjuvremenu poseta teretani, maseru, psihicke pripreme, svakih nedelju dana menjati mesto boravka po celom svetu, itd, itd…
  Ja ne trazim nista od Djokovica. To sto je zaradio, njegovo je.

 • 167. Glas Savesti  |  2. јула 2015. у 22:32

  Iz ovog čoveka progovara zavist, pakost i zloba. E, Duci, konačno si pokazao pravo lice. Zašto se ne pitaš koliko zarađuju političari i tajkuni?. Oni bukvalno pljačkaju ovaj narod. A Novak nikome ništa ne duguje jer ni od koga ništa nije ni dobio. Ako nešto dâ, to je njegova dobra volja. Mnogi ne bi dali ni toliko. Iz Simonovića progovara jedan neostvaren, iskompleksiran i zavidljiv čovek.

 • 168. gorangoran  |  3. јула 2015. у 19:07

  Tekst je perfektno sročen, ali je u suštini još jedna teorija zavere koja ne doprinosi ničemu. Neki „zanati“ su bolje plaćeni od drugih: fizikalac zaradi 15-20 evra dnevno, majstor-zidar 35-45 evra itd. Direktor zaradi uvek nekoliko puta više od trudbenika. Vrhunski sportista, što je više broj 1 više zaradjuje. I šta sad? Novak treba zbog perfektnog teksta da baci reket u trnje? Uvažavam mišljenje koje je iskazao u tekstu ovaj autor, ali stvari ne stoje tako. Ne postoji meč u kome Djoković ne pomene Srbiju. A zašto i da ne obelodani svoju humanost, kada zbog toga može samo da se ponosi a ne da se stidi. Baš je našao autor po kome da udari. I baš je našao da sport okrivi za sve gladne i siromašne. Nije li autor tu da skrene temu sa pravih pljačkaša kako na globalnom tako i na lokalnom nivou? Žalosno je što za to nije plaćen, besplatno im čini uslugu.

 • 169. Mare  |  3. јула 2015. у 23:23

  Gospodine, hajdemo ovako. Koliko ste para vi dali u te humanitarne svrhe, koliko para ste vi dali na porez? Bez ikakvog branjenja Novaka, ali on zivi u Monaku, i porez se placa u drzavi u kojoj zivis. Njegovi roditelji i oni koji zive u Srbiji placaju porez u Srbiji. Vi sutra da odete da zivite u Australiju, da li biste placali porez u Srbiji iako ovde NE zivite?
  Manite se napada na jedinu osobu koja u ovoj propaloj drzavi nesto radi i radite vi za sebe, placajte porez i dajte vi pare u te humanitarne svrhe

 • 170. Vlada  |  4. јула 2015. у 23:30

  Koliko besa, frustracije, zavisti i mrznje izvire iz ovog teksta. Znate kako, da je kapitalizam pravedan nije, ali bolje odgovara ljudskoj prirodi, mislim da je vecina zemalja zapadne evrope pravednija prema svojim gradjanima nego sto je to bila bilo koja socijalisticka / komunisticka tvorevina.
  Cudno mi je da hvalite poteze nekih zapadnih drzave po pitanju naplate poreza, iako je isti taj porez osnovni stub svakog kapitalistickog drustva. Posto imate pretenziju da komentarisete drzavno uredjenje trebali bi da znate neke osnovne pojmove o tome kako drzave funkcionisu. Porez se placa tamo gde se novac zaradjuje, odnosno tamo gde se zivi veci deo godine. Novak Djokovic novac zaradjuje u inostranstvu, a zivi u jednoj stranoj drzavi kao i 3-4 miliona drugih gradjana srbije. I svi oni porez placaju tamo a ne u Srbiji.
  Kada bi svi gradjani srbije uradili 5% onoga sto je Novak Djokovic uradio, bili bi bogatiji od Svajcarske.
  To koliko on zaradi na nekom turniru ili od neke reklame je njegova stvar, on je najbolji na svetu u tome sto radi i to se placa, da li je mnogo ili malo, to stvarno nije bitno.
  Jako ruzan, nekoherentan tekst, pun zlobe.

 • 171. Dijana  |  6. јула 2015. у 08:34

  Mozda je polazna tacka za ovakav tekst i ispravna, no uvodjenje takvog sportiste u cijelu pricu pokazuje samo da Vi bas i ne razumijete drustvenu djelatnost o kojoj pisaste.
  Na stranu i iscitavanje o Vasim stavovima glede uspjeha naseg mladog covjeka, kompletnu torturu na citaoca cini nepostovanje talenta, truda i napora ulozenog u ono sto prosjecan covjek nikada nece biti u prilici ostvariti.
  Stidim se Vasih rijeci i frustracija glede sporta o kojem ama bas nista ne znate.

 • 172. Dragutin  |  6. јула 2015. у 23:35

  Odličan tekst…samo što kod nas ne vide šumu od drveta, pa im pobede Novaka Đokovića znače više nego obrazovanje rođenog deteta, olakšanje za lični neuspeh, skretanje misli sa bede, nemaštine, nezaposlenosti…. Meni ništa ne znači to što Novak Đoković pobeđuje i pominje Srbiju negde tamo neki banditima koji ga plaćaju a tu istu Srbiju bombarduju i truju GMO hranom.. Pa kad je šmeker što im to ne kaže…. eeee jbg onda nema kinte..

 • 173. Аца  |  7. јула 2015. у 08:42

  Лепо речено, не виде шуму од дрвета.

  Лако је смешкати се и спомињати Србију, а када Троицког на покварен начин избаце из такмичења, велики Ноле није ни реч рекао.

 • 174. TARABUKA  |  13. јула 2015. у 04:50

  Duci… Mislio sam da ces ostati na tragu istrazivanja kapitalistickih zavera i demokratskih resenja. Tu si bio dobar. Ovu temu si promasio, izneo niz nakaradnih tumacenja… Neko negde u svetu organizuje turnir u pljuvanju u dalj i ponudi nagradu od milijardu dolara. Neki nas covek iz Gornje Blitve ode i pobedi. Uzme noivac i dodje kuci. Zbog cega je to preplaceno – ne znamo, a pobednika ne interesuje. A i zasto bi? da je nagrada 100 puta manja, niko ne bi komentarisao. Ovako… Novak se posvetio tom sportu. Najbolji je na planeti, ispred miliona tenisera. Nikada nije zaboravio ko je, sta je i odakle dolazi. Noletov Fond koji donosi strane pare u Srbiju i to deci, je human potez. Tako to funkcionise u svetu, a Nole se prilagodio. Njegova zarada nije odraz vrednosti tog posla, ali se tako placa. Sta on treba tu da uradi? Slazem se da je namaprezentovana demokratija nesto najnehumanije u istoriji covecanstva, ali kakve to veze ima sa njegovom igrom? Novak je, po meni, jedan jako vredan, talentovan, pametan, srcan, dobrodusan, plemenit, mudar, istrjajn mladi covek. Za uzor vecini. Vreme u kojem zivi mu je nametnulo mnogo toga na plec, sa cim on uspeva da se nosi. narod ga voli zbog spontanosti, iskrenosti i nenadmenosti. Tu smo ge smo, takvi kakvi jesmo! Nadji drugu metu.

 • 175. Boško  |  14. јула 2015. у 10:41

  Zaraditi desetine miliona dolara i onda priložiti sto hiljada u humanitarne svrhe je samo jedan bedni procenat. Pa to ljudi svakog meseca daju raznim sakupljačima dobrotvornih fondova. Neko ko ima platu 40.000 dinara ako priloži 400 dinara to je taj jedan te isti procenat.

  Osim tog lažnog dobročinstva javlja se drugi mnogo veći problem. To je skretanje pažnje sa životno važnih stvari na potpuno nevažne i sporedne. Pokradoše nam zemlju, prodadoše fabrike i preduzeća, usvojiše fašističke zakone i niko ne reaguje. Svi samo gledaju Đokovića, fudbalere itd.

  Da li je moguće da niko to ne vidi?!

 • 176. Pogled sa Avale  |  20. јула 2015. у 19:25

  Izjaviti za tenisera da zaradjuje krvav novac to samo govori o dijagnozi autora te izjave.Igrajuci kosarku u reprezentaciji Jugoslavije svojevremeno da li si propagirao Titov komunisticki rezim.I tada je radnicka klasa postojala i bilo sirotinje ne pamtim da si dao neku donaciju, a o porezu da ne pricamo.Djaba tebi sve te diplome kad imas recnik kao radikali ’90god.Bljak!

 • 177. влаја  |  23. јула 2015. у 11:04

  Поштовани господине Симоновићу, овај ваш текст сам добио преко е-поште, када је званично објављен на вашем блогу. Повремено сам се враћо њему, да бих погледао коментаре које остављају читаоци. Након више таквих враћања и ишчитавања стекао сам благо речено поражавајући утисак, а то је да и они који ваше ставове из теккста бране, а и они који их оспоравају и нападају у ствари уопште нису разумели шта сте ви њиме хтели рећи. Све се своди на неке „дневно-политичке теме“, типа: ти ћеш да му кажеш где да живи и где да плаћа порез; шта је држава учинила за њега; кад и да ли си ти плаћао порез кад си био „оно“; он је хуманитарац, а ти? и слично. Не знам у којим су годинама људи који ово коментаришу, али према вашем раду имам осећај да би ви волели да вас највише читају млади, одговорни људи који воле своју земљу, који не желе само тако да се окрену и оду „тамо“ и зараде неке „паре“ Већ да остану овде и својим вештинама и умећима подигну и врате своју Земљу себи, направе бољи живот и себи али и свима који овде живимо.

 • 178. Brat Bugarin  |  26. јула 2015. у 22:58

  Do sada sam te veoma poštovao ali sada te samo poštujem. Nestalo je ono „veoma“ jer si neinformisan (mislim da nisi zlonameran) ušao u neke vode koje node u nepovrat. Trgni se, čoveče!

  Novak Đoković samo koristi ono što mu zakon dozvoljava po pitanju plaćanja poreza. Ni više ni manje. Mislim da je potpuno ispravna odluka da ne plaća porez tamo a bila je daleko ispravnija u momentu donošenja.

  Ne znam da li ti je neko nudio da ideš u NBA ali su tvoja darivanja narodu u poređenju sa Novakovim minorna i neka tako ostane. To ne umanjuje tvoja sprtska i ljudska dostignuća. Ne mogu svi da zarađuju kao No1e nacionale.

  Nadam se da nećeš lestvicu svoje netolerancije i neznanja više spuštati ali ti iskreno savetujem da to ne radiš. Imaš još dosta poštovalaca.

 • 179. Dušan  |  15. августа 2015. у 10:40

  …… „sportski predstavnici našeg naroda i dobročinitelji“ …. a mi ko ovce pred klanje verujemo u tu hipnozu i aplaudiramo retardiranim i nepismenim ljudima koji drogirani šutirajući loptu ceo život zarađuju milione, svesno ili nesvesno učestvujući na takav način u monstruoznoj zaveri prodaje magle, kako bi se ljudi sveli na nivo robota, te da bi se kao žaba u sve toplijoj vodi, mogli lakše kontrolisati i usmeravati ka svojoj propasti! Sistem zna da koristi naše slabosti, pre svega našu egoističnu pohlepu protiv nas samih i mora mu se priznati da to radi na genijalan način! Naše egoistično odbijanje da uložimo u sebe i mukom podignemo svoju svest na viši nivo sa koga bi nam bilo lakše da prepoznamo obmanu, jeste naša propast.
  Ne mogu a da se ne setim,….kada su se neposredno posle monstruoznog bombardovanja naše dve teniserske kvočke slikale sa američkim zlikovcem sa banalno iskrenim osmesima na licu u maniru „starih prijatelja“ , koliko je hipnotisanih ljudi u nas pokušavalo da opravda taj čin najbesmislenijim opravdanjima. “ Samo nam ne diraj hipnotički san koji sanjamo,…jer šta bi mi bez njega!?“
  Hvala ti puno Duci na šačici razuma u ova nerazumna vremena!

 • 180. Dušan  |  15. августа 2015. у 11:08

  …. i još nešto da dodam,… neznanje i glupost nisu adekavatno opravdanje! Dante je dobro promislio kada je ispravno napisao da je “ put u pakao popločan dobrim namerama.“
  Onaj koji čak i nesvesno učestvuje u sistemu kome je jedini cilj duhovno porobljavanje ljudi i isisavanje životne energije iz njih,….. a zatim se pojavljuje kao dobročinitelj koji „poklanja“ mrvice sa stola te iste energije, da bi sa tim “ dobročinstvom“ od zahvalne žrtve dobio još više nego što je početni input,…….. čini straobalan greh. Ovako genijalno ustrojen vampirski sistem u kome naivna žrtva i ne shvata da je žrtva i svesno učestvuje u svojoj propasti može biti delo samo najvećeg obmanjivača opisanog u Svetim spisima.

 • 181. Mira  |  20. августа 2015. у 09:52

  Drago mi je kad sam pročitala komentare čitalaca i gro njih ima pozitivano mišljenje o Novaku kojeg cenim, blago majci koja ga je rodila a i nama što ga imamo takvog……i još nešto, vrlo dobro poznajem situaciju u našem sportu (ili bar mislim da poznajem) i sticajem okolnosti upoznata sam jednim delom kada je reč o fudbalu.Jedan mladi igrač kojeg dobro poznajem „dete“ Partizana, mlada nada, hvaljen od svih naših „stručnjaka“, ali avaj njegovi roditelji nisu imali para a ni „veze“ da ostane u tom klubu. I tako sa samo 15 godina sam se obreo u inostranstvo, pokazao šta zna, i sada hvala Bogu igra u prvoj ligi, zaradjuje dobro, i kome da plaća porez tim našim „stručnjacima“ koji nisu umeli ili nisu hteli za dzaba da prepoznaju talenat.A koliko je u ovoj našoj zemlji tako talentovane dece.Da li je to krvav novac ili nije moglo bi se diskutovati naširoko pa počevši od nas, kome sve trba platiti i kakav je to novac u našem sportu.Ponosna sam na našeg Noleta, ponosna na ovog mladog igrača koji isto tako uzorno i visoko podignute glave predstavlja našu zemlju.Ponosna sam što je moj sin završio fakultet pre tri godine i radi kao obezbedjenje (što on kaže portirčina) neprijavljen (pa eto i ovde izbegavaju plaćanje poreza) za tričavih 20 hiljada dinara, ponosna sam jer i taj posao radi odgovorno i savesno.I zamolila bih vas da komentarišetre „poštene“ Soraje, diskrecije i Gastose… i njihov pošteno stečen novac, mada u suštini ni protiv njih nemam ništa , šta će deca se snalaze kako umeju, ali me ne dotiču negativni komentari o njima jer znam da putem takvih komentara oni su još popularniji i bolje plaćeni.Ovako komentarišem kao majka možda pristrasno ali sam ipak samo jedna obična majka koja se nada boljoj budućnosti za svoju i svu drugu decu.

 • 182. Lola Putnik  |  20. августа 2015. у 12:06

  Ne pratim ni jedan sport, jer me ne zanima, a i smatram da su sportovi korisni za multimilionsku zaradu vrlo malog broja ljudi i opste zaludjivanje narodnih masa. Onaj koji nista nije postigao u svom zivotu, ce se radovati pobedama nekakvog Djokovica ili vaterpolo tima, sa izrazenim osecajem patriotizma (sto je po mom misljenju patologija). Treba voleti zemlju u kojoj zaradjujes i zivis bar priblizno kako bi zeleo, a ne onu gde si slucajno rodjen. Kad ti tu vise nije dobro, preselis se u neku drugu i volis nju, ako ti je bas potreban osecaj „stada“. A biti bez posla i bez para u nekakvoj Srbiji i radovati se nekakvim pobedama sportista i ponosno se derati „Srbija, Srbija“ je smesno i jadno.
  Djokovic (koji mi je antipatican) se naradio da bi bio gde je i on se bavi tim sportom iz ljubavi, a novac mu je usputno uleteo u dzep.
  Da ne voli to sto radi, ne bi bio uspesan kako jeste. Svaka mu cast. Ne duguje on Srbiji ama bas nista. Ni on ni njegov tata, koji se, verujem, namucio da ga dovede gde je sada.
  Sto se poreza tice, on se placa u zemlji gde ti je prebivaliste. Pa i da ga placa u Srbiji, to bi AV i ostala bagra pokrali i opet nista.
  Zivot je jedan, kome je sudjeno i ko se trudio, neka uziva.

 • 183. mirjana  |  20. августа 2015. у 17:14

  Kako vas bre nije sramota ? Ne mogu da verujem da smo se toliko „iscasili“ ,gledate u tudje novcanike i kao brinete za drzavu. Verovatno vam Novak ukrao rekete pa niste stigli od njega da vi zaradite,inace,da su pare vase pa vi bi ste sve drzavi i narodu dali. Naslov je odvratan ali u jednu ruku i tacan, G-din Novak Djokovic je krvavim radom ,odricanjem i naporom stigao do Olimpa i sada samo mozete da ga mrzite sto i sami niste u stanju da to postignete. G-dine Simonovicu Vama i slicnim Vama ocigledno nije dobro!!!! Inace pozdravlja Vas bivsi sportista koji ima pravo na radni staz na osnovu bavljenja sportom,sto znaci da je igrao na saveznom nivou!!!

 • 184. ljubisa  |  20. августа 2015. у 20:32

  mirjana pusti ih,koliko znaju toliko i pricaju.Zaboravili su da su mu roditelji uzimali pare pod kamatu,jer ih drzava nije videla.A sad traze neki takozvani srbi da se plati porez.!!!! drzava pere pare gde su bili od SPS,DSS,DS,SRS,G-17,SNS I OSTALI SLjAMOVI.kad su im trebali!!!!Bitno je da imamo atinu ferari farme parove,velikog brata i ostali ponos srbije!!!!!P.S. I to sto je dao mnogo je.SAMO JOS DA ORGANIZUJEMO POBEDNIKA MALDIVA NA TRGU REPUBLIKE!!!!!!

 • 185. Sasa  |  21. августа 2015. у 09:08

  Sramota je sve sto ste napisali. Da li mislite da bi se od poreza koji bi Novak placao Srbiji napravio vrtic ili pomoglo nekom???

 • 186. миркоПФК  |  24. августа 2015. у 07:20

  Наравно да сам поносан што је Србин најбољи тенисер на свету, поготово кад га хвалим пред другарима из иностранства, али би ми много драже било и да није први, само да није део модерног, неолибералног, нехуманог и промашеног естаблишмента са поремећеним системом вредности.

  Када Дуци каже да је тај новац крвав и да је одузет радницима, он је потпуно у праву.. Првобитни облик капиталзма је подразумевао постојање јаке средње класе сачињене од радника разних струка и занимања. Ово је значило да је радник био важан, да није морао да сања нормалан и складан живот, већ да му је он био и загарантован! Данас је велики део богатства који су створили радници својим радом, сконцентрисан у рукама врло малог дела популације. Тај мали део екстремно богатог становништва је осмислио низ индустрија, међу којима је и спортска, па и тениска, које им генеришу додатни приход мерен у милијардама. То је укратко оно о чему Дуци говори, о деструктивној природи модерног спорта.

 • 187. миркоПФК  |  24. августа 2015. у 07:28

  А неће бити на одмет да изразим наду се да ће наш драги Ноле једног дана схватити (ако већ није) да је дуги низ година био део организације која пропагира погрешне вредности, што заједно са осталим елементима неолибаралног капиталзма катастрофално утиче на младе људе и спортисте. Овде пре свега мислим на Нолетово пропагирање “њу ејџ“ вредности, као што су кундалини јога, медитација, итд.. Он би, као Србин, требао да чита, да се посвети (и ако већ жели) у јавности говори о молитви и тиховању (јер то је правславна медитација, ако се тако може назвати). За ово је потребно време и много већи рад, много већа посвећеност, али постоје многи примери успешних спортиста који се нису препустили западњачкој реци, а били су део западно финансираних спортских организација, и били велики шампиони. Један од њих је и руски џудиста Фјодор Емелијањенко (или како га странци зову – Федор), најбољи (ултимат фајт) ММА борац свих времена, који ни у једном тренутку није постао део “владајућег“ естаблишмента, већ се увек држао свог пута, много трновитијег, али далеко исправнијег. Можда се таквим деловањем у тенису не може постати број један, али би у том случају сваки успех био много већи. Сигуран сам да би Новака у том случају и да није први, Србија волела као да јесте.

 • 188. Аца  |  24. августа 2015. у 09:03

  Прст пред оком не видите. Добили државну пензију на основу зајебанције коју су радили пар година?! Треба да вас је срамота и вас и ове пљачкашке државе која вам је то дала. А ви који се надате бољој будућности за своју децу нећете је дочекати док год блејите у Ђоковића, Фарму и остале глупости.

 • 189. Vujadin  |  24. августа 2015. у 09:45

  Sasa, možda se ne bi izgradilo obdanište, ali bi se ispoštovao Zakon koji ja i ti svakako moramo poštovati, a oni ne moraju, oni imaju pare.

 • 190. МиркоПФК  |  26. августа 2015. у 20:42

  Ноле наставља да гази утабаним стопама глобализма, иако сам се у претходном коментару понадао да ће убрзо схватити да је постао пијун новог светског поретка.. С обзиром на чињеницу да је постао “глобални амбасадор“, изгледа да од тога нема ништа

 • 191. Fortune  |  30. августа 2015. у 14:46

  Mala,gladna i neuspjesna nacija,kao sto je nasa,slavi individualne pobjede „viteza“ kapitalizma,uzimajuci pritom novac koji vrjedja zdrav razum,prebacivanjem loptice preko mreze … !

  Mladi,razocarani,iskrivljenih misljenja,bez posla,bez pogleda u buducnost,uspjehe Djokovica gledaju kao sopstvene … ? !

 • 192. iva  |  20. септембра 2015. у 04:02

  Читајући већину коментара овде остављених да се увидети да се неколицина пребрзо залетела те се „залепила“ за Дуцијеву УСПУТНУ примедбу да Ђоковић не плаћа порез србијици.Каква глупост је и само помислити да је то смисао целог Дуцијевог писанија.Они који тако схватају овај чланак ДУБОКО се варају.Потпуно су промашили смисао а смисао је ШТА ЂОКОВИЋ представља народу а поготово омладини.По мени то је суштина чланка.

 • 193. Аца  |  22. септембра 2015. у 15:38

  Мислим да је највећи проблем то што људи имају празне и бесциљне сопствене животе и онда трагају за туђим животима дивећи им се или трачарећи.

 • 194. Milan  |  22. септембра 2015. у 22:15

  Definitivno – g-din Duci je debelo izfrustriran. On izgleda zeli da, oni koji su dali sve od sebe, odrekli se lencarenja i ulozili mladost, druzenje i igru, devojke i zabavu da bi postigli nesto U OVAKVOM DRUSTVU kako je danas, plivaju uvodno. Zaista je mizerno traziti da jedan vanserijski Srbin – proglasen za sportistu godine PLANETE ZEMLJE, od strane najvecih svetskih medija treba da se spusti u blato prosjecnosti. Naravno – komentar daje Srbin Duci, pa je to razumljivo. Ko ce koga nego svoj svoga. UZAS. Izgleda da bi Djokivic trebao da odgovara za Kapitalizam, za Imperijalizam, za napredak tehnologije, za evoluciju drustva, za propadanje institucije porodice, za globalizaciju, za pokvarene politicare, za fudbalere koji napr u Velikoj Britaniji primaju po 300.000 dolara Nedeljno ili po 80 miliona dolara za potpis jednog ugovora, E, MOJ DUCI. PRIPADAS IZUMRLOJ RASI……………..

 • 195. Fortune  |  24. септембра 2015. у 12:08

  Kada je Srbija prva u Evropi u nekom sportu,obavezno omladina prosipa patriotske rjecenice,hvaleci Srbiju,kao gladnu zemlju. Danima i nedjeljama samo je to glavna prica. Medjutim,to sto je Srbija po broju oboljelih od teskih bolesti na jos boljem mjestu u Evropi,o tome ni slucajno da se prica omladini … ne,ne !

  Smjelost da se istini pogleda u oci ovdje ne vlada !

 • 196. drmr  |  15. октобра 2015. у 18:25

  od ovih iz dijaspore koji su preplavili sve portale blogove fejsbuk, ne moze se voditi normalna diskusija…ljudi koji zivi u proslim vremenima, dosadni ste matorci jedni vase vreme je proslo

 • 197. Novi Svetski Poredak  |  21. октобра 2015. у 23:56

  Ovde ima masa onih koji ne razumeju sta je Duci hteo da kaze. Radi se o novcu koje Nole zaradjuje, a ne o Noletu kao coveku. Da je Duci stavio stvari u siri koncept vecina ljudi bi nakon vise citanja pocela ozbiljno da razmislja sta se to danas dogadja u svetu i kako se svet munjevito promenio unazad 10-20 godina, u svim sferama zivota: knjizevnosti, poeziji, filmovima, slikarstvu, muzici, ljubavi prema svojoj domovini, itd.

  Pitanje trebalo da glasi ovako: Zasto se u svim kaficima u Srbiji na televizorima iskljucivo vrti sport i fashion kanal? Ko finansira manekene da imaju milionske zarade? Zasto vhunski svetski hirurzi koji rade na transplantaciji srca a uskoro i glave za godinu dana zarade manje nego americki „futbaler“? Ko daje milijarde dolara za milionske zarade sportista, manekena, tv voditelja i glumaca?

  Dalje. Ko finansira farme, veliku bracu, nasilje i vulgarnost na kablovskim televizijama sirom sveta? Svesni smo naravno da ovo ima pogubni efekat na veliki deo populacije koja nema kriticko misljenje i ne moze da se odupre tome.

  Ako je odgovor na sva ova pitanja da novac dolazi iz istog izvora, onda treba svi da se zamislimo ZASTO bi to neko finansirao, koji su njegovi ciljevi?

  Ako neko preko televizije, filmova, video igara, stampe moze da OBLIKUJE misljenje naroda i da im kaze sta da misle, onda bi trebalo malo da se zamislimo. Ako se moze dokazati da vlasnici SVIH holivudskih filmskih studija, vlasnici svih najvaznijih dnevnih novina u USA, vlasnici Gugla, Wikipedije, Facebook-a, E-bay-a, youtube-a itd, SVI pripadaju SAMO JEDNOM narodu na ovoj planeti, onda treba svi da se kucnemo po celu i debelo zamislmo. Ako sada dodatno otkrijete da su oni su istovremeno vlasnici B92, Prve TV, Alo, Blica, Pinka, Kurira, itd. i da se spremaju uveliko da kupe Politiku, nije li to razlog za paniku? Ako povrh svega shvatite da su oni vlasnici Federal Reserve, dakle stampaju americke dolare sada vam ce svima biti jasno ODAKLE DOLAZE te „krvave“ pare.

  U toku je veliko reprogramiranje misljenja ljudi putem nasilja, vulgarnosti, kako rece Duci ako se ovako nastavi svi cemo uskoro biti robovi Novog Svetskog Poretka.

  Konacno, zasto u Forbes-ovim listama najbogatijih ljudi se na prvom mestu nalazi Bil Gejts sa 60-70 milijardi dolara? Zato sto se krije bogatsvo „pravog“ gospodara sveta iz cije kuhinje izlazi sve ovo gore napisano. Njegovo bogatsvo se procenjuje na 500 BILIONA dolara.

  I na kraju: Svi koji napadate Ducija, za vas imam pitanje? KO FINANSIRA SEOBU NARODA, koja se u „domacoj“ stampi naziva izbeglicki talas (sic). Ko im to daje po deset hiljada dolara da predju 2000 km u Evropu? Zasto, Ducijevi kriticari? Sta ako su to oni isti koji daju po dva miliona dolara teniserima za par sati udaranja po loptici? Prvo sebi rascistite, to NISU izbeglice iz Sirije kako vas lazu po „domacim“ medijima, vec iz Afganistana, Iraka, Irana, Somalije i mnogih druguh africkih i azijskih zemalja.

  Malo se raspitajte. Pogledajte kako maltene svaki migrant ima prirucnik u kome je detaljno opisano gde da ide, mobilne telefone na koje da se javi kada stigne na cilj, itd.

  Krajnje je vreme da procitate knjigu „The Camp of the Saints“. U njoj je Jean Raspail na osnovu ko zna kako skrivenih podata jos 1972 opisao sta ce se desiti sa Evropom. Knjiga je u stvari ispovest poslednjeg belog coveka na planeti.

  I dok se sve ovo dogadja, i milioni „izbeglica“ iduce godine budu tutnjali pored vas, vi to sve ignorisite. Nekoliko Lav piva, zamutimo mozak i uzivajmo u hipnotickom prebacivanju loptice s jedne na drugu stranu.

  A onda kada svane dan u Srbiji kao u Nemackoj danas, kada se donese propis da deca u osnovnim skolama moraju da ciste djubre za „migrantima i da ih sluze, bice bojim se kasno…

 • 198. Аца  |  26. октобра 2015. у 12:32

  Већ је касно.


Mapa sajta na srpskom

srbski
Klikom na donji link, imate pregledno sve na jednom mestu: Ducijeve tekstove, video i audio priloge, razne informacije:
http://wp.me/p6c8V-B7

Sitemap in english

eng
By clicking on the link below, you can find all in one place: Duci's articles, video and audio attachments, a variety of information in english and other languages:
http://wp.me/p6c8V-Bu

Unesite svoju adresu e-pošte da biste se prijavili na ovaj blog i primali obaveštenja o novim člancima preko e-pošte. Posle unosa kliknite na "Prijavi me!"

Придружите се 1.027 других пратиоца

Категорије

Архива

Хероји победе над фашизмом

Problemi sa slikom će biti brzo otklonjeni

The heroes of the victory over fascism

Problemi sa slikom će biti brzo otklonjeni

Европска будућност балканских народа

Problemi sa slikom će biti brzo otklonjeni

The European future of the Balkan peoples

Problemi sa slikom će biti brzo otklonjeni

JOIN US! NATO

Problemi sa slikom će biti brzo otklonjeni

Претплата / Subscribe

Банер за блог Љубодрага Симоновића Дуција

Problemi sa slikom će biti otklonjeni

Дуцијеве књиге


%d bloggers like this: